Free Books Fairies – vile koje ostavljaju knjige kao iznenađenje za slučajne prolaznike

Free Books Fairies – vile koje ostavljaju knjige kao iznenađenje za slučajne prolaznike

Još smo uvijek u interliberskom tjednu što znači da mnogi od nas vrijeme provode na webshopovima nakladnika ili su već obavili knjiški shopping na Zagrebačkom Velesajmu na kojem traje najveći sajam knjiga. Međutim, imamo još jednu domišljatu aktivnost koja bi mogla razveseliti svakog ljubitelja čitanja, a ovih nam je dana zapela za oko jer je u njoj sudjelovala i glumica Emma Watson. Osim kao glumica i aktivistkinja, Watson je poznata i po svojoj ljubavi prema čitanju koja ju je inspirirala na pokretanje vlastitog književnog kluba Our Shared Shelf, a kad smo vidjele da se pridružila pokretu Free Books Fairies – morali smo vam donijeti priču o ovoj hvalevrijednoj akciji u koju se i sami želimo uključiti.

The Book Fairies organizacija odnosno projekt nastao je prije nekoliko godina i za to se vrijeme proširila u brojne zemlje u svijetu! Kako sami kažu, “okupljaju sve one koji vole čitati i vole dijeliti knjige koje čitaju.” Svi koji im se žele pridružiti mogu odabrati knjigu o kojoj žele proširiti glas, na nju staviti službenu naljepnicu The Book Fairies inicijative, ukrasiti je poklon vrpcom i od nje napraviti malo iznenađenje za osobu s jednakim entuzijazmom prema čitanju tako da je ostave na nekom mjestu na kojem ga mogu otkriti.

‘Knjiška vila’ može biti baš bilo tko jer nisu ograničene na zemlje, gradove, prijevoz ili slično. Potrebno se jednostavno prijaviti za naljepnice i možete početi dijeliti naslove koje obožavate. Trenutno ova platforma okuplja čak 9 tisuća ljudi u više od 100 zemalja pa tako vile postoje i kod naših susjeda – u Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji, a sve ih je više u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj i brojnim drugim zemljama Europe.

Na njihovoj službenoj stranici postoji i webshop na kojem možete, uz naljepnice, kupiti i druge sitnice kojima ćete razveseliti čitatelje koji pronađu vašu knjigu ili pak možete sebe počastiti simpatičnim bookmarkom, cekerom, svijećom ili malim sapunima!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori