Journal Man: 10 kvalitetnih štiva koja možete čitati ovog ljeta
Journal Man: 10 kvalitetnih štiva koja možete čitati ovog ljeta

Journal Man: 10 kvalitetnih štiva koja
možete čitati ovog ljeta

Dok jurcamo na posao i razmišljamo o spajanju pojedinih praznika kako bi što prije dočekali godišnji odmor, u glavi vrtimo što nam je sve potrebno kako bismo bili spremni kada dođe taj trenutak. Uz ručnik, šešir i sunčane naočale, knjiga pod rukom je must ovog ljeta. Znanstveno je dokazano kako čitanje knjiga smanjuje tjeskobu i stres za 60% te omogućava ljudima da pobjegnu od vlastitih problema.

Knjige za ljeto 2022.

Bez obzira na različite izvore informacija, knjige su i dalje najveće riznice znanja i stoga ih vrijedi uvrstiti u svakodnevni raspored obveza kako bi dale svoj doprinos u kreiranju karaktera, stavova i gomilanju znanja. Nakon silnih popisa knjiga koje svaka žena treba pročitati, danas donosimo naš izbor od deset knjiga za svakog muškarca. O kojima se radi, saznajte u nastavku.

‘Zvuk sunčanog sata’, Hana Andronikova

Napeta obiteljska saga, fascinantna ljubavna priča i dirljiva ratna drama – sve je to Zvuk sunčanog sata. Premda se radnja odvija u jednom danu i jednoj noći, priča nas vodi na putovanje preko triju kontinenata i kroz gotovo cijelo 20. stoljeće. Autorica naglasak stavlja na univerzalnost čovječnosti i na bezvremenske vrijednosti – poput ljubavi, prijateljstva i razumijevanja – koje nadilaze zacrtane državne granice, mržnju i ratove.

‘Žamor pčela’, Sofia Segovia

Od dana kada je starica Nana Reja pronašla bebu napuštenu ispod mosta, život se zauvijek promijenio u malom meksičkom gradu Linaresu. Izobličen i prekriven pčelama, mali Simonopio za neke je mještane dijete koje je poljubio vrag. No, zemljoposjednici Francisco i Beatriz Morales ga usvajaju i brinu se za njega. Odrastajući, Simonopio pokazuje iznenađujući dar; kad zatvori oči, može vidjeti vizije svega što će doći, i lijepog i opasnog.

‘Slučajni cimeri’, Beth O’ Leary

Leon Twomey radi noćne smjene kao bolničar i potreban mu je dodatni novac, pa pronalazi savršeno rješenje: iznajmit će noću svoj jednosobni stan, dok će on u stanu boraviti tijekom dana. Za Tiffy, koja hitno mora pronaći što jeftiniji stan, to je idealno rješenje. No, budući da se nikad ne susreću, Tiffy i Leon međusobno komuniciraju pomoću poruka koje ostavljaju posvuda po stanu. I dok jedno drugome kroz poruke otkrivaju sve više o sebi, svojim otkačenim prijateljima, zahtjevnim klijentima na poslu ili bratu koji se nalazi u zatvoru, Tiffy i Leon će otkriti da ih povezuje mnogo više od poruka na zidu.

‘Sladoledari’, Ernest van der Kwast

U svome međunarodno uspješnom romanu Sladoledari, Ernest van der Kwast odat će nam sve, a njegova priča o obitelji Talamini, glasovitoj dinastiji sladoledara-umjetnika, i njezinoj crnoj ovci Giovanniju, koji svoj životni poziv pronalazi u poeziji i putovanjima, osvojit će nas duhovitošću i poetičnošću. Na pitanje može li povijest sladoleda biti topla, može li nas ugrijati osvjetljujući one tajne predjele koje dijelimo svi, pričajući o sumnjama i očekivanjima, o ljubavi i obitelji – ovaj fantastični roman ima samo jedan odgovor: kategorično da!

‘Novi dio grada’, Andrija Škare

Kako nastaje kvart na ledini – sagrade se zgrade i nasele stanari, planski se urede parkovi, vrtići, škole i igrališta. Novi dio grada kroz niz priča, u kojima se kao glavni ili sporedni likovi pojavljuju lokalni štemeri i štreberi, nogometaši i poduzetnici, penzioneri i srednjoškolci, savršeno oslikava puls i ritam kvarta, od nabijanja lopte u beton do zadnjeg piva na klupici. Andrija Škare toplo i nepretenciozno ispisuje stenogram grada, koji prije svega čine njegovi stanovnici, njihove ljubavi, tajne želje i skriveni poroci.

‘Zelena svjetla’, Mathhew McConaughey

Kako je sam glumac istaknuo, ova knjiga bavi se njegovim privatnim i profesionalnim putom, kao i svim preprekama na koje je nailazio. Čitateljima također nudi uvid u to kako te prepreke kvalitetno svladati i živjeti život punim plućima.

‘Hamnet’, Maggie O’Farrell

Roman Hamnet snažna je priča o braku i obitelji koju su poharali tuga i gubitak, ali i nježan, nezaboravan portret dječaka čiji je život zaboravljen, a čije ime nosi jedna od najslavnijih drama svih vremena. Impresivno djelo Maggie O’Farrell među najhvaljenijim je romanima napisanima na engleskom jeziku posljednjih godina, bestseler koji se prevodi diljem svijeta te dobitnik prestižnih nagrada, među kojima su Women’s Prize i British Book Awards.

‘Pogled’, Elif Shafak

B-C je muškarac izrazito niska rasta, a njegova voljena – izrazito pretila žena. U okrilju svog doma žive mirnim, povučenim životom, ali čim izađu na ulicu, na njih se sruči gomila pogleda teških od predrasuda. Žena ih loše podnosi, muškarac nešto bolje. Dosjete se čak zamijeniti uloge: ona se preoblači u muškarca, a on u ženu, ne bi li zavarali okolinu… No tu priči nije kraj – poći nam je dublje u prošlost i dalje u svijet, jer čovjek je svagdje i odvajkada i promatrač i promatrani, a znatiželji se ne može uteći.

‘Braća’, Alex Schulman

Trojica su se braće vratila u kućicu kraj jezera nakon majčine smrti. Došli su na mjesto gdje su kao djeca provodili ljetne praznike s roditeljima, no nakon kobnog događaja njihovi životi nikad više nisu bili isti. Što se točno dogodilo tog ljeta kada su se borili za tatinu naklonost i majčinu ljubav u domu koji je ponekad nalikovao na minsko polje? Što im se to dogodilo? Ranjeni, preživjeli?

‘Priručnik za hodače’, Edo Popović

Transžanrovsko djelo, spoj fikcije, reportaže, dnevničkih zapisa i eseja te svojevrsna autorova posveta brojnim velikanima ljudske misli i pera (Čuang Tse, Seneka, Montaigne, Ikkyu Sôjun, H. D. Thoreau, Aldous Huxley, Ernesto Sabato, Kodo Sawaki…) koji su u svojim promišljanjima otkrivali polaganost i ukazivali na potrebu da ljudski rod malo uspori u svojem grozničavom i ubrzanom, svjesnom ili nesvjesnom, odvajanju od prirode s kojom je nekada činio harmoničniju cjelinu nego li je to slučaj danas. U odnosu na prvo, ovom izdanju dodano je desetak fotografija i tekst ‘April u Bašćanskoj dolini’ objavljen u zborniku Autorske bure u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Foto: Instagram, Ljevak, Čitaj knjigu, Profil, Školska knjiga, Book & Sweets

Učitati još
Zatvori