Donosimo 5 preporuka za ‘ženske knjige’ koje bi svaka od nas trebala pročitati
Donosimo 5 preporuka za ‘ženske knjige’ koje bi svaka od nas trebala pročitati

Donosimo 5 preporuka za ‘ženske knjige’ koje bi svaka od nas trebala pročitati

Što je uopće ženska knjiga? S jedne je strane neprestano u prvi plan guraju nakladnici odnosno marketinški stručnjaci kako bi se pojedini naslov što lakše i brže rasprodao, s druge je strane opisana kao isključiva i stereotipna kategorija. Dio će kupaca kupiti knjigu upravo zbog takve etikete, dok će ju ona druga skupina zaobići u širokom luku jer naslove poistovjećuju s knjigama slabe kvalitete. Rezultat je to krivih marketinških praksi zahvaljujući kojoj se ‘ženske knjige’, umjesto s iznimnim naslovima koji u središtu imaju čitavu mrežu kompleksnih tema koje se oslanjaju na ženski identitet u društvu, asociraju na osrednje, sladunjave i stereotipne priče.

Upravo suprotno, najbolje ‘ženske knjige’ ovdje želimo upotrijebiti kao termin koji se odnosi na književnost s potpisom fantastičnih književnica na čije radove ovom prilikom želimo skrenuti pažnju ili na naslove koji u svom središtu imaju kompleksne, razrađene, atipične i cjelovite ženske likove i priče.

najbolje ženske knjige

Lisa Carmen Wang, Poslovna biblija opako sposobne

Našu listu započinjemo s bestselerom Lise Carmen Wang, poduzetnice koja ove godine stiže i u Hrvatsku na Women’s Weekend. Poslovna biblija opako sposobne zapravo sadrži deset zapovijedi o tome kako preuzeti kontrolu nad svojim tijelom, sposobnostima, ali i bankovnim računom. Vrijeme je za da se maksimalno osnažimo i otklonimo sve nesigurnosti. Ova knjiga može poslužiti i kao vodič kako strah od neuspjeha transformirati u samopouzdanje.

najbolje ženske knjige

Daniela Krien, Ljubav i druge opasnosti

Zanimljiv roman Ljubav i druge opasnosti iskreno je štivo o ljubavi i ženskoj žudnji. Radnja prati pet različitih žena koje na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Paula, Brida, Malika, Judith i Jorinde svaka žive svoje živote, no sudbina im se susretne u toploj priči o neostvarenim ljubavima, ali i njihovim ulogama i identitetima koje pokušavaju uskladiti – kako istovremeno biti uspješne te biti i kćeri, i majke, i prijateljice, i supruge, i ljubavnice. Ljubav i druge opasnosti savršena je ženska knjiga za Dan žena.

najbolje ženske knjige

Camille Laurens, Djevojčica

Od trenutka njezina rođenja 1959. u Rouenu, pratimo Laurence Barraqué, djevojčicu koju su roditelji dobili očekujući sina. Na pitanje ima li djece tijekom popisa stanovništva, njezin će otac reći kako nema, da ima dvije kćeri. Ipak, Laurence neprestano propituje pravila po kojima je manje vrijedna od dječaka. Kada je u jedanaestoj godini seksualno napastuje član obitelji, ona se, u manjku potpore najbližih, zatvara u svoj vlastiti svijet. Već sa šesnaest mora se suočiti s trudnoćom i pobačajem, u tridesetima prolazi kroz tragediju gubitka djeteta pri porođaju, poslije ipak postaje majka, a prolazi i rastavu braka. Ovo je premisa emotivne, snažne i inspirativne priče s kojom se mnoge žene mogu poistovjetiti. Djevojčica je odličan suvremeni feministički roman.

najbolje ženske knjige

Ivana Šojat, Rogus

Sjajan roman domaće autorice Ivane Šojat prati osječku arheologinju Angelinu Pavković. Život joj je na prekretnici, a smisao pronađe kada na jednom osječkom arheološkom lokalitetu otkrije mjesto gdje su spaljivali vještice. Osim toga, otkrije i da je jedna od spaljenih žena bila njezina prezimenjakinja – Anica Pavković. Rogus je roman koji odlično spaja dva svijeta, prošlost i sadašnjost u kojem se žene jednako i još uvijek bore za svoja prava i pozicije u muškom svijetu. Takozvane vještice su u prošlosti bile proganjane, dok su danas simbol ponosa i ženske snage. Biti ‘vještica’ znači izboriti se za sebe.

najbolje ženske knjige

Hana Konsa, Obična žena

Obična žena sastoji se od sedam pripovijetki od kojih svaka prati po jednu ženu u jednom desetljeću života. Osvještava patrijarhalne životne obrasce, budeći želju za pobunom, a svaka od pripovijetki sadrži novu žensku borbu. Jasno je da nam ne fali odličnih ženskih knjiga koje imaju moć inspirirati, a jedna od njih je i Obična žena koja je diskretna i prekrasna.

najbolje ženske knjige

Foto: Knjižara Ljevak, Fraktura, Pexels

Učitati još
Zatvori