Jeste li znali da postoji žanr cozy krimića?

Jeste li znali da postoji
žanr cozy krimića?

cover

Umorstva u Midsomeru

Cozy mysteries

Cozy mysteries ili u doslovnom, pomalo nespretnom prijevodu, udobni krimići podžanr su mnogima omiljenog kriminalističkog književnog, a s time i televizijskog i filmskog žanra. Pridjev udoban nosi jer se radi o priči koja donosi lokacije, likove i atmosferu bez grubosti i nasilja koji kriminalistički žanr po defaultu ima. Nema vulgarnih izraza, nema eksplicitnih scena ubojstava, izostaju zastrašujuće slike žrtava, no zadržana je napetost i misterij ubojstva i njegovog rješavanja. Termin je nastao krajem dvadesetog stoljeća u vrijeme popularnosti rekreiranja djela tzv. Zlatnog doba detektivske fikcije.

Umorstva u Midsomeru

Umorstva u Midsomeru

Inspektori, detektivi su često ljubimci sredine u kojoj žive i rade i pučanstvo im vjeruje te se na njih i uvelike oslanja. Obrazovani su te imaju neke od svojih posebnih interesa – često je u pitanju umjetnost, glazba, mahom jazz ili klasična te književnost. Karakteriziraju ih stvari koje načelno volimo i koje čine život ljepšim. Sve da se stvori udobna, mekana i poželjna atmosfera. Pametnim zapletom i odgađanjem rješenja čitatelji i gledatelji privučeni su ka djelu, dok ovaj začin udobnosti zadržava interes. Ubojice su često članovi društva, nisu serijski ubojice, psihopati i sociopati, već ponukani motivima pohlepe, ljubomore i osvete djeluju u trenutku i uvijek na kraju snose posljedice.

Knjige i TV serije

Radnja je lagana, stabilna i nije narušena naglim ili agresivnim scenama. Čak i scene nježnosti ili seksa samo su naznačene, nikada eksplicitne. No, niti ne trebaju biti jer ovakav žanr ne donosi povišene emocije, sve je u savršenoj ravnoteži. A takav je i krajolik, okoliš i interijeri – savršeno uravnotežena sredina manjeg mjesta ili sela. Tople zajednice gdje je sve poznato i gdje se svi znaju. U suprotnom se takva ravnoteža ne bi mogla postići.

Podsjetite se s najboljim primjerima ovog žanra – televizijske serije Midsomer Murders (Umorstva u Midsomeru), Murder, She Wrote, Poirot, romani Agathe Christie, Louise Penny i Charlaine Harris  odličan su početak da zaronite u žanr.

Umorstva u Midsomeru

Umorstva u Midsomeru

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori