U Zagrebu se sprema kulturni vikend za pamćenje – donosimo vodič
U Zagrebu se sprema kulturni vikend za pamćenje – donosimo vodič

U Zagrebu se sprema kulturni vikend za
pamćenje – donosimo vodič

S krajem radnog tjedna stižu i prijedlozi kako provesti vikend u Zagrebu! Premda je ljeto na izmaku, festivalska scena u Zagrebu i dalje je u punom jeku. Mnogi su s nestrpljenjem iščekivali ovogodišnje izdanje Burger Festival, a s radnom nastavljaju i Food Truck Festival na Jarunu, Green River festival na obali Save te Pop Up Summer Garden na Bundeku.

No, ako ste željni isključivo festivala s kulturnim predznakom na pravom ste mjestu. Pripremite se, polijećemo!

Zagreb design week

Hit događanje: Zagreb Design Week

U tijeku je deveto po redu izdanje festivala Zagreb Design Week. Tema ovogodišnjeg festival dizajna je Limitless / Bez granica, kojom se nakon dvije godine ograničenja slavi ponovno okupljanje i sloboda kao neizostavan dio kreativnog procesa. Središnji program održava se u prostoru Akademije likovnih umjetnosti.

Detaljan program svih radionica, predavanja i popratnih događanja koja će se održati ovoga vikenda, te sve informacije o mogućim izmjenama programa, pronađite ovdje. 

Kultura

Nova izložbena sezona

U srijedu 7. rujna otvorena je izložba Otapanje, mlade ilustratorice Klasje Habjan. U prostoru zagrebačke Galerije Kranjčar predstavljen je ciklus kolaža nastao u akvarelnim bojama i dvadesetak bilježnica u tušu. Posebnost jest i u tome što tijekom trajanja izložbe autorica izvodi radove u tušu otiskivanjem valjka i povlačenjem rollera na papiru. najbolju pozivnicu za ovu izložbu dala je samo autorica kazavši sljedeće:

“Naslov izložbe Otapanje, prema jednome od radova, zaokružuje u cjelinu seriju kolaža nastalu kao posveta prepuštanju intuitivnom kreativnom procesu. Ta vrsta zaigrane (auto)refleksije, kroz medije kolaža, tuša i poezije, otvara prolaz u unutarnji svijet određen prolaskom vremena, izmjenama godišnjih doba, kao i prepuštanju slučaju, ludosti, slavlju i radosti.”

Izložba ostaje otvorena do srijede 21. rujna.

Kultura

U sklopu izložbe Fantasy of Floating – plastičnost eskapizma javnosti svoje radove predstavlja zagrebačka umjetnica Martina Miholić. Izložba je postavljena u Galeriji Vladimir Nazor, a ostat će otvorena sve do 23. rujna.

“Susret s radovima Martine Miholić sabranima pod naslovom Fantasy of Floating – plastičnost eskapizma, omogućuje razmatranje logike reminiscencije i anticipacije određenih iskustava kroz umjetničku praksu. Nadalje, promatranjem djela kroz prizmu tematskog i konceptualnog ulančavanja pojedinih ciklusa otkrivaju se primjeri (ne)vjerojatnih slučajnosti”, riječi su kojima je povjesničarka umjetnosti Barbara Vujanović najavila izložbu.

Kultura

U petak 9. rujna s početkom u 20 sati u Garaži Kamba otvara se izložba Luke Matulića pod nazivom PolyMor*. Ambijentalna instalacija postavlja plastiku kao svjedoka povijesti te, spajanjem sintetičkih i prirodnih tvari, traži drugu perspektivu ljudskog čina.

“PolyMor* je neologizam, fiktivan pojam, konotacija i ideja. On je ambijentalna instalacija dvojakih značenja. Odjekuje polimerom, morem i mrijenjem. Miriše na toplinu ljeta i zimu krutog. Miriše na toplinu ljeta i zimu krutog. Odijeva se danim i ostavljenim. Zvuči na kulisu tankoćutnog balansiranja kanala. Budno bdije nad sanjarenjem. Nad fikcijom nestaloga svijeta, a naslijeđenih posljedica”, riječi su kojima je Mihaela Zajec najavila ovu izložbu.

It’s party time!

Subota 10. rujna svojevrsni je dan G(lazbe) jer su toga datuma, uz veliki koncert grupe Pips Chips & Videoclips na Šalati, zakazana još tri glazbena događanja.

Jedinstveni glazbeno-scenski spektakl Electronic Beats festival rasplesat će vas na dvije kultne lokacije grada Zagreba. U poslijepodnevnim satima kod Kockice progresivni mladi umjetnici iz cijele Europe spojit će zagrebačku povijesnu arhitekturu sa inovativnim zvukovima budućnosti. Večernji sati donose nastavak partija u klubu Peti Kupe.

RNB

Iste večeri u garaži Muzeja suvremene umjetnosti održat će se novo izdanje RNB Confusion programa, koje nosi naziv BACK TO THE CITY.

Od četvrtka 8. rujna do nedjelje 11. rujna u Tvornici kulture će se održavati Brijačnica Open Air. Festival se vraća nakon dvije godine stanke, a među najavljenim izvođačima istaknut ćemo predviđene nastupe Partibrejkersa, MORTA, Lollobrigide i Pocket Palme.

PS: Subota pred nama donosi i zatvaranje ovogodišnjeg izdanja Scene Amadeo. Za kraj nam slijedi nastup pijanista Mateja Meštrovića koji će se održati u sklopu humanitarne večeri  za organizaciju Korak u život koja pomaže djeci bez adekvatne roditeljske skrbi.

Škola

Upoznajemo druge kulture

Nakon ljetnog odmora i kao uvod u jesenske aktivnosti na novoj lokaciji Goethe-Institut Kroatien u subotu, 10. rujna 2022. organizira Dan otvorenih vrata. Od 10.00 sati posjetitelje očekuje raznovrstan program za djecu, mlade i odrasle. Na oglednim satima svi posjetitelji, neovisno o uzrastu, moći će sudjelovati na tečajevima njemačkog jezika i na zabavan način naučiti svoje prve riječi i rečenice na njemačkom jeziku. Detaljan program ovog cjelodnevnog druženja dostupan je ovdje.

Konvencija azijske kulture Pandakon 2022. će se ove godine održati ovog vikenda na vanjskim i u unutrašnjim prostorima zagrebačkog kluba Močvara. Osmo izdanje konvencije bavi se temama horora i mitologije. Uz filmski program i tematska predavanja organizatori su pripremili i cosplay natjecanje, dok su večernji sati rezervirani za karaoke party.

Foto: PR, Juraj Vuglač, Pexels

 

Učitati još
Zatvori