Zagreb je dobio novo mjesto za modernu umjetnost. Otvorena je Galerija Kaptol 
Zagreb je dobio novo mjesto za modernu umjetnost. Otvorena je Galerija Kaptol 

Zagreb je dobio novo mjesto za modernu
umjetnost. Otvorena je Galerija Kaptol 

Brojni ljubitelji umjetnosti okupili su u Radićevoj 32 u Zagrebu povodom otvorenja novog izložbenog prostora Galerije Kaptol. Galerija se otvorila izložbom hrvatskih umjetnika s inozemnim uspjesima – Aleksandra Bezinovića i Anite Kontrec.

Nova lokacija u Radićevoj ulici zapravo je ekspozitura Galerije Kaptol koja vizualno više nalikuje na moderne galerije – krasi je jednostavan minimalistički prostor s čistim zidovima gdje svaka slika i svako djelo dolazi do izražaja.

Originalna lokacija kultne zagrebačke galerije na Kaptolu 13 i dalje ostaje otvorena, a obzirom da je zbog svojeg fundusa, galerija na Kaptolskoj adresi u svojih 37 godina postojanja postala premala za organizaciju izložbi koje su se prije tamo redovito odvijale, direktorica galerije Lucia Jerič Palić kaže kako sada s veseljem pokreću novu priču u dodatnom pop-up prostoru gdje će imati veće mogućnosti.

Aktualna izložba

Galerija se otvorila izložbom Aleksandra Bezinovića i Anite Kontrec. Anita Kontrec umjetnica je koja je veći dio karijere provela u Njemačkoj gdje se istaknula svojim stvaralaštvom, živjela je i radila u Chicagu, Parizu i Londonu te je izlagala na Biennalu u Veneciji, gdje je, obzirom na interes publike, pozvana ponovno i ove godine.

Aleksandar Bezinović jedan je od traženijih domaćih suvremenih umjetnika i to ne samo na području Hrvatske, već i puno šire. Redovito izlaže po Francuskoj i Njemačkoj, a prošle godine održao je izložbu i u Tokyu. Njegova djela krase privatne kolekcije diljem svijeta, član je Hrvatskog društva slobodnih umjetnika, a živi i radi u Zagrebu.

Suvremeni izlagački prostor

Naša galerija s Aleksandrom uspješno surađuje već nekoliko godina, a kako trenutno kupce pojačano zanima geometrijska apstrakcija, a on djeluje na tom tragu, trenutno je jedan od prodavanijih autora. Obzirom na minimalističko korištenje boja (osim u pojedinim djelima), smatrali smo da će djela biti iznimno kompatibilna s umjetnicom koja se nalazi nasuprot njemu – Aniti Kontrec koja se nedavno vratila živjeti u Hrvatsku nakon dugogodišnje uspješne karijere u Njemačkoj. Kontrec svoje slike, ali i skulpture radi na jedan neuobičajen način koristeći nekonvencionalne materijale. Njezina djela uglavnom su od poliestera i pigmenata u kombinaciji, a tu tehniku izučavala je cijelo desetljeće. U njezinim projektima česta su tema pitanja osobnog i kulturnog identiteta i time su njena djela dodatno zanimljivija, objasnila je direktorica galerije Kaptol, Lucia Jerič Palić.

Nova dodatna lokacija galerije Kaptol tako je koncipirana kao suvremeni izlagački prostor u kojemu će se rotirati dijela hrvatskih umjetnika. Iako će naravno izlagati i djela umjetnika iz originalne galerije, ovaj će izložbeni prostor davati priliku i mladim autorima kako bi predstavili svoj rad.

Što donosi budućnost?

Izložba ostaje otvorena do 23. veljače, a u periodu do ljeta planira se još nekoliko izložbi etabliranih domaćih umjetnika. Između izložbi u galeriji će biti izložene i ostale slike iz ponude i fundusa Galerije Kaptol. Galerija će djelovati kao fluidni multimedijski umjetnički prostor koji će osim u prvenstveno izložbene svrhe, funkcionirati i kao prostor za razna kulturna događanja i snimanja.

Foto: Damir Fabijanić i Damir Kalogjera

Učitati još
Zatvori