Danas počinje Art Zagreb, najveći sajam umjetnina u Hrvatskoj
Danas počinje Art Zagreb, najveći sajam umjetnina u Hrvatskoj

Danas počinje Art Zagreb, najveći
sajam umjetnina u Hrvatskoj

Art Zagreb godinama je jedno od najpopularnijih umjetničkih događanja koje jedva čekamo svake jeseni. Nakon što se grad polako vraća u uobičajeni bioritam nakon ljeta vrijeme je da vidimo što je aktualno na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Najveći sajam umjetnina u Hrvatskoj Art Zagreb, vrata svog šestog izdanja otvorit će 26. rujna na posve novoj lokaciji, Zagrebačkom velesajmu (paviljon 7), a istovremeno će mu društvo praviti komplementarna događanja: Zagreb Design Week, Ambienta, Hotel&Gastroteh i ArhiBau.hr.

Jesen u Zagrebu u znaku je umjetnosti i uređenja interijera

Ovi sajmovi u svim godinama do sada postali su jedinstveno mjesto susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, povjesničara umjetnosti, kustosa, novinara i ljubitelja umjetnosti. I ove godine čeka nas izdašni pregled hrvatskog umjetničkog stvaralaštva s naglaskom na suvremenu umjetnost, a osim sajmenog dijela, Art Zagreb će publici ponuditi i izložbe, panele i predavanja.

Novost – aukcija umjetnina

Uz uobičajeni program, šesto izdanje Art Zagreba začinit će i jedan uzbudljivi novitet koji su ljubitelji umjetnosti i kolekcionari nestrpljivo priželjkivali. Aukcijska kuća Kontura, prvi će put na Art Zagrebu u rujnu održati aukciju umjetnina i omogućiti zainteresiranima da licitiraju za radove koji su im privukli pažnju.

„Šesti Art Zagreb prvi puta organiziramo na Zagrebačkom velesajmu. Nova lokacija donosi nam i sinergiju pet festivala i sajmova. Publika koju čine dizajneri, arhitekti i hotelijeri, potencijalni su B2B kupci umjetnina. Ove godine imamo i niz novih izlagača, prvenstveno umjetnika koji, u nedostatku galerista, sami izlaze na tržište. Veselimo se nastavku uspješne suradnje s ALU Zagreb i Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske.“ — izjavio je Daniel Tomičić, direktor i osnivač festivala.

art-zagreb3

Zanimljivi izlagači

Art Market Budapest, mađarski partner Art Zagreba, predstavit će se štandom na Art Zagrebu, a Galerija Modro će u listopadu predstaviti Art Zagreb u Budimpešti. Za ovu je suradnju zaslužan Mađarski kulturni centar Zagreb. Na sajmu će Galerija Modro predstaviti radove Ivice Malčića, Marka Tokića, Roberta Vilića i Svjetlana Junakovića. Pod imenom F-2A predstavljaju se Alira Hrabar, Andreja Krušelj i Danko Friščić. Ponovno će na sajmu biti Adolf Polunić, Dejan Kljun, Ranko Ajdinović, Rebeka Belavić, Dijana Čović i Wasteland koji predstavlja poemu Marije Dejanović. Zajedno se predstavljaju Alina Gishyan, Consuelo Palma i Sasha Fabris. Prvi puta na Art Zagrebu svoje radove izlažu Munira Serdarević, Sandra Ban, Vili Art, Jelena Martinović, Jelena Sokić, Mladen Vukres, Adrian Marok, Mirna Savić, Ivan Nestić i Petar Ćujo.

Publika će imati priliku razgledati izložbu Akademije likovnih umjetnosti, u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti  Zagreb, na kojoj će svoje radove izložiti studenti likovnih akademija iz Hrvatske i Republike Koreje. Institut za suvremenu umjetnost ponovno će publici ponuditi svoja tiskana izdanja po promotivnim cijenama. Povodom stote obljetnice osnutka Republike Turske, Turski kulturni centar Yunus Emre, od Adolfa Polunića naručio je sliku koja će na Art Zagrebu biti premijerno predstavljena javnosti. „Nakon duge i opsežne potrage po Hrvatskoj, pronašli smo slikara Adolfa Polunića, koji ove godine slavi 85.rođendan te se ističe svojom posebnom tehnikom i slikama. Naime, on je na jednom od svojih radova već davno prikazao energiju Turske.“.

art zagreb

Povezivanje povjesničara umjetnosti s umjetnicima

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) ponovno je organiziralo mentorirani praktikum za mlade povjesničare umjetnosti s ciljem aktivnog povezivanja sa suvremenim hrvatskim umjetnicima. Rezultat je izložba „Govor boje“, podijeljena na tri tematske cjeline, definirane načinima izražavanja bojom.

Kupnjom jedinstvene ulaznice koja uključuje svih 5 događanja na Zagrebačkom velesajmu posjetitelji će moći pogledati programe svih sajmova i festivala, uživati u zabavnom programu i koncertima, te sudjelovati na otvorenim predavanjima. Od 27.9. do 1.10. paviljoni su otvoreni od 11.00 do 20.00 sati, a vanjska događanja traju do 24.00 sata. Ulaz na otvorenje je slobodan. Ulaznice za preostale dane prodaju se isključivo na ulazu (7 € dnevna, 15 € dnevna obiteljska, 25 € festivalska, 4 € umirovljenička i 4 € grupna, a za djecu do 10 godina ulaz je besplatan).

Sve informacije o događanju nalaze se na službenoj stranici (https://www.artzagreb.com) i društvenim mrežama (https://www.instagram.com/artzagreb).

Izložba koja u fokus stavlja boje

Iako bismo boju mogli plošno i suhoparno objasniti tek kao vizualnu interpretaciju svjetlosti koju određeni predmet reflektira ili apsorbira, u svijetu koji nas okružuje ona je mnogo više od svjetlosne frekvencije. Boja je element koji našoj stvarnosti daje raznolikost, kompleksnost i slojevitost, jezik koji nas povezuje na univerzalnoj, općeljudskoj razini nadilazeći vrijeme i prostor, a u umjetnosti čini jedan od osnovnih alata izražavanja. Boja je u umjetnosti glasnik ideja i vizija, graditelj nekih novih svjetova, ali i ogledalo unutrašnjih stanja autora koji bojama oslikavaju jedinstveni svijet svoje duše.

Upravo su snaga i svestranost boje u umjetničkom izričaju protagonisti izložbe „Govor boje“ koja će publici biti predstavljena na šestom izdanju međunarodnog sajma umjetnina Art Zagreb koji se ove godine održava na Zagrebačkom velesajmu od 26. rujna do 1. listopada. Izložba je rezultat višemjesečnog praktikuma u organizaciji strukovnog udruženja Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske koji je kreiran s ciljem da ponovno poveže često razjedinjene tabore povjesničara umjetnosti i umjetnika, te potakne uvijek vrijednu razmjenu ideja i suradnju između teoretičara i praktičara. Nakon uspješne prošlogodišnje izložbe „Fikcija i fakcija“, u suradnji s Art Zagrebom DPUH ovog rujna postavlja izložbu djela suvremenih hrvatskih umjetnika tematizirajući različite načine umjetničkog izražavanja bojom – kontrastima, simbolikom te raznovrsnim materijalima i tehnikama.

Jelena_Sokić.The collector

Iako u svom stvaranju koriste isti umjetnički alat, boju, svaki od predstavljenih autora rabi ju na sebi svojstven način, čineći ju tako oblikovnim elementom koji ima snagu graditi posve nove, jedinstvene svjetove. Skulpture Anite Kontrec bojama unose vitalnost u prostore okružene suvremenom arhitekturom koja je često lišena boja, Grgur Akrap u svom prepoznatljivom stilu vješto koristi kontrast i kompoziciju kako bi dočarao ozračje, Iris Jambrek se poigrava bogatim koloritom i kontrastima kako bi potaknula različite interpretacije, Marija Koruga boju koristi kako bi kod gledatelja izazvala različita emotivna stanja, a Ivan Prerad niže boje jednu za drugom u tankim vertikalnim linijama poput piksela na LCD ekranu kreirajući optičku iluziju. Ana Ratković Sobota stvara u tehnici batika na tkanini crpeći inspiraciju sa starih fotografija Plitvičkih jezera podcrtavajući negativan utjecaj čovjeka na okoliš, Damir Sobota koristi geometrijsku apstrakciju kako bi naglasio snagu jednostavnih oblika, Jelena Sokić bojama iscrtava svoje unutrašnje svjetove, a Marko Tadić u svojim multimedijalnim djelima bojom prenosi simbolična značenja ili naglašava pojedine likovne elemente. Matko Vekić koristi različite slikarske tehnike kojima bliske i svakidašnje motive tretira kao slikarski eksperiment, a Matej Vuković se kroz amorfne mase, intenzivne boje i monokromiju bavi ljudskom psihofizikom.

Umjetničke radove prate osvrti povjesničara umjetnosti temeljeni na promišljanjima o snazi i polivalentnosti boje u umjetničkom izražavanju koje su ponudili autori izložbe: Iva Brižan, Karla Čudina, Hana Kantoci, Lorena Šimić, Dorian Ruljančić, Ema Tomić, Željka Zdelar i Sofija Žagar. Osvrti, kao i radovi sami, podcrtavaju nedvojbenu moć boje svjedočeći o nevjerojatnoj paleti interpretacija, njezinoj simboličkoj vrijednosti i snazi da oblikuje naše svjetove.

Marko Tadić_Slika1

Foto: Matej Jurčević

Učitati još
Zatvori