Prve bestseller knjige 2022. godine koje želimo pročitati

Prve bestseller knjige 2022. godine
koje želimo pročitati

Samim početkom 2022. godine otkrili smo vam što nam sve nakladničke kuće, svjetske i domaće, spremaju narednih mjeseci. Brojni su naslovi već tad zvučali neopisivo uzbudljivo, a iako su prošla tek četiri mjeseca, već su se kristalizirali favoriti prve polovice godine. Neki su već pristigli i na police hrvatskih knjižara u našem prijevodu, o čemu smo vam pisali ovdje.

No, globalnoj razini već se gomilaju naslovi na stranim jezicima koji su u kratko vrijeme prikupili reakcije široke publike. Dok čekamo da stignu njihovi hrvatski prijevodi, originale možete nabaviti u nekoj od brojnih stranih online trgovina ili provjeriti imaju li naše knjižare englesko izdanje.

U nastavku vam otkrivamo prve bestsellere 2022. godine o kojima ćemo, ne sumnjamo, još neko vrijeme slušati na sve strane!

Sea of Tranquility, Emily St. John Mandel

Bestselling spisateljica Emily St. John Mandel vratila se u 2022. s novom knjigom Sea of Tranquility. U svom nas novom književnom svijetu upoznaje s Edwinom St. Andrewom koji je s 18 godina prognan iz društva koje poznaje zbog čega prelazi Atlantik. Te noći ulazi u jednu šumu u kojoj čuje neobičan zvuk violine koji odjekuje sa zračne letjelice i to ga iskustvo zauvijek promijeni. Radnja nas zatim vodi dva stoljeća kasnije u svijet u kojem poznata autorica Olive Llewellyn odlazi na turneju povodom svoje nove knjige. Iako putuje diljem Zemlje, njezin je dom zapravo kolonija na mjesecu. Tekst njezine knjige povezat će Edwina, Olive i detektiva Gasperyja-Jacquesa Robertsa, a rezultat je nezaboravna saga o putovanju kroz vrijeme.   

To Paradise, Hana Yanagihara

Hana Yanagihara napravila je ‘boom’ na svjetskoj književnoj sceni 2015. godine svojim romanom A Little Life. Prvijenac ove spisateljice rezultirao je velikim očekivanjima, a njezin najnoviji roman To Paradise izazvao je različite reakcije. Jedno je, ipak, sigurno: što god kritike i čitatelji kažu, knjiga se uspjela uvrstiti u bestsellere godine. Kao i s ranije spomenutim književnim hitom, Yanagihara i u ovom romanu predstavlja kompleksu i slojevitu priču. Radnja se rasteže na tri stoljeća i prezentira nam tri verzije američke stvarnosti, sna i sudbine. Vodi nas tako u 1893., 1993. i 2093. godinu, a svaka prikazuje društvo u sasvim drugačijem stanju u pričama o obitelji, ljubavi i prijateljstvu.

The School of Good Mothers, Jessamine Chan

Izašla je samim početkom godine, a knjiga Jessamine Chan vrlo se brzo profilirala u književne favorite. Sve se vrti oko Fride Liu koja nije zadovoljna situacijom niti na jednom životnom planu: nema karijeru kakvu su joj predviđali njezini roditelji, ima problema u braku, a sve na svijetu joj je kći Harriet zbog koje je spremna maksimalno se žrtvovati. Međutim, država u kojoj živi ima na meti upravo majke poput Fride – koje svoju djecu ne drže pod staklenim zvonom. Jedan trenutak nepažnje i Frida se našla na popisu za instituciju u kojoj drugi sude o njezinim majčinskim sposobnostima i navikama. Roman na interesantan način razbija granice žanrova. U pitanju je napeta saga o krhkom idealu savršenog roditelja, očekivanjima od žena i ulozi cijelog društva.

Olga Dies Dreaming, Xóchitl González

Xóchitl González vodi nas iznova u 2017. godinu kad su Olga i njezin brat Pedro na vrhuncu svoje moći: on je uspješan kongresmen koji zastupa latinoameričku zajednicu u New Yorku, a Olga je poznata planerica vjenčanja za one najmoćnije na Manhattanu. Međutim, iako ih društvo poima kao karizmatične i snažne pojave, iza zatvorenih vrata odvijaju se njihovi stvarni životi. Kad se nakon 27 godina u njihov život vrati majka Bianca, koja ih je napustila, životne priče u potpunosti će se preokrenuti.

Burning Questions, Margaret Atwood

Margaret Atwood jedno je od najpoznatijih imena u suvremenoj svjetskoj književnosti. Autorica sad već kultnog romana The Handmaid’s Tale, ove je godine objavila novu zbirku eseja Burning Questions. U njoj se osvrće na pregršt univerzalnih i aktualnih tema koje su zatekle društvo, a istovremeno se osvrće na vlastiti književni angažman. Zbirka eseja paralelno je prožeta humorom karakterističnim za Atwoodinu publicistiku, a njezini britki komentari na protekla dva desetljeća dugo će vam se vrtjeti mislima.

Foto: Amazon, Goodreads

Učitati još
Zatvori