Najbolje ‘ženske’ knjige koje bismo svakome preporučili

Najbolje ‘ženske’ knjige koje
bismo svakome preporučili

Što je uopće ženska knjiga? S jedne je strane neprestano u prvi plan guraju nakladnici odnosno marketinški stručnjaci kako bi se pojedini naslov što lakše i brže rasprodao, s druge je strane opisana kao isključiva i stereotipna kategorija. Dio će kupaca kupiti knjigu upravo zbog takve etikete, dok će ju ona druga skupina zaobići u širokom luku jer naslove poistovjećuju s knjigama slabe kvalitete. Rezultat je to krivih marketinških praksi zahvaljujući kojoj se ‘ženske knjige’, umjesto s iznimnim naslovima koji u središtu imaju čitavu mrežu kompleksnih tema koje se oslanjaju na ženski identitet u društvu, asociraju na osrednje, sladunjave i stereotipne priče.

Najbolje ženske knjige

Upravo suprotno, najbolje ‘ženske knjige’ ovdje želimo upotrijebiti kao termin koji se odnosi na književnost s potpisom fantastičnih književnica na čije radove ovom prilikom želimo skrenuti pažnju ili na naslove koji u svom središtu imaju kompleksne, razrađene, atipične i cjelovite ženske likove i priče.

Ruth Bader Ginsburg: A Life, Jane Sherron De Hart

O legendarnoj Ruth Bader Ginsburg, sutkinji američkog Vrhovnog suda, pisali smo vam u rubrici Žene ispred svog vremena, a knjiga Jane Sherron De Hart pruža duboki uvid u karijeru, život, pregršt prebrođenih izazova i njezin angažman u promicanju spolne jednakosti. Notorious RBG, kako su je mediji zvali, ušla je u povijest kao jedna od najgorljivijih borkinja za prava žena, na onoj ključnoj, zakonskoj razini, a njezina je životna priča, povrh karijere, jednako inspirativna. Knjiga ima više od 700 stranica, napisana je u suradnji sa samom Ginsburg 2018. godine, a donosi i brojne intervjue s članovima njezine obitelji, prijateljima i suradnicima.

Eleanor Oliphant Is Completely Fine (S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu)

Gail Honeyman napisala je svjetski bestseller kojem nije dugo trebalo da uhvati pažnju najvećih produkcijskih kuća, kao što je, primjerice, Hello Sunshine Reese Witherspoon. Radnja prati mladu Eleanor Oliphant, ženu u ranim tridesetima, koja vodi jednostavan, rutinom obilježen život. Teško se uklapa u svoju okolinu zbog čega je ponekad usamljena, ali dani joj tako prolaze – ona izbjegava društvenu interakciju, a vikendima uživa u smrznutoj pizzi i pretjeranim količinama alkohola. S njom je sve u najboljem redu, dok odjednom jedan susret i dobro djelo ne prisile ovu mladu ženu da konačno sruši zidove oko sebe. Priča o Eleanor Oliphant u srce radnje donosi protagonisticu koja ne može pojmiti značenje ženstvenosti u modernom svijetu, a kako se radnja raspliće dupli i nedostižni standardi postaju sve jasniji. Knjiga postoji i u hrvatskom prijevodu Deana Trdaka.

The Copenhagen Trilogy, Tove Ditlevsen (Kopenhaška trilogija)

Kultna trilogija spisateljice Tove Ditlevsen iznova je počela plijeniti pažnju zahvaljujući engleskom reizdanju. Jedna od najpoznatijih danskih autorica dvadesetog stoljeća trilogiju je pisala između 1969. i 1971. godine i ona se danas smatra remek djelom danske literature. Sadrži romane Childhood, Youth i Dependency, a u pitanju je autofikcija kroz koju Ditlevsen opisuje različita ženska iskustva, djeliće identiteta i uloge koje svaki životni period jedne žene, njezine pripovjedačice, donosi. Prvi je dio trilogije preveden i na hrvatski jezik u prijevodu Miše Grundlera i nosi naziv Djetinjstvo.

My Brilliant Friend, Elena Ferrante (Genijalna prijateljica)

Elene Ferrante zasigurno je trenutno jedna od najslavnijih spisateljica (ako je u opće žena) s ovog popisa. Njezina tetralogija prožeta je britkim osvrtima na brojne teme koje oblikuju žensku svakodnevicu pa tako i identitet, a sve započinje knjigom My Brilliant Friend odnosno Genijalna prijateljica. Roman otvara tetralogiju pričom o Eleni i Lili, djevojkama koje odrastaju u siromašnom napuljskom naselju i njihovom prijateljstvu tijekom godina. Elena Ferrante napisala je impresivan roman o kompleksnosti ženskog prijateljstva, prožetom pitanjem okoline, siromaštva, toksičnog maskuliniteta i obrazovanja.

The Invisible Life of Euridice Gusmao, Martha Batalha (Nevidljivi život Euridice Gusmao)

Martha Batalha 2016. je godine izdala fantastičan roman prvijenac po kojem je uskoro nastao i hvaljeni film prikazan na festivalu u Cannesu 2019. godine, a roman se brzo svrstao u najbolje ženske knjige. Radnja nas vodi u Rio de Jainero četrdesetih godina prošloga stoljeća, u domove bogatih, siromašnih, izgubljenih, samostalnih, svakojakih žena toga doba koje su redom potisnute u oblast doma i kućanskih poslova. U središtu su radnje Euridice i Guida, dvije sestre čiji su se životi u potpunosti razdvojili, a pritom je lik Euridice, koja mahnito traga za hobijem kojim bi svojim danima dala smisao, oda ženama brazilskog društva 20. stoljeća koje su ostajale nevidljive. Roman nas upoznaje sa šarolikim mozaikom dojmljivih ženskih likova o kojima ćete još dugo razmišljati. Knjigu je na hrvatski preveo Dean Trdak.

Circe, Madeline Miller (Kirka)

Madeline Miller napisala je jednu od najhvaljenijih knjiga 2018. godine koja u potpunosti reinterpretira priču o antičkoj čarobnici Kirki i zato se smjestila među najbolje ženske knjige. Ova raskošna priča uvući će vas u sebe, neovisno o tome volite li mitske priče i mitologiju. Radnja se vrti oko Kirke, kćeri boga Sunca koja nije “ni moćna poput oca ni opako zamamna poput majke. Potraživši društvo u svijetu smrtnika, otkriva da ipak ima moć: moć čarobnjaštva koja prijeti i samim bogovima. Osjećajući se ugroženima, protjeruju je na napušten otok na kojemu ona usavršava okultno umijeće, pripitomljava divlje zvijeri i s vremenom susreće mnoge od najslavnijih mitoloških likova, među kojima, naravno, i Odiseja. No, Kirka nehotice navlači na sebe gnjev i ljudi i bogova, a kako bi zaštitila ono što najviše voli, mora skupiti svu snagu i jednom za svagda odlučiti želi li pripadati društvu bogova među kojima je rođena ili smrtnika koje je zavoljela”, kako glasi službeni sinopsis. Madeline Miller podarila je ženskom liku grčke mitologije dubinu koja joj je oduvijek nedostajala. Knjigu je na hrvatski prevela Patricija Horvat.

My Year of Rest and Relaxation, Ottessa Moshfegh (Moja godina odmora i opuštanja)

Ottessa Moshfegh, jedna je od najintrigantnijih spisateljica svoje generacije, a u tu se kategoriju svrstala upravo knjigom My Year of Rest and Relaxation. Vrlo pitka i jednostavna za čitanje, knjiga u prvi plan stavlja antijunakinju, mladu ženu koja površinski djeluje kao da ima uistinu sve potrebno za dobar život na samom početku 2000-ih godina. Međutim, mračna satira britko se osvrće na mentalno zdravlje jer je naša neimenovana junakinja istinski nesretna, dane provodi u polusnu, dok ne započne svoj osobni projekt – spavat će godinu dana. Istovremeno izuzetno duhovita i dirljiva, knjiga nas vodi u vrtoglave misli, često nezaustavljiv um mlade, izgubljene žene, te paralelno kroji priču o mentalnom zdravlju. Na hrvatskom je knjigu pripremila Maja Šoljan.

Foto: Journal, Instagram, Amazon, Yellow Dog Bookshop

Učitati još
Zatvori