S knjigom na more: Jako napeti krimići

S knjigom na more: Jako napeti krimići

Već ste se lagano ljuljuškali u godišnji odmor, a svi oni koji rade, rade lakšim ritmom… imate više vremena za sebe. I ako niste odlučili ovo ljeto poraditi na sebi, svojoj duhovnosti i duhovnom rastu, uvijek možete održati moždane vijuge aktivnima, ako ništa napetim i pametnim štivom. Triler krimići odličan su izbor, i za čitanje na plaži, ležaljci ili na kauču nakon ljetnog radnog dana. Donosimo izbor romana koje nećete moći ispustiti iz ruku.

Braneći Jacoba, William Landay

Andrew Barber već više od dvadeset godina radi kao pomoćnik tužitelja jednog od okruga Massachusettsa. Uživa poštovanje među sugrađanima, uporan je u sudnici, a kod kuće je sretan uz suprugu Laurie i sina Jacoba. Ali kad šokantan zločin – ubojstvo učenika, Jacobova školskog kolege – uništi spokoj njihova okruženja, Andrew zadobije neočekivan udarac: za ubojstvo biva optužen njegov četrnaestogodišnji sin.

Svi roditeljski nagoni koje Andrew nosi u sebi smjesta staju u obranu sina. Jacob uporno tvrdi da je nevin, i on mu vjeruje, jer mora. Na kraju krajeva, otac mu je. Ali kad na vidjelo počnu izlaziti optužujuće činjenice i šokantna otkrića, kad njegov brak dospije pred krah, kad suđenje uzavre i kriza otkrije ocu koliko slabo zapravo poznaje sina, Andrew se nađe na prekretnici – prisiljen na odabir između odanosti i pravde, između istine i klevete, između prošlosti koju je pokušao zataškati i budućnosti koja mu je nepojmljiva.

Nagrađivani pisac krimića William Landay u romanu Braneći Jacoba nadilazi žanr i stvara sveobuhvatan prikaz obitelji u najodsudnijem trenutku – napetu zagonetku zasnovanu na uvjerljivim likovima koja je u isti mah fascinantna priča o krivnji, nevjeri i strahovitoj brzini kojom se naš život može oteti kontroli.

Ovu ćete uzbudljivu priču uskoro moći gledati i na velikom platnu. U međuvremenu uživajte u vrhunskom prijevodu koji potpisuje Bruno Ogorelec.

krimić03

Kako ulazi svjetlost, Louise Penny

Nad blagdansko veselje glavnog inspektora Armanda Gamachea nadvila se sjena. Najprije je većina najboljih policajaca pod prijetnjama morala napustiti Odjel za umorstva, potom je njegov stari prijatelj i pomoćnik Jean-Guy Beauvoir prestao razgovarati s njim…

A onda je primio telefonski poziv Myrne Landers, zabrinute jer joj njezina dugogodišnja prijateljica nije stigla u posjet za blagdane. Gamacheu se učinilo da je to dobar izgovor za odlazak u selo Three Pines. Dok se istraga zahuktava, Gamache se sve dublje upetljava u tajne i urote visokoga političkog miljea.

Pokušava naći Myrninu prijateljicu, no istodobno traži i utočište za sebe i svoje kolege. Može li ga pronaći u selu Three Pines? Kolika će biti cijena tog mira?

krimić04

Dugo putovanje kući, Louise Penny

Inspektor Armande Gamache otišao je u mirovinu i preselio se u selo Three Pines, no to mu nije donijelo mir koji je tražio. Njegova prijateljica, slikarica Clara Morrow, zatražila je od njega pomoć jer je nestao njezin muž Peter. Obećao je da će se vratiti nakon godine razdvojenosti točno na dan kada su se odlučili razići, no nije se pojavio i ona mora znati zašto nije došao. Pred Gamacheom je nov izazov, a u njegovu mu rješavanju, uz Claru, pomaže i njegov odani suradnik Jean-Guy Beauvoir te zajednička prijateljica Myrna. Potraga će ih odvesti u prekrasne i pomalo mistične krajolike kanadske Rijeke svetog Lovre, ali i u bespuća ljudske duše koja tegobno traga za samom sobom, za izražavanjem osjećaja i mukotrpnim činom stvaranja umjetničkog djela.

