Je li ovo najljepša knjižnica u Europi? Pravi je raj za ljubitelje književnosti
Je li ovo najljepša knjižnica u Europi? Pravi je raj za ljubitelje književnosti

Je li ovo najljepša knjižnica u Europi? Pravi je raj za ljubitelje književnosti

Često nailazimo na prekrasne knjižnice diljem svijeta koji svojim uređenjem stvarno oduzimaju dah. Ljubitelji književnosti neće htjeti propustiti jednu takvu koju smo pronašli u Budimpešti. Riječ je o najvećoj knjižnici u Mađarskoj – Metropolitan Ervin Szabó knjižnici. Nazivaju je i najljepšom knjižnicom u Europi.

Knjižnica u palači

Smještena u povijesnoj palači Wenckheim, knjižnica je s radom krenula još početkom 20. stoljeća. Raskošne sobe sada su dom svim ljubiteljima knjiga koji mogu ne samo uživati u bogatom izboru književnih djela, nego i istražiti povijest Budimpešte. Zgrada je sagrađena još 1889. kada je u prostorima sadašnje knjižnice obitavala aristokratska obitelj Wenckheim. Kada je grof Wenckheim preminuo, nije imao nasljednika, stoga je palača došla u ruke grada koji ju je pretvorio u knjižnicu. Danas je ona najpoznatija knjižnica u Budimpešti te kulturno mjesto koje svi žele posjetiti. Sam izgled knjižnice kao da vas transportira u neko drugo vrijeme, a s obzirom na to da ima najveću javnu kolekciju knjiga u Budimpešti (sadrži oko milijun raznih djela), posjet knjižnici može postati i cjelodnevni izlet.

Knjižnica je i prepoznata od strane Hollywooda koji je koristio u nekoliko filmova. Možda ste je prepoznali u filmovima Red Sparrow s Jennifer Lawrence, Spy ili The Phantom of the Opera. Nedavno je i TikTok učinio svoje i pretvorio knjižnicu u senzaciju zbog čega je viđamo svugdje. Knjižnicu možete posjetiti na vašem sljedećem putovanju u Budimpeštu. Mnogi lokalci tamo uče, čitaju ili rade, a turisti je mogu posjetiti po cijeni od četiri eura.

Metropolitan Ervin Szabó nam definitivno ide na listu mjesta koje moramo posjetiti.

Učitati još
Zatvori