Od autorice hita Žene koje kupuju cvijeće stigao je novi roman koji se čita u dahu
Od autorice hita Žene koje kupuju cvijeće stigao je novi roman koji se čita u dahu

Od autorice hita Žene koje kupuju cvijeće stigao je novi roman koji se čita u dahu

Ako ste voljeli Žene koje kupuju cvijeće, zabavnu, romantičnu i uzbudljivu priču o prijateljstvu pet potpuno različitih žena, zaljubit ćete se u  – Ženu bez imena. Riječ je o romanu o prvoj španjolskoj dramatičarki i jednoj od ključnih figura španjolske književnosti Maríji Lejárragi!

Proizašao je iz pera Vanesse Montfort, jedne od najvažnijih suvremenih španjolskih spisateljica te autorice spomenutog romana Žene koje kupuju cvijeće, koji joj je donio međunarodnu slavu.

María, žena bez imena

Roman Žena bez imena čita se u dahu, a donosi portret spisateljice koja je za života bila suautorica, nerijetko i jedina autorica djela koja je potpisivao njezin suprug, priznati španjolski pisac, dramatičar i kazališni redatelj Gregorio Martínez Sierra.

Ova fascinantna priča ukrštava dvije sudbine – Maríjin nepredvidiv život s početka prošlog stoljeća i mladu redateljicu Noeliju koja u sadašnjosti pokušava postaviti predstavu Čini za koju vjeruje da je djelo Maríjina muža – pokazujući kako se povijesne nepravde odražavaju na suvremeno društvo, jednako puno osude i nejednakosti.

Davanje glasa onoj koja ga nema

Osim društvene važnosti, Žena bez imena roman je i iznimne ljepote. Iz stranice u stranicu pred nas iskrsava dosad nepoznati svijet, prizori Madrida u čijim je umjetničkim krugovima, uz pjesnike poput Federica Garcíje Lorce te glazbenike poput Igora Stravinskog, María Lejárraga bila ravnopravna akterica. Službena povijest – koja je uvijek povijest muškarca – tako se na najbolji mogući način nanovo ispisuje, postajući povijest žene.

Knjiga Žena bez imena preporuka je Journal Book Cluba za veljaču.

Foto: Fraktura, Pexels, Instagram (@marigladkaya)

Učitati još
Zatvori