Učenici osnovnih i srednjih škola oduševili idejama koje spajaju modernu tehnologiju s održivošću
Učenici osnovnih i srednjih škola oduševili idejama koje spajaju modernu tehnologiju s održivošću

Učenici osnovnih i srednjih škola oduševili idejama koje spajaju modernu tehnologiju s održivošću

Kako moderne tehnologije povezati s ekologijom i održivosti pitanje je kojim se danas bave mnogi stručnjaci. Ono je od iznimne važnosti kada gledamo način i smjer u kojem će se čovječanstvo kretati jer se definitivno nalazimo na prekretnici. Ekološka svijest, zelene energije, održivo razmišljanje postali su itekako važni i ključni u mnogim segmentima pa tako i kod razvoja mnogih tehnologija. Upravo taj spoj mogao bi biti ključan za razvoj svijeta u kojem živimo u nekom pozitivnijem smjeru. Važnost ovih pitanja prepoznao je i Hrvatski Telekom jer je upravo održivost bila tema ovogodišnjeg programa Generacija NOW, koji sedmu godinu za redom ideje mladih STEM kreativaca provodi u djelo.

 

 

Generacija NOW 

Institut za razvoj i inovativnost mladih u suradnji s Hrvatskim Telekomom, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, provodi Internet of Things (IoT) natječaj pod nazivom Generacija NOW. U projektu sudjeluju osnovne i srednje škole, knjižnice, udruge i druge edukacijske ustanove koje rade s djecom i mladima.  Od svog početka, što je bilo prije sedam godina, program Generacija NOW je uspješno prošlo više od 4.000 djece i mladih diljem Hrvatske, a u njemu je sudjelovalo više od 360 obrazovnih institucija. HT je do danas u razvoj digitalnih vještina učenika i mentora u Hrvatskoj uložio gotovo 650 tisuća eura (5 milijuna kuna), s ciljem omogućavanja najmodernijih oblika edukacije koji utječu na razvoj kreativnosti i inovativnosti mladih. Tako se nastavlja i dalje pa su tako poznati i pobjednici sedme generacije ovog programa. 

Tema programa “Zelene tehnologije” 

Tema ovogodišnjeg programa bile su ‘Zelene tehnologije’ te kako moderne tehnologije povezati s ekologijom i održivosti. U programu su sudjelovale čak 142 obrazovne ustanove, a u finale je ušlo 18 najboljih timova koji su prezentirali svoje radove žiriju i ostalim sudionicima događaja. Najbolji projekti su: Pametna kišna krila (OŠ Frana Krste Frankopana, Zagreb), Pametni sustav gospodarenja vodom u kućanstvu (OŠ Rude, Samobor) i Klicomat (Tehnička škola Daruvar, Daruvar). 

Super ideje mladih mozgova koje inspiriraju

Nevjerojatno je koliko zapravo ideje i kreativnosti postoji u glavama naših osnovnoškolaca i srednjoškolaca i upravo im ovakvi projekti daju mogućnost da ih zajedno sa svojim mentorima i razvijaju. 

Najbolji rad u kategoriji prvog do četvrtog razreda osnovne škole je ‘Pametna kišna krila’ (OŠ Frana Krste Frankopana, Zagreb), koja je razvila projekt pametnog navodnjavanja vrtova.’Pametna kišna krila’ rade autonomno, a uključuju se samo kada je to potrebno kako bi uvjeti za uzgoj bili optimalni, ali uz štednju vode i energije. Idealni uvjeti uzgoja pojedinih poljoprivrednih kultura određeni su uz pomoć umjetne inteligencije. Sustav se sastoji od tri dijela: bazne stanice za mjerenje, pumpe za vodu i kišnih krila koja raspršuju vodu.

Uštedite vodu u kućanstvu

Ideja projekta ‘Pametni sustav gospodarenja vodom u kućanstvu’ je kako u kućanstvima izgraditi sustave za racionalno korištenje vode. Model simulira kućnu instalaciju s priključkom na pitku vodu, sa spremnicima za kišnicu te za prljavu vodu u koji ulazi voda iz perilice rublja, perilice suđa i umivaonika, a koristi se dalje za ispiranje WC-a. Upravljački sustav prati razine spremnika i automatski odlučuje koju vodu koristiti za koju namjenu.

Zdrava prehrana uz vlastiti uzgoj klica

Projekt ‘Klicomat’ je uređaj koji omogućava svakoj osobi da na jednostavan, ekonomičan i automatiziran način kod kuće uzgaja klice koje imaju bogat nutritivni sastav. Klicomat je opremljen s više raznovrsnih senzora i regulatora pritiska koji osiguravaju efikasni uzgoj dajući precizne podatke o važnim uvjetima – vlazi, temperaturi i vremenu potrebnom za kompletan uzgoj.

Ovi mladi talenti sigurni smo imat će još mnogo ideja, a ovaj i njemu slični projekti u tome im mogu itekako pomoći. Bravo svi. Više o samom programu, ovogodišnjim, ali i dobitnicima prošlih godina čitajte ovdje.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori