Fora izložba: Bruketa i Žinić pokazali svoje bilježnice u Oris Kući arhitekture

Fora izložba: Bruketa i Žinić pokazali svoje bilježnice u Oris Kući arhitekture

Tajni dokumenti Brukete i Žinića naziv je izložbe 54 Moleskine bilježnica u Oris Kući arhitekture, Davora Brukete i Nikole Žinića. Bilježnice sadrže godinama zapisivane skice, crteže, ideje, rasporede te brojne druge do sada „tajne“ detalje. Posjetitelji imaju priliku kroz izloženi sadržaj zaviriti iza kulisa svakodnevnog rada kreativnih direktora. Tko zna, možda će pažljiviji posjetitelj otkriti nešto vrijedno.

Kreativni proces

„Ponekad na sastancima izgleda kao da ne slušam jer nešto crtkaram po bilježnici. Međutim, to je ključan dio kreativnog procesa. U trenutku predstavljanja zadatka bilježim intuitivne prve reakcije koje mi kasnije služe kao inspiracija za finalno rješenje. Naime, dokazano je da kad radi ruka, radi i mozak. Osim toga, zahvaljujući ovim bilježnicama, danas znam točno u sat gdje sam bio prije 20 godina“, rekao je Davor Bruketa.

Processed with VSCO with c7 preset

„Na sastanku su uvijek prisutne dvije strane mog uma, racionalni i emotivni. Moje bilježnice svjedoče o dijalogu u realnome vremenu između te dvije strane, odnosno dva sustava moga mozga. Često je nakon sastanka taj dijalog i meni nerazumljiv, ali nakon nekog vremena sve počinje dobivati smisao. Na sastancima često dolazim i do rješenja koje je intuitivno i za koje tek trebamo pronaći argumente da bi ga opravdali. Može se pokazati i da je to rješenje tek početna točka za nešto što slijedi”, rekao je Nikola Žinić.

U izloženim su bilježnicama pohranjeni i neki od najuzbudljivijih trenutaka njihovog rada, uspješnih i neuspješnih. Tu su primjerice bilješke o prvom putovanju u Azerbajdžan kada su dobili tender za velikog lokalnog naručitelja, kao i vrijeme devalvacije azerbajdžanske valute koja je preko noći ugrozila egzistenciju njihovog studija u Bakuu. Zabilježena su i slavlja oko proglašenja Best of the best na Red Dotu, osvajanja prve D&AD olovke i višekratnih imenovanja agencijom godine, kao i žiriranja London international awards u Las Vegasu i Art directors club u New Yorku. Unutra su i tragovi uspješnih investicija poput akvizicije Populara u Beogradu i onih manje uspješnih, poput Brokule&Ž, kao i ideje iza dobivenih i izgubljenih natječaja za projekte.

Izložba se može besplatno razgledati do 31. prosinca te ponovno od 10. siječnja do 15. siječnja 2022. godine. Izložbeni prostor otvoren je ponedjeljkom između 9 i 16 sati, od utorka do petka između 9 i 19 sati te subotom od 10 do 13 sati, a 24. i 31. prosinca između 9 i 12 sati. Ulaz je ograničen na maksimalno 50 osoba unutar prostora galerije i uz predočenje Covid putovnice, potvrde o preboljenju (ne starije od 180 dana) ili važećeg negativnog testa. Pokrovitelj izložbenog programa Oris Kuće arhitekture je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Preporuka

Zatvori