Sve zagrebačke destinacije za Noć muzeja

Sve zagrebačke destinacije za Noć muzeja

Muzej suvremene umjetnosti

Pod naslovom Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, kroz brojna programska događanja najavljena za Noć muzeja 2017., istaknut će se važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja materijalne i nematerijalne glazbene baštine koju muzeji i druge baštinske ustanove čuvaju u svojim zbirkama, kao i značaj glazbe i njenih stvaratelja u povijesti i u suvremenom društvu.

U Noći muzeja 2017. očekuje se predstavljanje fundusa zbirki i tematskih izložbi posvećenih glazbi i glazbenicima – skladateljima, dirigentima, pedagozima, izvođačima i drugim stvarateljima, kao i ukazivanje na utjecaje pojedinih glazbenika na društvena događanja u povijesti i u suvremenosti.

Etnografski muzej

Etnografski muzej

Tijekom proteklih godina glazba je bila dio programa Noći muzeja, od etno-napjeva, koncerata klasične glazbe do širokog spektra suvremenih glazbenih izričaja, i uvijek se potvrđivala povezanost glazbe i muzeja. Usprkos bogatoj glazbenoj baštini i određenim poticajima, u Hrvatskoj još nije zaživio muzej glazbe. Tema Noći muzeja 2017. – Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo –svojevrstan je prilog takvim hvalevrijednim nastojanjima.

Zagreb donosi čak 34 institucije, galerije i muzeje u kojima će posjetitelji moći vidjeti stalan postav, trenutne izložbe, no i sadržaj pripremljen posebno za Noć muzeja. Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Arheološki muzej u Zagrebu, Centar za kulturu Trešnjevka, Edukativni centar ‘Bogatstvo svijeta gljiva’, Etnografski muzej, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Galerija Klovićevi dvori HAZU – Knjižnica, Gliptoteka, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski muzej arhitekture, Hrvatski muzej medicine i farmacije, Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Hrvatski povijesni muzej, HDLU, HT muzej, Kabinet grafike HAZU, Muzej grada Zagreba, Muzej Mimara, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb – Arhiv Tošo Dabac, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb – Zbirka Richter, Oris Kuća arhitekture, Strossmayerova gal. starih majstora HAZU, Tiflološki muzej, Umjetnički paviljon u Zagrebu i Zaklada Mijo Kovačić moći će se posjetiti ovaj petak i vjerujemo da će svatko naći nešto čime će ga Noć muzeja oduševiti.

14468765_10154902519109796_1703730973591381709_o

Istaknuli bismo posjet Muzeju suvremene umjetnosti zbog mnoštvo zanimljivih predstavljanja, radionica i vodstava, u dosluhu s ovogodišnjom temom Noći muzeja, posebna pozornost posvećena je glazbenom programu kojega izvode vrsni glazbenici: jazz sekstetB’s FUNstallation, harmonikaški duo Ars te zborovi DomaćiGosti, Le Zbor i zbor umirovljenika Druga mladost. U stalnom postavu predstavit će se rad slovenske umjetnice Jasmine Cibic kojemu su okosnice skladba Bele Bartoka i jedno nerealizirano arhitektonsko rješenje Vjenceslava Richtera, a održat će se i tematsko vodstvo o suvremenoj umjetnosti i zvuku.

Uz program Noći muzeja moći ćete vidjeti i stalni postav Zbirke u pokretu i veliku izložbu pionira video umjetnosti Dalibora Martinisa Data Recovery 1969-2077, te neobičnu Izložbu u tijeku Kluba mladih MSU-a. U dvanaestoj Noći muzeja otvara se i izložba “Slovačka neoavangarda – Rudolf Sikora, Július Koller i Prvi otvoreni atelijer”, koja započinje zanimljivom akcijom na krovu Muzeja u 15 sati.

Dalibor Martinis, Muzej suvremene umjetnosti

Dalibor Martinis, Muzej suvremene umjetnosti

U Tehničkom muzeju svi će posjetitelji moći prisustvovati predavanjima uz pokuse u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle te predavanjima u Planetariju. Za sve informacije posjetite tehnicki-muzej.hr.

No, uz već uobičajene muzeje i galerije valja istaknuti da bi baš povodom ove noći mogli planirati posjet nekih od izložbenih prostora koje inače ne biste imali prilike posjetiti ili vam na prvu ne bi pali na pamet. Pa su se tako u raspored Noći muzeja upisali i Klinika za psihijatriju Vrapče, Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu, MMC Dražen Petrović, Muzej bl. Alojzija Stepinca, Posudionica i radionica narodnih nošnji, Zagrebačka pivovara i Zagrebački holding. Noć muzeja idealna je noć za posjetiti i ovakve, pomalo, neuobičajene destinacije i saznati kakve sve izložbene priče skrivaju.

Učitati još
Zatvori