Divnu slikovnicu Priča o Petrinji ilustriralo je čak 14 umjetnika, a sve u humanitarnu svrhu

Divnu slikovnicu Priča o Petrinji ilustriralo je čak 14 umjetnika, a sve u humanitarnu svrhu

Slikovnica Tomislava Škrljca Priča o Petrinji, obogaćena ilustracijama četrnaest umjetnika, objavljena je u izdanju Školske knjige, a sav prihod od prodaje bit će uplaćen na račun I. osnovne škole Petrinja koja je teško stradala u razornome potresu. Time se najveća hrvatska nakladnička kuća uključuje u vrijedan humanitarni projekt koji je samo nekoliko dana nakon potresa pokrenuo pisac, ilustrator i dizajner Tomislav Škrljac, i sam podrijetlom iz Petrinje. 

Nastojeći pridonijeti lavini dobrote koju su 29. prosinca 2020. pokrenuli hrvatski građani, Škrljac je napisao priču za djecu o tom ranjenom gradu, a zamislio ju je kao slikovnicu s ilustracijama različitih ilustratora. U njoj je opisao najvažnije dijelove petrinjske povijesti, istaknuo znamenitosti grada i predanost tradiciji. S idejom o toj jedinstvenoj slikovnici, čijom bi se prodajom pomoglo u obnovi jedne petrinjske osnovne škole, javio se Školskoj knjizi i pokrenuo humanitarni projekt u kojem su se svi sudionici odrekli honorara u korist djece iz Petrinje. 

Potpis brojnih umjetnika

Slikovnicu su ilustrirali Branka Hollingsworth Nara, Maksim Šimić, Dubravko Mataković, Josip Sršen, Robert Solanović, Dario Kukić, Darko Macan, Ivana Guljašević Kuman, Frano Petruša, Stjepan Bartolić, Niko Barun, Filip Andronik, Goran Sudžuka i Tomislav Škrljac. Školska knjiga ponudila je iskustvo, znanje i financijsku pomoć u pripremi, tisku i prodaji slikovnice. 

Još dok je pisao tekst, Tomislav Škrljac bio je svjestan toga da će put do slikovnice predugo trajati bude li je ilustrirao sâm. Zatražio je pomoć svojih kolega ilustratora a oni su se odmah odazvali pozivu iako mnoge nije osobno poznavao, otkriva autor slikovnice. 

U priču je spremno uskočila i Školska knjiga, nakladnička kuća s kojom autor Priče o Petrinji odlično surađuje i koja je, kako tvrdi, zaslužna za njegovu kreativnu afirmaciju. 

„Razmatrao sam mogućnost da ideju o slikovnici o Petrinji upotrijebim za predstavljanje drugim izdavačima. Međutim, bio sam uvjeren da ću sa Školskom knjigom dobiti najbolji omjer brzine i kvalitete izdanja, odličnu marketinšku suradnju za predstavljanje našeg cilja i široke mogućnosti distribucije svima koji ovim projektom žele pomoći Petrinji. Najvažniji nam je cilj da se djeci ponovno omogući prostor za kvalitetno obrazovanje i spriječi odlazak mladih i njihovih roditelja iz Petrinje. Jer bez mladih nema budućnosti”, ističe autor slikovnice. 

Slikovnica se može nabaviti u webshopu i u knjižarama Školske knjige, a njezina je cijena simboličnih 50 kuna. Sav prihod od prodaje namijenjen je I. osnovnoj školi Petrinja. Riječ je o školi koja je najviše stradala u potresu i označena je crvenom naljepnicom. 

Nova školska zgrada gradit će se u neposrednoj blizini teško oštećene I. osnovne škole Petrinja, na lokaciji stare tvornice Gavrilović, a financiranje njezine izgradnje osigurala je mađarska vlada, potvrdio je Robert Groza, ravnatelj I. osnovne škole Petrinja. 

„Zahvalni smo na ovom odličnom humanitarnom projektu. Sva sredstva koja prikupimo iskoristit ćemo za opremanje naše nove škole i poboljšanje nastavnog procesa na zadovoljstvo naših učenika i učitelja. Osim same materijalne dobiti, važno nam je i znati da nismo sami u našim problemima, već da imamo prijatelje koji su spremni pomoći nam”, ističe ravnatelj Groza.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori