Premijera filma o hrvatskoj glazbi 90-ih na Motovun Film Festivalu

Premijera filma o hrvatskoj glazbi 90-ih
na Motovun Film Festivalu

motovun glasnije od oružja

Glasnije od oružja

Novi dokumentarni film nagrađivanog autora Miroslava Sikavice je o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata ‘Glasnije od oružja’. Premijerno će se prikazati u srijedu 26. srpnja na Motovun Film Festivalu.

Stop the War in Croatia, Hrvatine, Čavoglave, Bože čuvaj Hrvatsku pjesme su čijih se stihova svi dobro sjećamo uz nerijetko stezanje u grlu. Ratne devedesete obilježile su bombe, avioni, puške i tenkovi koji nisu ostajali samo na bojišnici već su u našu svakodnevicu ulazili preko radija i televizije, kroz note kojima su jedni opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi potvrđivali svoju političku lojalnost. U to vrijeme brojni bendovi, pjevači i skladatelji svoju su glazbu posvetili podizanju borbenog morala u državi, a nacionalna radiotelevizija pjesme je smatrala važnim oblikom političke borbe pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala. I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost, budi emocije, ali i kontroverze.

motovun glasnije od oružja

motovun glasnije od oružja

Premijera na Motovun Film Festivalu

Film Glasnije od oružja nagrađivanog redatelja Miroslava Sikavice bit će premijerno prikazan na 20. Motovun Film Festivalu u srijedu 26. srpnja na glavnom gradskom trgu. Dokumentarac u produkciji FACTUM-a donosi detaljno istraživanje hrvatske glazbe devedesetih. O njoj  govore tadašnji akteri i živi svjedoci poput Josipe Lisac, Zrinka Tutića, Jasenka Houre i mnogi drugi.

Na ovogodišnjem festivalu uz najnoviji Sikavičin dokumentarac publika će moći pogledati i njegov kratkometražni film Zvir, nagrađen posebnim priznanjem u Cannesu prošle godine.

Šesnić & Turković, Zvir

Šesnić & Turković, Zvir

Učitati još
Zatvori