Opsjednuti smo krimi serijama, filmovima i knjigama

Opsjednuti smo krimi serijama,
filmovima i knjigama

MV5BMTUyNjgwOTExNl5BMl5BanBnXkFtZTgwNTYyNjcwMzI@._V1_SX1500_CR0,0,1500,999_AL_

Top of The Lake

 Zašto je kriminalistički žanr toliko popularan?

Nakon svih silnih starih i novih kriminalističkih serija, cozy krimića, prizivanja estetike misterija osamdesetih, mnogo kriminalističkih knjiga te naposlijetku i podcastova ne možemo ne zapitati se – zašto je kriminalistički žanr toliko popularan? I zašto baš sada?

Uz konstantno svakodnevno bombardiranje lošim vijestima i užasnim događajima – ubojstvima, bombardiranjima, ratovima, terorističkim činovima, nasilju i najnovijim vijestima zlostavljanja, nikako ne možemo pobjeći od takvih tema. Informacije se šire nikad brže, sve se sazna i prenese instantno. Vjerujem da je jedan od razloga zašto je žanr krimića i misterija te trilera postao toliko popularan zadnjih godina, možda više nego ikada, jer nam dopušta da se nosimo s velikim problemima u kontekstu djela koje gledamo, slušamo ili čitamo. Dok gutamo tu napetu priču, ona je zapravo naša sigurnosna mreža jer znamo i nikada ne zaboravljamo da se radi o fikciji. Užas je fiktivan, užas je napet i taj užas prestaje po završetku djela. I tada se prepuštamo adrenalinskom naletu koje djelo u nama budi. I to bez imalo grižnje savijesti. Uživamo u dobroj i napetoj priči, a najnapetiji trenuci, dok ih gledamo ili slušamo, više nisu taj užas iz stvarnosti, već promišljeno složen i ispričan dramatski trenutak.

Podcast Crimetown

Podcast Crimetown

Ne postoji taj ubojica, taj zločinac kojeg se bojimo. On je izmišljen, izmaštan i nama nije prijetnja te ga možemo pratiti kao junaka djela. Krimići i trileri postaju jedna prekrasna kombinacija opasnog i sigurnog. Kada čitalac započinje čitati svoju knjigu, on zna da na kraju, uobičajeno, zločinca stiže njegova kazna, biva uhvaćen ili pogiba. Naravno, ne kreiraju svi autori sretne završetke, neki namjerno ostavljaju kraj interpretaciji čitaocima ili, naprotiv, završavaju djelo u užasu. Svaka od tri navedene opcije ima svoje prednosti i mane. No, svaka opcije ima nešto zajedničko – kraj užasa.

Popularnost žanra lako se mjeri, a činjenica da je u Velikoj Britaniji do kraja 2016. godine jedna od tri knjige bila upravo kriminalističkog žanra govori tomu u prilog. S djelima kriminalističkog žanra lako se možemo poistovjetiti, točnije s protagonistima djela. Oni su često prikazani realnije nego u drugim žanrovima, imaju mane i griješe. Kao i ljudi u stvarnom životu.

Što gledamo, čitamo i slušamo?

Ako se još niste odvažili pogledati, pročitati ili poslušati neka od djela koji su dominirali prošle i ove godine savjetujemo serije Top Of The Lake, Bosch i Narcos, a koje knjige još sugeriramo možete saznati ovdje. Što se filmova tiče – tu je nezaobilazan klasik s odličnom postavom glumaca Ubojstvo u Orient Expressu koji je upravo došao u kina.

orijent-express-2

Ubojstvo u Orient Expressu

Svi ljubitelji Stephena Kinga sa strašću će govoriti zašto je on majstor krimića i misterija, a obzirom da je ova godina u njegovom znaku, predlažemo da pogledate i film 1922 koji se upravo prikazuje na Netflixu. Ne moramo niti naglašavati koliko jedva čekamo da se počne emitirati njegova serija Castle Rock.

Učitati još
Zatvori