Autorica Louise Penny, višestruka dobitnica nagrade Agatha, vodi vas u svijet u kojem su umjetnici spremni prodati dušu vragu za vječnu slavu. Ovaj će vas roman držati u neizvjesnosti do posljednjih stranica.

krimić12

Prolivena krv, Asa Larson

Prolivena krv druga je knjiga iz serije u kojoj je glavni lik odvjetnica Rebecka Martinsson. Radnja romana započinje dvije godine nakon krvavog obračuna u kojem se Rebecka našla u Sunčevoj oluji. Ona je još uvijek traumatizirana tim događajima, živi u osami, potpuno odvojena od stvarnoga svijeta. No, kada njezin kolega odlazi poslovno u Kirunu, ona mu se pridružuje i igrom slučaja bude uvučena u još jedno ubojstvo koje se dogodilo tri mjeseca prije, kada je na noć prije Ivanja na vrlo okrutan način ubijena lokalna svećenica Mildred Nilsson. Mildred je bila izuzetna osoba, prava feministkinja i borac protiv svake vrste nepravde, pa je stoga imala i mnogo neprijatelja.

Prolivena krv napeta je i intrigantna priča s vrlo zanimljivim likovima među kojima se našla i vučica Žute Noge, a da bi je zaštitila, Mildred nije bila spremna na kompromise.

Tamna muza, Armin Ohrij

Tamna muza lihtenštajnskoga pisca Armina Öhrija povijesni je kriminalistički roman u kojem se kroz intrigan­tan zaplet propituje univerzalna tema odnosa zločina i kazne. Autor na zanimljiv način prikazuje Berlin Bismarckova doba kao poprište scena seksa i nasilja…

Godina je 1865. Grad pulsira pod vrelinom ljeta, a građa­ni s napetošću prate najnoviji kriminalistički slučaj: pro­fesor Botho Goltz navodno je bestijalno ubio gospođicu Lenu Kulm, povremenu prostitutku. Svi dokazi govore protiv uglednog filozofa, koji dospijeva pred sud. Glav­ni junak Julius Bentheim, mladi student prava, koji do­datno zarađuje za život kao policijski i sudski crtač, prati slučaj iz neposredne blizine. Uskoro postaje jasno: ništa nije toliko očito kao što je to ispočetka pretpostavljalo državno tužilaštvo. Julius spoznaje da je genijalni profe­sor dio mutne strategije koja može završiti kapitulacijom pruske pravne države…

Riječ je o hvaljenom djelu za koje je Armin Öhri dobio nagradu Europske unije za književnost 2014. godine, a koje je prevedeno na više europskih jezika.

krimić08

Ubojstvo sultana, Ahmet Unij

Priča se odvija u Istanbulu, a započinje kad profesor povijesti Muštak Serhazin primi telefonski poziv od Nuzhet, žene koja ga je dvadeset godina ranije napustila i otišla živjeti u Chicago. Kad ga ona nakon dva desetljeća nejavljanja ležerno pozove na večeru, kao da su stvari među njima posve normalne, Muštak doživi snažan emocionalni stres. Muštak pati od rijetkog poremećaja, gubitka kratkotrajnog pamćenja – kad iskusi snažno uzbuđenje događa mu se da na nekoliko sati izgubi pojam o vlastitom identitetu i o onome što je radio ili gdje je bio. Nakon telefonskog poziva Muštak gubi svijest, a kad ponovno dođe k sebi ustanovi da se nalazi ispred Nuzhetinog stana. Vrata su otvorena i on ulazi i zatječe Nuzhetin leš. Nuzhet je ubijena otvaračem za pisma na čijoj je dršci tugra sultana Mehmeda Osvajača.

