Trenutno najbolje hrvatske bestseler knjige

Trenutno najbolje hrvatske bestseler knjige

A post shared by Carolyn (@theslowtraveler) on

Zadnjih nekoliko književnih preporuka zagrebli smo i po domaćim autorima i sada donosimo izbor od nama najboljih sedam bestselera za koje se u nakim knjižnicama ide i na listu čekanja…

Sjećanje šume, Damir Karakaš

Najnovija knjiga ovog zanimljivog pisca kratki je poetski roman koji donosi priču o odrastanju. Knjiga se stilom, ritmom ne razlikuje od prijašnjih Karakaševih djela – očekujte pomalo uvrnute dijelove, tečne… Mala velika knjiga. – kako ju je opisao Robert Perišić.

Ciganin, ali najljepši, Kristian Novak

Upravo sam pročitala roman Kristiana Novaka, ‘Ciganin, ali najljepši’. I sad tu moram staviti točku. I udahnuti. Prodisati. Jer ovo je djelo precizan, bolan, oštar i temeljit udarac u pleksus. ovako je naša Ilina Cenov započela svoj osvrt na Novakov roman nakon čitanja. Radi se o moćnom, snažnom djelu koje ostavlja utisak, ne možete ga izbiti iz glave… Jedan od onih romana koji obilježavaju.

A post shared by Celjka Matekalo (@celjka_m) on

Črna mati zemla, Kristijan Novak

Kod ovog romana smo mislili da smo učinili grešku – naime, prvo smo pogledali predstavu u ZKM-u. Oduševila nas je. Sa zebnjom smo pristupili romanu koji je potvrdio ono što Kristian Novak jest – moćan pisac.

A post shared by Mirela (@re_la_mi_) on

O čajnicima i ženama, Mihaela Gašpar

Ovdje se radi o jako finoj književnosti. Model tradicionalne građanske obitelji, model nuklearne obitelji (tata, mama, dijete), razlaže se iz stranice u stranicu. Muškarci umiru, odlaze, zlostavljaju, opijaju se; djeca odlaze, ili se kao odbačene aveti prošlosti pokušavaju vratiti; obiteljsko bogatstvo nestaje, troši se na alkohol. Roman je to o alkoholizmu ispričan kroz četiri lika – tri ženska (sestre Barbara i Irma, njihova teta Agata) i jedan tajanstveni. U posljednjem poglavlju se svo četvero nađu u istom prostoru u isto vrijeme te se dešava dramski vrhunac. Da ne otkrivamo sadržaj – jedno je od iznenađenja na književnoj sceni.

Salon za plakanje, Pavao Pavličić

Hrvatski Hercule Poirot – Pavličićev Ivo Remetin – ide dalje! Volimo dobre krimiće, a Pavličićevi to uvijek jesu. Novi roman Pavla Pavličića napeti je triler na tragu brojnih prethodnih Remetinovih avantura. Kada nestanak slavne glumice uznemiri njezinu obitelj i prijatelje, urednika Crne kronike i istražitelja-amatera Ivu Remetina zamolit će njezini prijatelji da pokuša odgonetnuti što se s njom dogodilo. Osim te zamolbe, zamolit će ga i da o cijelom slučaju ne obavještava policiju, što je već mali problem. Jer, kako to ne učiniti kad je Remetin svoje najveće istražiteljske uspjehe postigao upravo u suradnji s policijskim inspektorom Šoštarom?

No ta dvojba neće dugo trajati jer će se na zagrebačkoj Trešnjevci zaredati niz otmica žena koje svojim izgledom podsjećaju na nestalu glumicu pa će se niz nesretnih okolnosti početi povezivati u spiralu događaja koji bi za otete žene mogli završiti kobno…

Knjiga žalbe, Ivica Ivanišević

Sposobnost da na duhoviti način prikaže i one situacije koje to nisu i da svaki lik bude iznimno originalan karakter za sebe  rijetka je osobina, no Ivaniševićevo pisanje je specifično baš po tome. Knjiga žalbe prati četiri pisca koji su u Rumunjskoj na rezidenciji i koji trebaju napisati svoje nove knjige… No, sve krene u jednom dramatičnom tonu ispunjenom ljubavnim trokutom, seksom, alkoholom, zapletima, smicalicama i raznim obratima… Iznimno napet i zabavan roman.

Omara, Iva Ušćumlić

Još jedan roman koji nam daje naslutiti da se radi o kriminalističkom žanru – i da, tu je ubojstvo, zločin, istraga i sve što je nužno za definiciju kriminalističkog žanra. No Omara je mnogo više – radi se o atmosferičnom mozaiku (kako bi Ilina Cenov rekla) koji donosi i ljubavnu priču, stanje društva i pomalo surove stvarnosti. Roman ima težinu i važnost jer ga možete čitati i kao društvenu kritiku.

omara ilina

Foto: Instagram, Durieux

Učitati još
Zatvori