Drama, balet i opera: Premijere koje nas očekuju ovog listopada u našim kazalištima
Drama, balet i opera: Premijere koje nas očekuju ovog listopada u našim kazalištima

Drama, balet i opera: Premijere koje nas očekuju ovog listopada u našim kazalištima

Krenula je nova kazališna sezona, a listopad nam donosi niz sjajnih dramskih, baletnih i opernih premijera. Za vas smo ih sve okupili na jednom mjestu te kronološki poredali sukladno datumu kada će pojedina predstava biti predstavljena publici.

predstava

Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc

Prva ovosezonska premijera u riječkom HNK rezervirana je za balet TransParada, kojim baletna sekcija ujedno govori o svojoj prošlosti, ali i  budućnosti. U prvom dijelu baletne večeri prikazat će se parada minijatura, probranih uspješnica iz nekoliko prethodnih baletnih sezona, na čelu s Rossini Cards koreografa Maura Bigonzettija i iznenađujućim Bolerom s izvođačima na trampolinima, u koreografiji Andonisa Foniadakisa.

Drugi dio večeri donosi tri nove kreacije koje potpisuju najznačajniji koreografi današnjice, poput njemačkog koreografa Marca Goeckea i mladog Izraelca Nadava Zelnera. Ovaj balet priča jedinstvenu priču o ansamblu riječkog Baleta, kao osjetljivom izražajnom korpusu u stalnom procesu transformacije i rasta. Premijera je zakazana za prvi dan listopada.

Scena Vidra

Početak listopada na Sceni Vidra rezerviran je za čak dvije premijere. U subotu, 1. listopada zagrebačka će publika po prvi puta vidjeti kako to izgleda kada Tarik Filipović preuzme ulogu doktora seksologije, profesora i plejboja. Predstava je opisana kao odlazak na uzbudljiv safari i kroz prašumu pojmova iz područja seksualnosti. Režiju ove duhovite monodrame Sex i glad – doktor za one stvari potpisuje Mario Kovač.

Već narednog dana, 2. listopada, očekuje nas i premijera novog uratka nastalog u produkciji Kazališta Moruzgva. Erotska komedija Tvorničke postavke autorski je projekt domaćih autora Marine Vujčić i Ivice Ivaniševića, a u redateljskoj ulozi ovog će se puta okušati hvaljena glumica Ksenija Marinković.

kazalište

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku

Komedija Čaruga dramatičara i prevoditelja Ivana Kušana na daskama osiječkog HNK svečanu će premijeru doživjeti u petak, 14. listopada. Čaruga je zarazno duhovit tekst o razbojniku i „obljubitelju“ ženskih bića Jovanu Stanisavljeviću. Ovaj sad već „slavonski“ klasik, mnogima dobro poznat zahvaljujući istiomenom filmu Rajka Grlića, ovoga puta režira Boris Svrtan.

predstava

Kazalište Marina Držića

Prva premijera u novoj kazališnoj sezoni dubrovačkoga kazališta je drama Nora ili Kuća lutaka, autora Henrika Ibsena u adaptaciji Antonele Tošić te režiji Paola Tišljarića. Predstava spaja hrvatski kazališni istok i jug jer je nastala u koprodukciji s gradskim kazalištem Joza Ivakić iz Vinkovaca. Premijera je zakazana za petak, 7. listopada.

Kraj mjeseca, točnije četvrtak 27. listopada donosi drugu ovosezonsku premijeru – dramu Stolice Eugena Ionesca koju na pozornicu donosi redatelj Dario Harjaček.

Kazalište

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Svoju prvu izvedbu u povijesti zagrebačkog HNK u subotu, 8. listopada doživjet će Molièrov Don Juan, kojeg režira nagrađivani redatelj Dejan Projkovski. U godini obilježavanja 400. obljetnice smrti čuvenog pisca, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prikazat će njegov poznati rukopis kroz ovu veliku ansambl predstavu.

Listopad donosi i prvu opernu premijeru – Verdijev Nabucco, koji se nakon gotovo četrdeset godina vraća na daske nacionalne operne kuće. Dirigentsku palicu preuzima Pier Giorgio Morandi, dok režiju potpisuje Giancarlo del Monaco. Operna premijera očekuje nas u petak, 28. listopada. 

Kazalište

Zagrebačko kazalište mladih

Petak, 7. listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih je rezerviran za premijeru predstave Svijetlo pada. Ovo će biti prva izvedba djela proizašlog iz pera britanskog dramatičara Simona Stephensa, a redateljsku palicu preuzeo je Janusz Kica.

kazaliste

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

U četvrtak 15. listopada gledatelji će premijerno moći vidjeti predstavu Buba uhu, nastalu prema tekstu velikog francuskog komediografa Georgesa Feydeaua. Njegovo je kazalište blisko farsi, prepuno bučne komike, nevjerojatnih zapleta i apsurda. Vrijednost opusa je u strogoj logici, vrtoglavoj brzini promjena, ali i smislu za pojedinca. Predstavu režira poznata i nagrađivana redateljica mlađe generacije Snežana Trišić.

Foto. PR, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori