Kulturna događanja u Zagrebu koja vrijedi pohoditi
Kulturna događanja u Zagrebu koja vrijedi pohoditi

Kulturna događanja u Zagrebu
koja vrijedi pohoditi

U nastavku vam donosimo zanimljiva kulturna događanja koja vas narednih (tje)dana očekuju u Zagrebu. Pa krenimo…

 40. Tjedan suvremenog plesa 

Svečano otvorenje 40. edicije Tjedna suvremenog plesa započeti će predstavom OMMA koreografa svjetskog glasa Josefa Nadja u ZeKaeMu, 12. lipnja 2023. u kojoj će se publici predstaviti afrički plesači nevjerojatnih plesnih mogućnosti!

Program otvorenja će se nastaviti u Zagrebačkom plesnom centru velikim međunarodnim koprodukcijskim projektom TSP/ZPC/defacto – AGENDA u koreografiji Simone Aughterlony i Saše Božića, uz sudjelovanje plesača iz Hrvatske, Njemačke, Belgije i Švicarske. Party otvorenja očekuje publiku od 22h na krovu ZPC-a!

Ističemo festivalsku premijeru predstave Bjeguni, koreografa Staše Zurovca, uz proslavljeni Balanescu Quartet i ansambl sastavljen od hrvatskih i inozemnih plesača. Program će potrajati do 16. lipnja, a više detalja čeka vas ovdje.

Foto: Alfred Mauve

Ljetni dani ZFF-a

Od 13. do 17. lipnja pa potom od 19. do 22. srpnja, ZFF će predstaviti poseban izbor filmova pod nazivom Ljetni dani ZFF-a, a program će otvoriti projekcijom pobjednika prošlogodišnjeg izdanja, filma Joyland Saima Sadiqa nakon koje slijedi prigodno druženje uz glazbu. Ljetni dani ZFF-a pretpremijerno donose novi naslov jednog od najzanimljivijih suvremenih njemačkih autora, Christiana Petzolda, film Crveno nebo, nagrađen na Berlinaleu Srebrnim medvjedom za režiju.

Prvi dio događanja također uključuje projekciju filma Tiha djevojka Colma Bairéada, delikatno režirane drame nagrađene na Berlinaleu i nominirane za Oscara, o zanemarivanoj djevojčici koja procvjeta nakon što je privremeno dodijele novoj obitelji. U lipanjskom programu su još Alcarràs, miljenik publike i živahna drama debitantice Carle Simón koja je prošle godine osvojila Zlatnog medvjeda za najbolji film na Berlinaleu te Korzet redateljice Marie Kreutzer, potpuno drugačiji film o legendarnoj carici Sisi u kojem je za naslovnu ulogu hvalospjeve kritike ponijela izvrsna Vicky Krieps i za nju proglašena najboljom europskom glumicom od Europske filmske akademije.

Festival europske kratke priče

Već dvadeset i dvije godine Festival europske kratke priče dovodi najuzbudljivija književna imena iz Hrvatske, Europe, ali i cijeloga svijeta te organizira čitanja, tribine, razgovore i povezuje kratku priču s drugim umjetnostima, a sve to u opuštenom i pomalo otkačenom ambijentu. Činit će to i ove godine od 14. do 18. lipnja u Zagrebu i Zadru.

Svi su programi besplatni, a detaljni raspored dostupan je ovdje.

Međunarodna premijera za kraj sezone

Kao partner na velikom europskom projektu Stronger Peripheries, koji okuplja 14 partnera iz 10 zemalja te je posvećen izvedbenim umjetnostima, 21. lipnja Pogon u Jedinstvu ugošćuje prvu međunarodnu premijeru, interaktivnu predstavu Point Nemo rumunjske umjetnice Catince Draganescu. 
Point Nemo je najusamljenije mjesto na svijetu, zamišljena točka na planeti koja je najudaljenija od bilo kojeg naseljenog mjesta. Istoimena predstava rumunjske redateljice zamišlja kako će izgledati u ne tako dalekoj budućnosti – na vrhuncu klimatske krize u kojoj se svijet trenutno nalazi.
Foto: Roland Vaczi

Foto: PR

Učitati još
Zatvori