Tri moderne i korisne knjige koje progovaraju o položaju žena u društvu
Tri moderne i korisne knjige koje progovaraju o položaju žena u društvu

Tri moderne i korisne knjige koje
progovaraju o položaju žena u društvu

Da je suvremenom svijetu još uvijek neophodna edukacija kada je riječ o položaju žena u društvu, ali i samim principima feminizma, svjedoci smo iz dana u dan. I ona nikada ni ne bi trebala završiti. Zbog toga smo odabrali tri djela, tri istaknute spisateljice, koja morate pročitati bez obzira koliko već možda mislite da znate o ženama. Ako ste žena, jasno je zbog čega ste ovdje. Knjige koje smo odabrali sigurno će vam objasniti mnoge nedoumice i predočiti indirektna i direktna uvjerenja koja društvo ima prema ženama. Ujedno, pomoći će vam da prihvatite društvo u kojem živimo, a možda vas i potakne da ga mijenjate. Nakon ova tri romana, svijet za vas možda neće biti isti. A ono najbitnije, vi ćete se osjećati snažnije.

knjige o položaju žena u društvu

Neukroćena – Glennon Doyle

Neukroćena je snažna i inspirativna priča koju je napisala Glennon Doyle. Riječ je o bestseleru autorice i govornice poznate po svojim iskrenim i autentičnim pričama koje osnažuju žene. Objavljena 2020. godine, a ujedno predstavlja i memoarsko djelo. Autorica je okrenuta tome što znači biti vjeran sebi, posebno kao žena u današnjem svijetu. U osnovi, Untamed je refleksija osobnog putovanja spisateljice ka samopronalaženju, prihvaćanju svoje autentičnosti i oslobođenju od društvenih stereotipa. Knjiga je podijeljena na poglavlja koja istražuju različite aspekte njezinog života i njezinu evoluciju kao žene, supruge, majke i zagovornice društvene pravde. Kroz svoju naraciju, Doyle dijeli svoje borbe s prilagođavanjem i očekivanjima koja su joj kao ženi postavljena od strane društva. Ovo je definitivno knjiga koju bi svatko trebao pročitati, ne samo žene. Savjeti, opisi unutrašnjih borbi i shvaćanja, memoari, mogu pomoći svakom pojedincu da se upozna s jedinstvenom borbom osnaživanja svoje osobnosti.

knjige o položaju žena u društvu

Budi takva kakva jesi – Emily Nagoski

Ovo nije samo još jedna knjiga o ženskoj seksualnosti. Autorica ovoj temi pristupa veoma ozbiljno razmatrajući sve konvencionalne norme i zablude. Emily Nagoski, istaknuta je edukatorica i istraživačica u području seksualnosti, a u ovoj knjizi duboko zaranja u kompleksan svijet seksualnog blagostanja i želja žena. Ona vješto kombinira znanstvena istraživanja s prijateljskim, razgovornim tonom i tako vodi čitaoce kroz zamršenosti ženske seksualnosti, ali i seksualnosti uopće. Glavna poruka knjige je jednostavna ali duboka: Ne postoji “normalno” kada je u pitanju ženska seksualnost. Umjesto toga, ona tvrdi da su žene različite, jedinstvene i duboko kompleksne individue koje trebaju prihvatiti svoju jedinstvenost bez osude ili stida. Ovo je djelo koje će vam pomoći da prihvatite ovaj zamršen dio sebe, ali ujedno i shvatite mnoge stvari koje su sada možda samo pod znakom pitanja.

knjige o položaju žena u društvu

Feministički manifest u petnaest savjeta – Chimamanda Ngozi Adichie

Ova moćna knjiga nigerijske autorice Chimamandae Ngozie Adichie jedna je u nizu obaveznih feminističkih djela. Knjiga je napisana u obliku pisma prijatelju koji je tražio savjet o tome kako da odgoji svoju kćerku kao feministicu. Interesantna polazna točka, složit će se mnogi. No, ona definitivno služi kao vodič kako za majke, tako i za očeve o tome kako da uče feminističke vrijednosti u odgoju svoje, ne samo ženske, djece. S petnaest savjeta, Adichie oblikuje osnovne principe feminizma i nudi praktične savjete o odgajanju sljedeće generacije osnaženih, samopouzdanih žena. Ako nas pitate, ovo štivo bi moralo biti obavezno kada je riječ o mladima.

knjige o položaju žena u društvu

Članak je preizet s portala Journal.rs

Foto: Mozaik knjiga, V.b.z., Pexels

Učitati još
Zatvori