krimić13

Vice versa, Ankica Tomić

Novi roman Ankice Tomić obiteljska je priča koja se događa u samo dva dana, što je posve dovoljno da sveznajući pripovjedač uđe preko zidova u kuće i odnose među članovima šireg obiteljskog stabla Vice Drče i Nikole Glavine. Cijela ta prozna konstrukcija zapravo izgleda poput čudnog kaleidoskopa – tek okvir pukih slučajnosti drži ih povezane u cjelinu. Naime, u fragmentarnim minijaturama, međusobno isprepletenima i dinamično napisanima, čitatelji saznaju o onome o čemu se obično pred drugima šuti. Pažljivo navučene maske padnu s lica gotovo svih članova u trenutku kada nestaje Nikolin sin Lucio, pa u potragu za njim krenu oni koji su ga poznavali.

Ova proza pisana je jednostavno, bez cifranja, velikih riječi i gesta, nepretenciozno, ali ne i plitko ili otrcano; usredotočujući se na život kakav on u svojoj biti jest – grub, kaotičan i nepredvidljiv. Autorica kao da piše odu dalmatinskoj svakodnevici, postižući mediteransku magiju kroz govor likova i njegovu akustiku. Nije propustila govor Dalmacije upotpuniti začinima kojima će se u detalju razotkriti različiti oblici muško-ženskih komunikacija.

krimić15

U vodu, Paula Hawkins

Novi roman iz pera Paule Hawkins, autorice velikog svjetskog hita Djevojka u vlaku, napeti je psihološki triler o neuhvatljivosti istine i obitelji koja se raspada zbog tajni. Samohranu majku pronađu mrtvu u rijeci koja teče kroz gradić. Ranije tog ljeta, osjetljiva tinejdžerica dočekala je istu sudbinu. Njih dvije nisu prve žene koje su umrle u tim tamnim vodama, ali njihove smrti uznemirile su rijeku i njezinu povijest i iskopale davno potopljene tajne.

Iza utopljenice ostala je usamljena petnaestogodišnja kći. Bez oca i majke, i sad bez ijednog prijatelja, našla se na skrbi majčine sestre, neznanke koja ju plaši i koju su dovukli na mjesto iz kojeg je namjerno pobjegla – mjesto za koje se zaklela da se u njega nikad neće vratiti.

Jednako napetim stilom i pronicavim razumijevanjem ljudskih nagona, kojima je očarala milijune čitatelja diljem svijeta svojim senzacionalnim prvijencem Djevojka u vlaku, Paula Hawkins donosi novo, uzbudljivo, duboko intrigantno štivo o varljivosti osjećaja i sjećanja, kao i o razornom utjecaju prošlosti na sadašnjost.

krimić14

Izgubljena glava Damascena Monteira, Antonio Tabucchi

U općinskom parku kraj romske naseobine na periferiji grada Porta Manolo Gitano, nekoć zvan “El Rey”, pronalazi tijelo mladića odrubljene glave. U istrazi, čiji cilj nije samo da se utvrdi istina već i da se ona pretvori u pravdu, sudjeluju mladi lisabonski novinar Firmino i Fernando de Mello, ekscentrični odvjetnik, aristokrat i branitelj potlačenih, opsjednut pravnom teorijom Hansa Kelsena, intelektualac razočaran modernim potrošačkim društvom u kojemu umjesto ljudskosti i pravednosti vladaju moć I novac.

