Top 5 knjiga koje želimo pročitati ovog proljeća

Top 5 knjiga koje želimo
pročitati ovog proljeća

Proljetna sezona donijela je novitete na svim poljima; u grad se punim mahom vraćaju razna kulturna događanja, u kina pristižu dugoiščekivani naslovi, a polako se sve češće održavaju i glazbeni koncerti koji su već dugo u planu. Slična dinamika vlada i u hrvatskim knjižarama koje polako sve intenzivnije vrve novim knjigama domaćih nakladnika. Nedavno smo vam u Journal Book Clubu predstavili knjigu Bilo jednom u Hollywoodu Quentina Tarantina koja će se savršeno uklopiti u proljetnu to-read listu. U međuvremenu su, pak, stigli još svježiji naslovi ili reizdanja koja ćemo rado iznova čitati, a ono najzanimljivije što nam je zapelo za oko iz ponude nakladnika donosimo vam u nastavku!

Nove knjige koje želimo pročitati ovog proljeća

Ešalon za Samarkand, Guzel Jahina

Kao jedna od najvećih suvremenih ruskih spisateljica, Guzel Jahina dobro je poznata i hrvatskoj publici. Trijumfirala je svojim prvijencem Zulejha otvara oči, a zatim i Volginom djecom, romanom o kojem smo vam s oduševljenjem pisali. Nedavno je u izdanju naklade Hena com i u prijevodu Tatjane Radmilo stigla njezina treća knjiga Ešalon za Samarkand. Radnjom novog romana Jahina nas vodi u dvadesete godine prošloga stoljeća, u jezivi građanski rat u Sovjetskom Savezu odnosno njegove jezive posljedice – glad, siromaštvo i bolest. Na ulicama ruskog grada Kazanja vlada kaotična atmosfera zbog čega vlasti odlučuju stanovnike evakuirati u Samarkind. Evakuaciju predvodi ratni veteran Dejev koji s komersarkom Bijelom želi prevesti On će zajedno s komesarkom Bijelom, njegovom potpunom suprotnošću, učiniti sve da pet stotina mališana dovede sigurno do cilja, ali nije ni svjestan kakav je put ispred njih. Guzel Jahina roman je objavila usred ruske invazije na Ukrajinu zbog čega je knjiga dobila jednu sasvim novu dimenziju, a njezino anti-ratno pismo pročitajte ovdje.

Shuggie Bain, Douglas Stuart

Roman o kojem će se narednih tjedana zasigurno u medijima pisati je Shuggie Bain škotsko-američkog pisca Douglasa Stuarta. Rijetko se dogodi da roman prvijenac odjekne jačinom kojom je literarnim krugovima odjeknuo Shuggie Bain. Roman prožet temom ljubavi, nasilja i siromaštva smješten je u osamdesete godine u škotski Glasgow u kojem pratimo dječaka Shuggieja, najmlađeg od troje djece. U jeku propadanja radničke klase i uz majku alkoholičarku, ovaj usamljeni i nježan dječak pronalazi svoje mjesto u svijetu koji mu to ne dopušta. Roman o ovisnosti, odrastanju u društvenim krhotinama, seksualnosti i ljubavi zasigurno će ostaviti dojam. U hrvatskom prijevodu Petre Pugar knjiga je već dostupna u nakladi Frakture.

Sobarica, Nita Prose

Spisateljica pod umjetničkim imenom Nita Prose oduševila je široku publiku svojim jedinstvenim štivom Sobarica. Štoviše, prije nego što je knjiga službeno izašla ove godine, veliki produkcijski studiji borili su se za prava kako bi snimili film u kojem će glavnu ulogu igrati upravo popularna Florence Pugh. Radnja ovog neobičnog krimića prati mladu Molly Grey, djevojku koja se većinom drži po strani, osobito nakon što je pretrpjela veliki gubitak. Izuzetno je pažljiva prema detaljima, tiha i pedantna, a iako teško funkcionira u svakodnevici, savršeno se snašla u ulozi sobarice u velikom hotelu Regency Grand koji posjećuju svakojaka poznata, ekscentrična i moćna lica. Međutim, čak i sigurnost koju je našla u hotelu preko noći je uništena kad Molly pronađe mrtvog muškarca u sobi. Policiji postaje glavna osumnjičena, a sad uz pomoć neočekivanih prijatelja mora otkriti kako se izvući iz situacije. Roman u prijevodu Dražena Čulića dostupan je u izdanju Stilus knjige!

Pogled, Elif Shafak

Mirna Čubranić i Hena com pripremili su novo izdanje knjige velike Elif Shafak, uvjerljivo jedne od najintrigantnijih suvremenih spisateljica. Krajem prošlog ljeta u Journal Book Clubu predstavili smo vam knjigu Otok nestalih stabala i iznova se uvjerili u izvrsnost ove britansko-turske spisateljice. Pogled je knjiga napisana još 1999. godine koja se, kako kaže opis, bavi “gledanjem i viđenim, promatračem i promatranim. Bavi se živahno, napose neobično, na momente bizarno i groteskno, poimanjem ljepote i ružnoće, emocionalnom gladi i traumom, pogledima svake namjere i izgledima svake vrste.” Radnja se odvija kroz priču o pretiloj ženi i njezinom ljubavniku patuljastog stasa kojima je dosta da svi uvijek zure u njih. Na pamet im pada neobična ideja: zamijenit će uloge, muškarac će nositi šminku, a ona će crtati bradu i brkove. Rezultat će biti jedinstvena dvostruka perspektiva i šira priča koja će se iz te ‘promjene’ izroditi.

Povijest pčela, Maja Lunde

Nedavno je u Hrvatskom narodnom kazalištu upravo premijerno igrala predstava Povijest pčela nastala po istoimenom romanu Maje Lunde. Taj nas je kazališni događaj motivirao da iznova potražimo knjigu norveške autorice koja glasi za jednu od najutjecajnijih posljednjih godina. Roman spaja tri priče – onu biologa i trgovca koji živi u Engleskoj sredinom 19. stoljeća, pčelaru Georgu koji živi u Americi sto godina kasnije te Kineskinji Tao koju pratimo u Kini krajem 21. stoljeća. Kroz njihove priče paralelno pratimo dva motiva: njihov odnos s djecom i život te sudbinu pčela koja nam govori o trenutnom, kao i budućem stanju društva.

Foto: Instagram, Ljevak, Hena com, Stilus knjiga, Fraktura

Učitati još
Zatvori