Filmovi na ovogodišnjem Motovunu koji se ne propuštaju

Filmovi na ovogodišnjem Motovunu
koji se ne propuštaju

motovun-14 post

19. Motovun Film Festival, koji počinje 26. srpnja i trajat će do 30. srpnja, i ove godine donosi presjek najboljih europskih filmova pomalo nezamijećenih od strane art mainstreama, kao i najbolje što dolazi iz Hrvatske i njenog susjedstva. Pročitajte što vas očekuje na vrhu motovunskog brda za nekoliko dana.

Sa Sundancea dolazi drama Neke žene poznate američke indie redateljice Kelly Reichardt. Ovaj ‘mali’ sentimentalni mozaični kolaž od tri priče spajaju tri velike glumačke zvijezde: Laura Dern, Michelle Williams i Kristen Stewart.

motovun-nekezene

Neke žene

Argentinski Klan gangsterska je kronika nastala prema istinitim događajima o obitelji Puccio koja iza fasade dobrostojeće buržujske obitelji skriva tajnu o otmicama bogataša koje skrivaju u vlastitoj kući. Smješten u kontekst posljednjih godina argentinske vojne diktature i ranih dana povratka u demokraciju, Klan je već sad postao najgledaniji argentinski film svih vremena.

Klan

Klan

Psihodelični autobiografski film Poezija bez kraja legendarnog filmaša, stripaša i ateističkog mistika Alejandra Jodorowksog, drugi je u nizu njegovih filmskih memoara koji nas kroz lik mladog Alejandra vodi u Santiago sredinom prošlog stoljeća. Odrastanje dječaka u procjepu između očekivanja svojeg strogog konzervativnog oca i vlastite želje za poniranjem u boemski svijet pun seksa i nasilja prošaran je tipičnim redateljevim elementima fantazmagorične taštine i strip-realizma.

motovun-Poezija-bez-kraja

Poezija bez kraja

U goste dolazi jedan od najpoznatijih i najnagrađivanijih slovenskih filmaša, Damjan Kozole s novim filmom Noćni život s kojim je nedavno osvojio nagradu za najbolju režiju na festivalu u Karlovyim  Varyma. Napeti triler istražuje tamnu stranu Slovenije i skrivene živote dobro nam poznatih „pobjednika tranzicije“, a sve počinje kada policija pronađe poznatog odvjetnika golog na ulici, prepunog ugriza od pasa i sa strip on igračkom na sebi.

Drugi regionalni film koji se bavi mračnom neistraženom stranom društva je Dobra žena Mirjane Karanović, prvi redateljski rad jedne od najpoznatijih glumica postjugoslavenskih prostora, nastao u hrvatskoj produkciji za koju je nedavno nagrađena u Puli. Dobra ženapropituje važnu i provokativnu političku temu – dogovornu šutnju o ratnim zločinima. Film je svjetsku premijeru imao na najvećem američkom festivalu nezavisnog filma, Sundanceu u Park Cityju.

Mučenik

Mučenik

Domaća redateljica Snježana Tribuson u Motovun se penje novom melodramom u prepoznatljivom stilu, ali ovog puta u ruhu opere, filmom Sve najbolje s kojim je nedavno u Puli osvojila tri Arene.

I na kraju, nismo se mogli pretvarati da se ovaj festival ne događa u Hrvatskoj i u Srednjoj Europi 2016. u ozračju sumorne eskalacije nacionalizma, klerikalizma i netolerancije. Kao odgovor na to, inzistirali smo na filmovima poput Vive ili Tangerine koji govore o rodnim manjinama. Kao odgovor na to, uvrstili smo i ruski film(M)Učenik Kirila Srebrenikova. Jer taj film, ambijentiran u mikrokozmos jedne kalinjingradske gimnazije, točno pripovijeda u kakvom svijetu smo se tijekom 2016. probudili. U svijetu u kojem su oni koji agresivno mašu religijom nasrnuli na sve stečevine laičke modernizacije. A to su stečevine koje će Motovun uvijek braniti.

Tangerine

Tangerine

Učitati još
Zatvori