Imamo super prijedlog što pokloniti klincima ovog Božića

Imamo super prijedlog što pokloniti
klincima ovog Božića

Svi volimo blagdane, ipak oni najmlađi u njima uživaju najviše. Dječji smijeh uz zvuk zvončića i božićnih pjesama neizostavna je melodija koju ćemo željeti slušati na repeat. Uspomene koje će stvarati ovih dana bit će one koje će dugo pamtiti i zato je na nama, odraslima, da im djetinjstvo i blagdane pokušamo učiniti što čarobnijima i ljepšima. Uz najfinije bakine kolače, beskrajno igranje i druženje, pokloni su definitivno jedan od najzanimljivijih trenutaka svakog Božića. Ove godine svojim klincima poklonite nešto što ima veću vrijednost od pukih igračaka kojih vjerojatno ionako imaju dovoljno. Poklonite im bajke koje će ih učiti lijepom ponašanju na internetu i digitalnoj pismenosti.

Nove generacije, novi obrasci ponašanja

Nekada su djeca za Božić dobivala jabuke i orahe, danas je situacija drugačija i to je u redu. Digitalizacija je dotaknula sve pore društva pa tako i najmlađe i oni su već od ranih dana suočeni i izloženi digitalnom svijetu više nego što smo mi ikada bili. To nitko od nas ne može spriječiti, ali svakako možemo djelovati. Iskoristiti dobre strane tehnologije i educirati (ili pomoći u edukaciji) našu djecu da svojim ponašanjem budu primjer drugima u ne baš jednostavnom okruženju u kojem se svakodnevno nalaze. Neka ovih blagdana poklanjanje ne ostane samo na ovih nekoliko dana, već im pomozite usaditi vrijednosti koje će nositi sa sobom i ostatak godine. Digitalna pismenost i poznavanje digitalnih tehnologija postaju neizostavne vještine koje se trebaju razvijati od najmanjih nogu, kada se najbolje uči kroz priče i bajke. Stoga su Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i Combis udružili snage i kreirali ‘Bajke u digitalnom svijetu’ kojima je cilj educirati djecu mlađe dobi o sigurnijem i pametnijem korištenju interneta.

Nakon prve slikovnice ‘Tri praščića’ koja djecu uči o opasnostima na Internetu, upravo je izašla i druga slikovnica ‘Ružni pačić’ iz zbirke Bajke u digitalnom svijetu, koja će mališane podučiti kako se lijepo ponašati u online svijetu, poštujući svoju i tuđu unikatnost.

Nitko se ne bi trebao osjećati kao ružni pačić

Blagdani, kad svi imamo više slobodnog vremena (ili bar pokušavamo imati više slobodnog vremena), idealna su prilika da s djecom popričate o važnim temama, kao što je nasilje u online svijetu. Nitko se ne bi trebao osjećati kao ružno pače zbog svojih vrlina ili mana jer upravo je unikatnost svakoga od nas ono što ovaj svijet čini zanimljivim mjesto za život. Upravo je cilj ovog projekta povezivanje različitih generacija u onome što nam u kontekstu digitalnog doba najviše i nedostaje – razgovoru.

Potražite svoj primjerak

Maja Markulin Klarić

Zahvaljujući prijatelju projekta Combisu koji je financijski potpomogao ilustriranje i tiskanje, Bajke u digitalnom svijetu, naći će se u rukama djece i na policama mnogih domova. Sav prihod od prodaje bajki namijenjen je Centru za nestalu i zlostavljanu djecu koji vodi nacionalni Centar za sigurniji Internet.

“Podižemo razinu digitalne pismenosti i brinemo da pustolovine naše djece u online svijetu imaju sretan (siguran) završetak. Sretni smo što smo dio ovog projekta i vjerujemo da će priče biti korisne mnogim klincima, ali i odraslima”, smatra direktorica Odjela digitalnih inovacija u Combisu Maja Markulin Klarić. 

Svoj primjerak možete kupiti na web stranicama Centra za nestalu i zlostavljanu djecu te na prodajnim mjestima Školske knjige i Tisak media centra.

Foto: Combis

Učitati još
Zatvori