Nadahnut stvarnim događajem, takozvanim “zločinom iz Sacavema”, roman se bavi problemima prava i pravednosti, policijske brutalnosti, zlouporabe ovlasti, korupcije i društvene marginalnosti.

krimić02

Vodič za uredan život- mali savjeti profesionalnog ubojice, Hagllimur Helgason

Tomislav Bokšić zvan Toksični profesionalno je i besprijekorno obavio 66 ubojstava za hrvatsku mafiju u New Yorku. No ovog je puta ubio pogrešnog tipa, pa mora pobjeći iz SAD-a i otpisati način života koji mu se osladio. Ubojitom igrom slučaja našao se u zrakoplovu na putu za Reykjavik u ulozi američkoga TV-propovjednika oca Friendlyja. Na otoku gdje nitko ne prodaje oružje i ne naručuje ubojstva ludi tragikomični zapleti natjerat će Toksičnoga da se zamisli nad vlastitom krvavo prošlosti i neizvjesnom budućnosti.

Toksični slika Island kao ledeni onostrani svijet pun opasnosti iza naizgled idilične fasade. U proplamsajima romanse s Grunerevoler (curom s kojom nema šale) i u mreži vlastite bogohulne obmane strepi od kazne…

krimić01

Posljednja obljetnica, Liane Morianty

Prošlo je više od sedamdeset godina otkako su sestre Rose i Connie Doughty pronašle napuštenu bebu u blizini svojega doma na otoku Scribbly Gum. Bebini su roditelji netragom nestali pa su je Rose i Connie posvojile i dale joj ime Enigma. Sve će novine u zemlji pisati o tom misteriju, koji će im neočekivano donijeti slavu i bogatstvo, a obljetnica pronalaska bebe postat će popularan otočki događaj.

Sophie Honeywell uvijek se pitala je li pogriješila kada je ostavila Thomasa Gordona. Bio je savršen, ali na dan kad ju je zaprosio, Sophie mu je slomila srce. Godinu dana nakon toga Thomas ponovno ulazi u njezin život kako bi je obavijestio da je naslijedila kuću njegove tete Connie na otoku Scribbly Gum. Sophie se seli na otok i upoznaje Connienu obitelj — galeriju zanimljivih i neobičnih likova. Međutim, nakon sestrine smrti, Rose se počinje pitati jesu li onomad davno Connie i ona donijele dobru odluku i je li došlo vrijeme da otkrije tajnu iz davne prošlosti koja bi im svima mogla promijeniti živote iz temelja…

krimić07

Knjiga pretpostavki i nagađanja, Erika Swyler

Simon Watson je knjižničar zaljubljen u knjige, pogotovo stare. Roditelji su mu odavno mrtvi a živi u kući koja samo što se nije srušila niz padinu. Majka, koja je mogla roniti na dah zarađivala je u cirkusu glumeći morsku sirenu, a mlađa se sestra i sama pridružila cirkusu. Jednoga dana Simon poštom primi knjigu. Radi se o dnevniku putujuće cirkuske družine, pisanom sredinom osamnaestoga stoljeća. Uskoro, Simon otkriva da je ta knjiga na čudan način povezana sa ženama iz obiteljske loze njegove majke, cirkuskim artisticama koje su se bavile ronjenjem na dah – takozvanim morskim sirenama – i koje su se sve do jedne, uključujući i njegovu majku, utopile 24. srpnja.

A onda se sestra, nakon šest godina, pojavi na vratima. I to tjedan dana prije 24. srpnja. Radi li se o obiteljskom prokletstvu? Ako je stvar u tome, hoće li ga Simon uspjeti na vrijeme poništiti i spasiti svoju sestru? Knjiga pretpostavki i nagađanja veličanstven je i dirljiv prvijenac autorice Erike Swyler. Čudesna je to priča o moći knjiga, obitelji i magije. Roman je s engleskoga prevela Silvija Čolić.

krimić05

Hladna fronta, Pavao Pavličić

Glavni junak, postariji filolog s literarnim sklonostima, proučava povijest zagrebačke obitelji koju su početkom dvadesetoga stoljeća činili sami meteoropati. Otkriva da su bili kadri proreći ne samo meteorološka zbivanja, nego i povijesne mijene. No kada mu u posjet dođe mladić s kojim je u prijateljskom odnosu i kad prepozna da njegova djevojka boluje od sličnog poremećaja ponovno će se zainteresirati za tu temu.

Saznat će da se ona liječi u privatnoj klinici i krenut će za njom kako bi saznao više. No neće ni slutiti da će to biti put pun neizvjesnosti… U isto vrijeme, filolog prepoznaje meteoropate i u svojoj okolini te otkriva da su svi oni članovi nekakve tajne udruge kojoj na čelu stoje znanstvenici. Kad shvati da se proučavanje meteoropatije odvija u vrlo misterioznim okolnostima i da želje financijera istraživanja i nisu najplemenitije, filolog će shvatiti da cijelu stvar mora uzeti u svoje ruke… Novi roman Pavla Pavličića napeti je triler kojim autor još uvijek uspijeva održati najviše, prvo, mjesto među domaćim autorima ovoga žanra. Filmska je to priča koja se ne može pustiti iz ruku, ali i tjera na ozbiljno razmišljanje o nama samima i našem odnosu s prirodom.

krimić10

Ubojstvo na Ivanjsku noć, Henning Mankell

Jednoga ranog, hladnog siječanjskog jutra istražitelja Kurta Wallandera pozvali su na osamljeno seosko imanje na kojem je netko na strašan način napao i opljačkao stari bračni par. Kad je vozilo hitne pomoći stiglo na mjesto događaja, muškarac je već bio mrtav. U bolnici i njegova supruga podliježe teškim ozljedama. No neposredno prije smrti još se jedanput vraća svijesti te na pitanje prisutnog službenika kriminalističke policije o počinitelju uspijeva izustiti riječi koje bi mogle biti ključne za istragu.

Wallander zna da ta važna informacija ni u kojem slučaju ne smije izaći u javnost. No, unatoč visokom stupnju tajnosti posljednje riječi stare žene na neobjašnjiv način ipak procure u javnost. Policija ubrzo dobiva prve anonimne telefonske prijetnje da uhvati počinitelje prije nego što stanovnici uzmu stvar u svoje ruke. Kad se to počne i događati Wallander i njegovi kolege osjećaju sve veći pritisak.

Par iz susjedstva, Shari Lapena

Par iz susjedstva je proglašen najpopularnijim trilerom 2016. godine koji je pokrenuo lavinu komentara na društvenim mrežama. Radnja je zanimljiva. Zamislite samo da vam je susjeda rekla da ne želi da dovedete svoju šestomjesečnu bebu na njezinu proslavu. Ništa osobno, samo ne može podnijeti bebin plač. Suprug vam je rekao da će sve biti u redu. Na kraju krajeva, prvi ste susjedi. Ponijet ćete monitor za bebe i svakih pola sata naizmjence provjeravati dijete. Vaša je kći spavala kad si ju zadnji put provjerila. Ali sad, dok jurite stubama u svojoj sablasno tihoj kući, vaši najgori strahovi postaju stvarnost. Vašeg djeteta nema. Nikad prije niste morali pozvati policiju. A sad su policajci u vašoj kući, i tko zna što će u njoj pronaći… Ovaj napeti kriminalistički triler neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

Laž, C. L. Taylor

Jane Hughes ima dečka koji je voli, posao u azilu za životinje i kućicu na velškome selu. Sretnija je nego ikad u životu, ali njezin život je laž. Jane Hughes ne postoji. Pet godina prije, Jane je s najboljim prijateljicama otišla na putovanje koje je trebalo biti pustolovina života, a pretvorilo se u noćnu moru u kojoj su dvije djevojke izgubile život. Jane je pokušala ostaviti prošlost iza sebe, ali netko zna istinu. Netko tko neće odustati dok ne uništi Jane i sve što ona voli…

krimić06

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori