KULturni radar: Bartol Galović u Kolekcionartu predstavlja Male noćne slike
KULturni radar: Bartol Galović u Kolekcionartu predstavlja Male noćne slike

KULturni radar: Bartol Galović u
Kolekcionartu predstavlja Male noćne slike

U sklopu ciklusa samostalnih izložbi pod nazivom Kolekcionart: Nove Perspektive, u petak 16. veljače 2024. u 19h u galeriji Kolekcionart u Zagrebu (Ul. kralja Zvonimira 7), otvara se izložba novog ciklusa slikarskih radova apsolventa Likovne akademije u Zagrebu, Bartola Galovića, pod nazivom Male noćne slike. Izložba će se moći pogledati do subote, 24. veljače, radnim danom od 10-18 h, te subotama od 10-13 h.

U novome ciklusu Galović kroz alegorijske prikaze problematizira čovjekovu svakodnevicu, te preispituje važnost materijalnog i ljudskog, odnosno borbu nagona i morala.

Bartol Galović
Udica
Bartol Galović
Bartol Galović

Male noćne slike

Kako pojašnjava kustos izložbe Bartol Fabijanić, Neke od noćnih slika kroz metaforu uobličuju vječno pitanje o svrhovitosti materije i propitkuju naš odnos s njome. Ciklusom se prožima i pitanje iluzije, odnosno razne vrste zavaravanja, kako općenito, tako i ponaosob. Čari materijalnog svijeta suprotstavljene su asketskoj duhovnosti, odnosno more plitkih individualnih želja sučeljeno je globalnoj potrebi za redukcijom.

Autor se pita što to sve znači i što uopće treba htjeti. Jesu li želja i potreba ista stvar i kakvu ulogu moral igra u svemu tome? Također se pita, hoće li i on na kraju zagristi udicu koju su zagrizli mnogi prije njega.

Dok neki radovi tematiziraju altruistični odnos pojedinca s okolinom te uzajamnost koju pruža iskrena opčinjenost, drugi postavljaju skeptična pitanja na koja ne očekuju odgovor. Cijeli ciklus bazira se na prikazima problema na koja se tisućljećima žbukaju rješenja, besmišlje uspjeha i jednokratna utjeha.

Bartol Galović
Tantra
Bartol Galović
Sova

Autor specifičnog opusa

Umjetnički izričaj Bartola Galovića specifičan je unutar opusa autora njegove generacije, ali i mnogo šire. Zanimaju ga teme koje levitiraju na granici između nedokučivog, opscenog i okultnog, u pozadini kojih autor traga za dubljim smislom mnogih pojava svijeta koji nas okružuje, te problema i izazova vlastite generacije. U Bartolovom univerzumu imaginarnog i mističnog često se kriju alegorije i metafore zbiljskoga života, proživljene kroz osobno iskustvo autora, čime isti pokušava iznaći vlastite odgovore na mnoga pitanja iz područja psihologije i sociologije, pa čak i filozofije.

Formalno-stilski gledajući, slikarstvo Bartol Galovića karakterizira figurativni svijet jednog osebujnog imaginarija, inspiriranog istraživanjima pojava poput slavenske mitologije, tarota, art bruta, orijentalnog i južnoameričkog slikarstva, svijeta bajki, srednjovjekovnih manuskripata, astronomije i dr. Ornamentalizam i horror vacui prisutan na djelima Bartola Galovića također su jedno od obilježja njegovog dosadašnjeg likovnog izraza, koji nerijetko – baš poput umjetnosti velikih majstora – svoju nadopunu traže u drugim umjetničkim disciplinama, težeći k osobnoj autorovoj verziji Gesamtkunstwerka.

 

Foto: Kolekcionart

Učitati još
Zatvori