Bono Vox svoj je život pretočio u knjigu Surrender. Napokon je dostupna u hrvatskom prijevodu
Bono Vox svoj je život pretočio u knjigu Surrender. Napokon je dostupna u hrvatskom prijevodu

Bono Vox svoj je život pretočio u knjigu Surrender. Napokon je dostupna u hrvatskom prijevodu

Nakon četiri i pol desetljeća glazbene karijere, Bono Vox, frontmen slavnog irskog benda U2, svoj je život pretočio u knjigu Surrender – 40 pjesama, jedna priča objavljenu nedavno u izdanju Profila.

Prijevod Surrendera potpisuju Lada Furlan Zaborac i Mihaela Velina, a hrvatsko je izdanje objavljeno u suradnji s Bonovim američkim izdavačem Knopfom, dijelom grupe Penguin Random House. Bono u knjizi na više od 600 stranica detaljno opisuje svoj život od odrastanja u Dublinu, preko iznenadnog gubitka majke kad mu je bilo samo 14 godina, pa do humanitarnog rada i turneja jednoga od najistaknutijih rock bendova na svijetu s više od 170 milijuna prodanih albuma.

Posveta velikoj ljubavi

Knjiga sadrži prijevode pjesama benda U2, 24 stranice fotobloka, 40 Bonovih crteža, naslovnicu koju je Bono dizajnirao i svojom rukom ispisao hrvatski prijevod podnaslova. Naslov knjige, kao i naslovi svih 40 poglavlja koja nose ime popularnih pjesama benda, prema Bonovoj su želji u hrvatskom, ali i u svim ostalim izdanjima, ostali u izvorniku.

Epizodična i bez zadrške, introspektivna i prosvjetljujuća, Surrender je priča o izuzetnom životu koji je Bono proživio, izazovima s kojima se suočavao te prijateljima i obitelji koji su ga oblikovali. Knjiga je posvećena fanovima U2, no iznad svega Surrender je ljubavna priča napisana supruzi Ali.

Najveća potpora

Bono Vox, pravim imenom Paul David Hewson, i Ali Hewson u braku su više od 40 godina i roditelji su četvero odrasle djece: kćeri Jordan i Eve, te sinova Elijaha i Johna Abrahama.

“Tajna uspjeha našeg braka je u ljubavi i bliskom prijateljstvu. Kroz sve uspone i padove smo prošli zajedno, uz to podigli četvero djece i to nas je dodatno povezalo. Osim toga se međusobno upotpunjujemo, uskačemo jedno drugome i najveća smo si podrška u trenucima krize“, opisao je Bono odnos sa suprugom Ali u koju se zaljubio još kao srednjoškolac.

Otkrivene tajne

Tijekom četiri desetljeća U2 se iz skupine nadobudnih tinejdžera pretvara u najveći bend na svijetu, a Bono od povremenog aktivista postaje neumorni borac za otpis dugova siromašnih zemalja te nagovara vlade, pogotovo vladu SAD-a, da reagiraju na globalnu zdravstvenu krizu izazvanu AIDS-om.

Zašto je bend ostao zajedno unatoč desetljećima osobnih previranja i vatrenih kreativnih nesuglasica doznajte u ovoj jedinstvenoj knjizi u kojoj ćete pronaći i ključ za otključavanje značenja najpopularnijih i najutjecajnijih pjesama jednog od najpoznatijih glazbenika na svijetu.

Foto: Profil, Profimedia

Učitati još
Zatvori