Banksy je napravio novi mural, a gradske vlasti su ga odlučile – ukloniti
Banksy je napravio novi mural, a gradske vlasti su ga odlučile – ukloniti

Banksy je napravio novi mural, a gradske vlasti
su ga odlučile – ukloniti

Misteriozni ulični umjetnik Banksy na Valentinovo je sa svijetom podijelio svoje posljednje djelo – mural koji je osvanuo u engleskom lučkom gradu Margateu. Autorstvo je potvrdio objavom na službenom Instagram profilu.

Njegov najnoviji rad koncentriran je oko odbačenog zamrzivača uz kojeg su izvedeni likovi krezube kućanice odjevene u stilu pedesetih godina te njezinog, pretpostavlja se, supruga koji je završio u spomenutom zamrzivaču.

Izvedeni  mural tematizira nesretan kraj koji je posljedica obiteljskog nasilja nad ženama. Banksy je ovo djelo službeno nazvao Valentine’s day mascara, a poslao je i jasnu poruku kako treba ustati protiv nasilja nad ženama.

banksy

Nažalost samo nekoliko sati nakon što se pročula vijest o novom Banksyjevom djelu Valentine’s day mascara ono je djelomično uklonjeno. Točnije, uklonjen je zamrzivač oko kojeg je izvedena karikatura. U objašnjenju ovog čina je navedeno kako gradske vlasti smatraju da djelo u trenutnom stanju predstavlja sigurnosni rizik.

Uklanjanje su opravdali činjenicom  kako se zamrzivač, za razliku od murala, nalazi na javnom zemljištu. Također, ustvrdili su kako će ga u prvotno stanje vratiti “kada bude sigurno”. Nažalost uz priopćenju nisu objasnili što točno smatraju sigurnom situacijom u ovom slučaju.

Nakon što je njihova odluka naišla na negativne reakcije, gradska vlast je istaknula kako radi na tome da se djelo očuva u prikladnijem formatu.

banksy

PS: U Beču je do 19. ožujka moguće razgledati i izložbu posvećenu jednom od najvećih umjetničkih misterija 21. stoljeća. Izložba The Mystery of Banksy – A Genius Mind donosi uličnu umjetnost anonimnog genija u prostor Wiener Stadthallea. Više o njoj donosimo ovdje.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori