Journal Impact: Koliko je glad činjenica današnjeg vremena?
Journal Impact: Koliko je glad činjenica današnjeg vremena?

Journal Impact: Koliko je glad
činjenica današnjeg vremena?

Od jeseni, točnije od 22. rujna 2022. do 2. svibnja 2023. godine Etnografski muzej u Zagrebu priprema zanimljiv projekt koji se bavi gorućim problema današnjice, naziva Lica gladi. U vremenu kada se na svjetskoj razini stvaraju i osmišljavaju strategije borbe protiv gladi, ovom izložbom se želi osvijestiti glad, ona nametnuta, ali i ona samonametnuta.

Glad kao činjenica današnjeg vremena

Gladi, kao činjenici današnjeg vremena, postali smo svjesniji tijekom kriznih vremena koja su zadesila svijet poput pandemije i lockdowna, te potresa u Zagrebu i njegovoj neposrednoj okolici te Sisačko-moslavačkoj županiji u Petrinji, Sisku i Glini. Nedavno započet rat u Ukrajini itekako će promijeniti, između ostalog, i gospodarsku sliku Europe i svijeta i posljedično utjecati na raspodjelu hrane, namirnica, dostupnosti istih i uzrokovati oskudicu, neimaštinu i uvjetno rečeno – glad. Također, jedno drugo lice gladi prisutno je u sve većem porastu poremećaja u prehrani osobito mlađe populacije – anoreksiji i pretilosti. Stoga se o gladi osim kao biološkoj potrebi može progovoriti kao o kulturnoj i društvenoj činjenici koju u današnjem svijetu treba oprezno promišljati i interdisciplinarno joj pristupati. Sve to bit će važne teme o kojima će se raspravljati na radionicama, panelima i izložbama koje priprema muzej.

“Cilj nam je doprinijeti podizanju svijesti o problemu gladi, ali i anoreksije, pretilosti, te važnosti zdrave hrane i prehrane kod svih dobnih skupina, osobito kod djece i mladih. Stoga će se tom fenomenu pristupiti interdisciplinarno, u suradnji sa stručnjacima drugih struka poput nutricionista, psihologa, sociologa, povjesničara”. – kažu nam iz organizacije.

Uz izložbu planira se niz edukativnih aktivnosti (radionice za djecu i odrasle, predavanja) i različitih događanja kojima bi se razvio interaktivan odnos s publikom. U njima bi sudjelovale poznate osobe, „food blogeri“, digitalni nomadi, priznati vinari, kulinari, umjetnici… Autorice izložbe su: dr.sc. Tanja Kocković, Etnografski muzej i dr.sc. Melanija Belaj, Institut za etnologiju i folkloristiku. Više o cijelom programu pratit ćemo kako će se izložba bližiti, a drago nam je i da na ovako važnom događaju sudjelujemo kao medijski pokrovitelji.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori