Kome sve ide Grammy za životno djelo

Kome sve ide Grammy za životno djelo

Nina Simone

Nina Simone

Početkom mjeseca izašle su nominacije za prestižne Grammy nagrade, no nije se još znalo tko će sve dobiti nagradu za životno djelo. Ovo prestižno priznanje za cjelokupno stvaralaštvo do sada su dobili mnogi umjetnici, a ove godine dodijelit će se Shirley Caesar, Ahmadu Jamalu, Charley Pride, Jimmieju Rodgersu, Nini Simone, Slyu Stoneu i grupi The Velvet Underground.

Legendarna Nina Simone preminula je 2003. i za života nije nagrađena Grammyem unatoč velikom uspjehu među kritičarima i publikom, dok je grupa The Velvet Underground u izvornoj postavi trajala nešto više od godinu dana prije nego što je grupu napustio John Cale i danas se smatra jednom od najboljih rock’n’roll grupa. Sly Stone utro je put novoj glazbi – funku. Oko sebe je okupio nekoliko članova obitelji i prijatelje te predstavio prvi bend ‘Sly & Th Family Stone’ čiji je sastav bio višerasni te su u njemu pjevale i žene kao ravnopravne članice banda. Utjecao je na mnoge glazbenike, samo da spomenemo Princea, dovoljno je značajno.

Nagrade Grammy za životna djela tradicionalno dodjeljuje američka udruga glazbene industrije Recording Academy of Arts and Sciences onim izvođačima čiji je ‘doprinos od iznadprosječnog umjetničkog značaja’, a bira ih nacionalno vijeće akademije. Nagrade Grammy dodjeljuju se za glazbena ostvarenja iz prethodne godine uz izuzetak Grammya za životno djelo. Svečanost proglašenja i uručenja Grammy nagrada održat će se 12. veljače u Los Angelesu.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori