Marko Mrkić i Antea Franjić: Sve što se tiče financija, u našem domu rješavamo zajednički
Marko Mrkić i Antea Franjić: Sve što se tiče financija, u našem domu rješavamo zajednički

Marko Mrkić i Antea Franjić: Sve što se tiče financija, u našem domu rješavamo zajednički

Marko Mrkić i Antea Franjić mladi su plesni par, a kao i većina njihovih vršnjaka žive u najmu. Financijski su neovisni i rade u zanimljivoj umjetničkoj industriji, a jedan od brojnih hobija su im i putovanja. Kako to sve uspijevaju balansirati, snalaze li se u šumama financijskih birokracija, kako štede i smatraju li se financijski pismenima otrkili su nam u zanimljivom intervjuu. 

  • Smatrate li se financijski pismenima i gdje ste to naučili?

Marko: Više manje da, život me naučio veliku većinu toga i ponešto studij ekonomije. Oduvijek sam znao da u meni čuči neki mali financijaš, doduše prilično spontan i intuitivan. Manje egzaktan i precizan. 

Antea: Mislim da svi prvo od roditelja pokupe neke financijske navike, pa tako i meni sad prvo na pamet padaju savjeti mojih roditelja koje bi mi davali. Kasnije, otkako sam se preselila od doma (i uselila s Markom) rekla bih da je on dosta utjecao na moju financijsku pismenost. 

 

  • Kako vam je kao mladom paru danas živjeti samostalno?

Marko: Antea me uvela u svijet samostalnog života, do prije par godina sam bio pravi mamin sin koji nije stekao određena iskustva potrebna za samostalan život. Kroz godine sam naučio koja je razlika u stupnjevima perilice, zašto je bitno da crno i bijelo idu odvojeno i kako funkcioniraju režije. Na Anteu, koja živi solo od 18-te godine je palo educirati me. Antea prije svega hvala, a s druge strane mislim da sam bio dobar učenik.

Antea: Danas, s 30 godina, bez djece, super. Nemamo neke velike troškove ni kredite, radimo, počastimo se kad osjetimo da smo zaslužili i možemo si to priuštiti. Kad smo tek prohodali situacija je bila dosta drugačija. Tek smo kretali s poslovima, živjeli smo s još troje cimera, a prvi stan u koji smo ušli solo u najam je bila garsonijerica od 30m2. Ali išli smo korak po korak i danas nam je baš taman!

  • Na što najviše trošite novac?

Marko: Hrana, putovanja i druženja su top 3. Pretpostavljam da svaki par bez djece ima sličnu listu. Možda drugim redoslijedom. 

Antea: Na hranu, 100%. Bilo iz potrebe, jer ne kuhamo pretjerano često, pa često naručujemo ili iz gušta, jer volimo otkrivati nove restorane – time se zapravo najčešće počastimo.

  • Tko je glavni i odgovoran za financije u vašem domu?

Marko: Ja preuzimam inicijativu za veće planove, određene troškove, ulaganja i eventualne rizike. Odluke iz dana u dan donosimo skupa. Osim ako Antea zabrije pa gugla haljine od 600 eura. 

Antea: Mrkić. Ja sam samo vagabundo.

financijska-početnica-tisja-kljaković-braić-naslovna.jpg
  •  Štedite li?

Marko: Štedimo. Zato smo onu nesretnu koronu izgurali bez većih problema. Preporučujem 10/10.

Antea: Meni su roditelji nastojali usaditi to da uvijek moraš stavljati novac na stranu, nešto što sam počela prakticirati tek s prvim studentskim poslovima. Prije toga bih stipendije i džeparac trošila šakom i kapom – srećom, moj brat je puno prije mene prokužio štednju, pa bih imala od koga posuditi.

  • Radite u ne baš tradicionalnim industrijama, olakšava li vam to financijsku neovisnost ili otežava?

Marko: Kao netko tko nikad nije radio niti jedan drugi posao, teško mi je zamisliti raditi za nekoga ‘9-5’ posao. Iako vidim benefite toga, posao koji gradimo za nas je nemjerljiv u količini sreće koju neki mali uspjeh donosi. Rizik je neusporedivo veći, ali previše strasti i truda je iza toga da gledamo što bi nam moglo otežati ili sputati nas. Ambiciozno gradimo najrelevantniju plesnu školu u državi. 

Antea: Ne bih rekla da olakša, ali svakako te malo oslobodi, lakše ti je biti ambiciozan. Koliko se trudiš, koliko si dobar, koliko imaš sreće – toliko para. S druge strane, nosi to sa sobom rizike. Marko je spomenuo period korone u kojem je meni sreća bila da sam imala stabilan posao kod drugog poslodavca, pa nisam razbijala glavu što i kako dalje – to ne dotiče zaposlenike, samo vlasnike. Mrkić se s druge strane nije tako dobro proveo tada. 

  • Jeste li prelistali Financijsku početnicu? Kako vam se sviđa?

Marko: Jesam, i to je nešto što bih uveo kao lektiru. Neke krive financijske odluke mogu ti okrenuti život u smjer koji nikako ne želiš. Uz određenu financijsku pismenost, šanse za kardinalne greške su puno manje. 

Antea: Ja sam malo varala i već ranije pričala s bivšim kolegama iz Imago reklamne agencije o toj kampanji, već same skice i ideja su me oduševili. 

  •  Jeste li riješili kviz? Tko ima bolje odgovore?

Marko: skupa smo ga rješavali. 9/10. I dan danas se pitam gdje smo fulali. 

Antea: Mislim da smo fulali pitanje o revolvingu i opet ti ne znam reći što je to. 

  •  U kojim situacijama se najbolje pronalazite (da vas najviše podsjećaju na vas)?

Marko: Ilustracija gdje njih dvoje u kasne sate leže u krevetu, a on gleda što je s bitcoinom. Drago mi je da je ta faza iza mene. 

Antea: Meni svaki put kad se vidim u odrazu onih dvostrukih staklenih vrata u banci kroz glavu prođe ona ilustracija “A di’š ti tako sređen u banku”, jer se apsolutno ne sredim, nego bih možda trebala obavljati sve preko aplikacije. 

  •  Koje biste savjete dali mlađima od sebe koji možda tek kreću u financijsku neovisnost, najam?

Marko: Apsolutno najam. Trenutno mladim parovima nije bajka s kupnjom vlastite nekretnine, ali da se mene pita uveo bi pravilo da ako želiš kupiti stan, živi u istom barem godinu dana u najmu. Perspektiva ti se ipak malo mijenja kada iskusiš kako je to, tko su ti susjedi, u kojem si periodu života i što planiraš dalje. 

Antea: Isto što su meni stariji govorili – pokrij se onoliko koliko ti je poplun dugačak, odnosno, troši onoliko koliko imaš.

Financijska pismenost predstavlja kombinaciju znanja, vještina, stavova i ponašanja potrebnih za donošenje ispravnih financijskih odluka za ostvarenje individualne dobrobiti. Jednostavnije rečeno, to je osnovno financijsko znanje nužno za funkcioniranje u svakodnevnom okruženju.

Kako bi financijske teme lakše približili ljudima, u ovoj financijskoj početnici prikazani su na način koji je svakom razumljiv. U suradnji s Tisjom Kljaković Braić, umjetnica koja se proslavila duhovitim ilustracijama s temama iz svakodnevnog života, pronašla je situacije u kojima se svi možemo prepoznati, a koje su vezane uz financijske pojmove s kojima se često susrećemo. Kako joj je bilo raditi na ovom projektu, što ona misli o financijskoj pismenosti, ali i o svom radu i budućim projektima otkrila nam je u zanimljivom intervjuu.

Koliko ste financijski pismeni možete provjeriti i vi i to tako da sami riješite ovaj kviz. 

Foto: Antea Franjić i Marko Mrkić

Učitati još
Zatvori