Mural u Zagrebu zbog kojeg ćete potegnuti na drugi kraj grada

Mural u Zagrebu zbog kojeg ćete
potegnuti na drugi kraj grada

Očaravajući mural kojeg potpisuje Ivan Blažetić Šumski

Tijekom boutique art festivala Nesvrstani koji se održao proljetos u Laubi, mnogi umjetnici realizirali su razna svoja djela, no jedan mural nas se posebno dojmio. I ovih dana ga je dovršio autor, Ivan Blažetić Šumski. Pitali smo ga kako je došao do ideje za mural, što ga je inspiriralo i evo, što nam je rekao:

“Razmišljao sam o gradovima ljudi, o tome kako nam treba više prirode, stabala i suživota sa drugim bićima u samim gradovima. O tome kako bi trebalo stvoriti više prostora namijenog za integraciju staništa drugih bića, ptica, kukaca, itd. u strukturu samih gradova. U vremenu brzo rastuće populacije ljudi i gradova trebali bi naučiti promišljati naš prostor drugačije, trebali bi ga djeliti, ne otimati. Iz tog polazišta krenuo sam sa crtanjem grada u koji dolaze bića (Šumski) i donose razne sjemenke iz kojh će niknuti život..

U kontaktu sa cestom je staza koja poziva prolaznika da uđe u grad, sljedeći stazu do prozora putnik prolazi kroz transformaciju, postaje “čarobnjak” heroj koji će doprinjeti stvaranju bolje budućnosti na ovom planetu. On počinje svoje putovanje kao sasvim maleno biće, sve dok se ne pretvori u heroja koji donosi magično stablo kao simbol novog doba.

Često u svojim crtežima crtam protagoniste koji prolaze kroz određenu transformaciju “putovanje heroja”. Ta ideja je sjeme koje ima potencijal da promjeni naše misli ukoliko dopustimo da se negdje u njima posadi.”

Mural je u dvorištu Laube i odličan je razlog za zaputiti se u zagrebačku galeriju tijekom ljetne gradske šetnje. A i Laubin kafić je prilično dobro mjesto u borbi protiv gradske ljetne vrućine.

Foto: Doris Fatur

Učitati još
Zatvori