Pronašli smo 8 romana koji bi se trebali naći u vašoj torbi za plažu
Pronašli smo 8 romana koji bi se trebali naći u vašoj torbi za plažu

Pronašli smo 8 romana koji bi se trebali
naći u vašoj torbi za plažu

Ako ste poput nas, onda znate da savršeni odmor na plaži uključuje puno kreme za sunčanje, dovoljno hlada i dobru knjigu. A s obzirom na to da je ljeto u punom jeku, krajnje je vrijeme da uzmete u ruke nove knjige i uživate u novom štivu.

Knjige koje nećete htjeti prestati čitati

Naš popis uključuje ponešto za svakoga, bilo da volite trilere, ljubavne romane, povijesne fikcije ili bilo koji drugi žanr.

 

romani za ljeto

The House Across the Lake: Riley Sager

Glumica Casey Fletcher, i odnedavno udovica, koja pokušava pobjeći od svjetla pozornosti povukla se u mir i tišinu svoje obiteljske kuće na jezeru u Vermontu. ‘Naoružana’ dalekozorom i s nekoliko boca bourbona, provodi vrijeme gledajući Toma i Katherine Royce, glamurozni par koji živi u kući s druge strane jezera.

Jednog dana Casey spašava Katherine od utapanja i njih dvije započinju novo prijateljstvo. Ali što se više upoznaju – i što ih Casey dulje promatra – postaje jasno da brak Katherine i Toma nije tako savršen kao što se čini. Kad Katherine iznenada nestane, Casey odmah posumnja da Tom ima prste u tome.

Prepun likova čiji su karakteri izgrađeni do kraja, psihološke napetosti i zavrzlama, ovaj je roman vrhunsko eskapističko štivo.

The Pallbearers Club: Paul Tremblay

Najnoviji psihološki triler Paula Tremblaya prati neobično prijateljstvo između Arta, bivšeg srednjoškolskog buntovnika s nekim mračnim interesima. Godina je 1988., a Art je ušao u pubertet. Nepopularan tinejdžer, premršav, pun akni i bez dodatnih bodova za upis na koledž. Art se odluči pokrenuti Pallbearers Club, posvećen oplakivanju beskućnika i usamljenih – ljudi koje nema tko drugi pokopati. Upoznaje Mercy Brown, koja voli bendove, lokalnu povijest, folklor i iskopavanje mrtvih.

Desetljećima kasnije, Art piše svoje memoare kako bi pokušao dati smisao svemu tome. Besprijekorno brišući granice između fikcije i sjećanja, nadnaravnog i svjetovnog, The Pallbearers Club je napeti portret nezaboravnog i uznemirujućeg prijateljstva.

Honey & Spice: Bolu Babalola

Tražite nešto romantično? Roman Honey & Spice  prati popularnu voditeljicu sveučilišnog radija koja ulazi u lažnu vezu s jednim od najvećih igrača njezine škole nakon što ga je javno osudila i onda se vrlo javno spetljala s njim. Roman je pravo osvježenje za čitanje na plaži u hladu.

Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow: Gabrielle Zevin

U ovom opsežnom romanu, dva najbolja prijatelja iz djetinjstva (koji, unatoč tome što se vole, nikada zapravo nisu hodali) zajedno stvaraju videoigru kao brucoši i preko noći se nađu gurnuti u svijet slave i bogatstva—no taj uspjeh na kraju stavlja veliki pritisak na njihovu vezu.

Our Wives Under the Sea: Julia Armfield

Ako ste raspoloženi za plakanje, onda je Julia Armfield napisala savršenu knjigu za vas. Radnja romana vrti se oko žene po imenu Miri, čija se supruga, morska biologinja, vraća s ekspedicije koja je pošla po zlu i odjednom se čini kao da je druga osoba, ona koju Miri više ne prepoznaje. Armfield vam svakim novim poglavljem iznova slama srce (ali na dobar način, obećajemo).

Briefly, a Delicious Life: Nell Stevens

Radnja ovog romana smještena je u Mallorci u 19. stoljeću. Ovaj vrlo divlji Stevensonov prvijenac prati nekonvencionalni ljubavni trokut koji se odvija između stvarne francuske spisateljice George Sand, njezinog ljubavnika Frédérica Chopina i duha tinejdžera koji je umro prije više od 400 godina. Vrlo intrigantan roman koji nećete željeti ispustiti iz ruku.

Just Like Home: Sarah Gailey

Ovaj jezivi triler prožet je mračnim i napetim osjećajem. Naime mlada žena Vera nevoljko se vraća u dom iz djetinjstva kako bi njegovala bolesnu majku, iako je kuća puna sjećanja na njezinog pokojnog oca koji je bio serijski ubojica. Da stvar bude gora, radoznali umjetnik uselio se u gostinjsku sobu.  Da je radnja napeta i drži nas u neizvjesnosti, govori i činjenica da Vera pronalazi bilješke ispisane rukopisom mrtvog oca. Tko ih piše? Koja je njihova svrha? Je li u sve to upleten novi stanar? Ostaje na vama da uzmete roman u ruke i otkrijete pravu istinu što se dogodilo.

Harry Sylvester Bird: Chinelo Okparanta

Radnja dugoočekivanog drugog romana nigerijsko-američke spisateljice Chinele Okparante vrti se oko Harryja Sylvestera Birda koji odrasta u Edwardu, Pennsylvania, sa svojim roditeljima, Wayneom i Chevyjem, koje ne voli. Oni su rasisti, ksenofobi, financijski nesposobni i imaju dosta svojih tajni. Harryju oni predstavljaju sve što nije u redu s njegovom zemljom. Ni njegov mali grad nije ništa bolji. Svjedoči rasnom profiliranju, grafitima ispisanim kukastim križevima. Jedva čeka da bude dovoljno star da ode. Kad konačno to učini, seli se u New York, gdje osjeća da konačno može živjeti kako želi.

U gradu upoznaje mladu Nigerijku Maryam u koju se zaljubljuje. Ali kad se Maryam počne povlačiti, Harry je prisiljen suočiti se sa svojim identitetom kao nikada prije i shvaća koju je imao privilegiju u odrastanju.

Briljantan, duhovit, originalan i nepokolebljiv, Harry Sylvester Bird je satira koja govori o svim gorućim napetostima i tjeskobama našeg vremena.

čitanje na plaži

Sad kad ste spremni za plažu, na vama je da se prepustite ljetnom uživanju i maštanju u hladu borova uz miris valova.

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori