Le Grič i Mali piknik: Ulovite zadnji vikend za uživanje na Gornjem gradu

Le Grič i Mali piknik: Ulovite zadnji vikend
za uživanje na Gornjem gradu

Ljeto u Zagrebu već je godinama zanimljivo zbog raznih događanja na Gornjem gradu. Romantične šetnje, piknik na travi, zakuska i druženje uz dobru glazbu i domaće proizvode – to su sve karakteristike omiljenih nam događanja Le Grič i Mali piknik. Ako do sada niste uspjeli uloviti svoj trenutak uživanja na najljepšim zagrebačkim lokacijama, imate priliku za popravni još ovaj vikend. Mi smo razgovarali s organizatoricom projekata Anom Mikin koja nam je najavila zadnje ovogodišnje evente, ali i otkrila nešto o organizaciji istih u ovim, za evente, ne baš jednostavnim vremenima.

Tko stoji iza ovih interesantnih evenata koji redovito uveseljavaju zagrebačke ljetne noći?

Iza organizacije Malog piknika i Le Griča stoji poznata mobilna tržnica lokalnih organskih proizvoda Mali plac, uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Mali plac već godinama, u suradnji s raznim kulturnim projektima, organizira pop-up markete diljem Zagreba, okuplja male proizvođače s održivom filozofijom i predstavlja zanimljive gastro-priče te tako sustavno razvija domaću zdravu, kreativnu i održivu gastro-scenu.

S ovim projektima željeli smo prvenstveno stvoriti protutežu postojećim gastro-događanjima na čijim se menijima, posvećenima jelima i pićima svjetskih kuhinja, gubi svaki trag lokaliteta, ali ih ujedno i postaviti u kontekst suvremenog, urbanog i kulturnog, odnosno odmaknuti se od uobičajenih sajamskih ili festivalskih doživljaja koji su svuda oko nas. Hrana je sjeme kulture iz kojeg izrasta zanimljiva priča o nama, našem okruženju i zajednici. I upravo smo zato, da ispričamo tu priču na jedan drugačiji način, pokrenuli ova dva događanja.

Gornji grad posljednjih nekoliko godina živi puno bolje nego prije. Koliko u gradu ima još takvih lokacija koje nisu dovoljno iskorištene?

Stara jezgra grada skriva uistinu prekrasne lokacije – vrtove starih ljetnikovaca, dvorišta impozantnih palača, male zelene oaze… Najčešće se (nažalost) tuda prolaznici tek slučajno prošeću i kratko zadrže, a u neke zakutke nikada ni ne zavire. Sva ta mjesta mogla bi lako oživjeti uz kvalitetan sadržaj i podršku Grada Zagreba i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, koji u većini slučajeva upravljaju tim prostorima.

Grad treba živjeti – i to na što različitije načine. Tako da smo apsolutno za svaku dobru ideju koja uljepšava javne prostore i pruža im neki puls, istovremeno poštujući njihovu povijest i priču.

S obzirom na aktualnu situaciju koliko je zahtjevna organizacija ovakvih i sličnih evenata?

Budući da su oba događanja osmišljena kao manja događanja na otvorenom, nismo imali neke pretjerane izazove u organizaciji. Naravno, morali smo smanjiti kapacitete i sve malo preoblikovati, ali u konačnici smo uspjeli oba događanja organizirati po principu „dovoljno daleko, a opet dovoljno blizu“. Možda je energija događanja malo drugačija nego prijašnjih godina, nježnija i mirnija, ali opet je podjednako lijepa. Bilo nam je jako važno da se u svim tim razmacima i pravilima ne izgubi atmosferičnost i osjećaj intime. I čini mi se da se, što se samog iskustva tiče, ništa nije promijenilo. I dalje najčešće čujemo pitanje: „Pa zašto se ovo ne održava svaki dan?“ Mislim da je to najbolji kompliment koji možemo dobiti.

Kakva je reakcija ljudi? Ima li razlike u broju i vrsti posjetitelja u odnosu na prošlu godinu?

Što se tiče posjetitelja, iako ćete se na oba događanja i ove godine susresti s turistima, znatno ih je manje nego prošle godine, ali to je bilo za očekivati. Zagrepčani i dalje vole svratiti u velikom broju, a sve češće nam dođu i susjedi u šlapicama.

Što nas čeka u samoj završnici ovih evenata?

Ako ste raspoloženi za ležerno uživanje na dekicama s pogledom na grad, ne propustite zadnje ovogodišnje izdanje Malog piknika ovaj petak od 17 do 23 sata u Parku Bele IV. Za sve one koji traže lijepo i romantično mjesto za popiti koju čašu vina uz laganu glazbenu pozadinu, u subotu od 19 do 23 sata u susjednom parku Grič, isto tako zadnji put ove sezone, čeka vas malo i intimno događanje savršeno za ljetne romantične večeri – Le Grič.

Iz ponude Malog piknika ovaj tjedan obavezno isprobajte bosonogo ležanje na travi, opuštene razgovore uz svijeće i male zalogaje lokalnih OPG–ova pripremljene od sezonskih namirnica s fokusom na hranu s izvora, autohtone i prirodno uzgojene hrvatske proizvode. Na ljetnom meniju su tradicijski sir prgica, bezglutenske pogačice, bučnica i štrudla od jabuke pripremljene na ghee maslacu, veganske slastice od čokolade i kikirikija, torta od mrkve, starinske kiflice s pekmezom od šljiva, ušećereni bademi i arancini… Budući da se uvijek uz fini zalogaj mora nešto i popiti – ovdje možete birati između domaćih vina, craft pive i zdravih voćnih sokova.

Također, zadnje izdanje Malog piknika bit će obogaćeno svjetlosno-zvučnom instalacijom „Singing Forest“ Ide Blažičko i Alexa Brajkovića koja je postavljena u sklopu umjetničkog projekta „Okolo“. U subotu pak na Le Griču možete uživati u još romantičnijem ambijentu, okusima domaćih vina i pozadinskom, gotovo privatnom, koncertu violine i gitare.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori