Ako još niste uspjeli pročitati niti jednu knjigu, do kraja godine odaberite jednu od ovih

Ako još niste uspjeli pročitati niti jednu knjigu, do kraja godine odaberite jednu od ovih

Lockdown koji je zahvatio cijeli svijet pa tako i Hrvatsku ostavio je razne posljedice i redefinirao naš način života i prioritete. U moru navika koje su se promijenile, istaknula se za mnoge stara rutina čitanja kojoj su se mogli posvetiti. Uronivši u knjige, dani u karanteni brže su prolazili ispunjeniji brojnim književnim novitetima koji su se redali. Međutim, povratak u svakodnevni tempo i užurbanu rutinu ove godine, mnogima je ponovno oduzeo tu privilegiju. Ova nam je godina, ipak, priuštila zaista vrijedne književne naslove koje su s oduševljenjem prihvatili kritičari, kao i ljubitelji knjiga, blogeri i široka publika.

Već smo debelo zagazili u jesensku sezonu, ali ako još niste stigli pročitati kvalitetan roman proteklih mjeseci, do kraja godine još uvijek imate vremena. Izdvojili smo zato nekoliko prijedloga s kojim ne možete pogriješiti i sasvim sigurno će vam se motati mislima još neko vrijeme.

Klara and the Sun, Kazuo Ishiguro

Na vrhu liste najiščekivanijih romana godine našlo se novo djelo nobelovca Kazua Ishigura. Roman Klara i Sunce izašao je ove godine, a hrvatsko izdanje priredila nam je naklada Mitopeja. Ishigurov neobičan svijet ponovno nas je iznenadio i uvukao u dirljivu distopijsku priču.

Klara i Sunce smještena je svijet u budućnosti u kojem je tehnologija umjetne inteligencije vrlo bliska ljudima. Posebice djeci koja se školuju kod kuće zbog čega se manje socijaliziraju pa im roditelji kupuju androide umjetne inteligencije tzv. Umjetne Prijatelje koji im prave društvo i postaju utjeha u svakoj situaciji. Kroz priču nas vodi upravo takav jedan izum, Klara, koja strpljivo čeka svoj red u trgovini i dijete koje će ju ponijeti kući. Inteligentna je, promatra svijet do najmanjeg detalja i drugačija je od ostalih. Kompleksna i nerijetko duhovita priča tako komentira humanost i ljubav, a Ishigurova Klara naratorica je koju ćemo još dugo pamtiti.

The Island of the Missing Trees, Elif Shafak

Ljeto je također prošlo u znaku jakih imena sa svjetske književne scene. Elif Shafak razvila je vjernu čitalačku publiku hvaljenim romanima kao što su Četrdeset pravila ljubavi, 10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu, Istanbulsko kopile i mnogi drugi. The Island of Missing Trees, odnosno Otok nestalih stabala u hrvatskom prijevodu nakle Hena com, odnosno iznenadila je svjetsku publiku i još jednom ju uvukla u teme karakteristične za Shafakin opus.

Knjiga nas provlači kroz London kasnih 2010-ih i Cipar 1974. godine. Šesnaestogodišnja Ada Kazantzakis živi sa svojim ocem Kostasom u kući koju svakodnevno slama smrt njezine majke Defne. Dolaskom njezine tete Meryem u posjetu, koju Ada sada prvi put u životu vidi, tinejdžerka počinje rasplitati povijest svoje obitelji. Usred svega toga, nalazi se i Smokva, naizgled zakopana u dvorištu ove obitelji, koja je jedina (ili se tako samo čini) poveznica s dramatičnim slijedom događaja koji su se dogodili na prekrasnom Cipru, razrušenom sukobom Grka i Turaka. Što se dogodilo između Grka Kostasa i Turkinje Defne i kako su ih njihove odluke definirale zauvijek – Shafak nam priča kroz čitku sagu koja govori puno više od samo njihove ljubavne priče.

Concrete Rose, Angie Thomas

Vjerujemo da među vvama ima i obožavatelja young-adult književnosti koja je tijekom posljednjih desetak godina doživjela potpuni procvat. Ozbiljne teme zapakirane u uvijek šarmantan tinejdžerski svijet postale su srž odličnih YA romana, a jedan je takav i Concrete Rose. Potpisuje ga Angie Thomas, autorica koje je već zaradila ovacije zahvaljujući svojoj knjizi The Hate U Give.

U pitanju je prekvel knjige The Hate U Give. Radnja se vrti oko 17-godišnjeg Mavericka Cartera, sina bivšeg vođe bande. Njegov je otac sad u zatvoru, a Mav za svoju obitelj brine dilajući drogu. Iako živi u kaosu, drži sve pod kontrolom – sve dok i sam ne sazna će postati otac. Odjednom stvarnost postaje drugačija i Mav sada mora srediti vlastiti život, ali to nije jednostavna misija uz prošlost koja prati njegovu obitelj.

Crying in H Mart, Michelle Zauner

Autorica Michelle Zauner dobro je poznata američkoj publici. Proslavio ju je esej koji je napisala za magazin The New Yorker i koji je 2018. godine postao viralan na svim društvenim mrežama. Nekoliko godina kasnije, točnije u travnju ove godine, izašao je roman Crying in H Mart, svojevrsni nstavak eseja tj. proširen kontekst.

U novoj dirljivoj knjizi Zauner priča o svom životu, odrastanju na istočnoj obali SAD-a, terminalnoj dijagnozi svoje majke, obitelji i svom suprugu te kako ju je svakodnevica udaljila od svog korejskog porijekla i utopila njezin korejski identitet. Ispunjena obiteljskim fotografijama uz radnju prožetu anegdotama, ovaj memoar kritičarima i publici odmah se uvukao pod kožu.

The Four Winds, Kristin Hannah

Kristin Hannah autorica je koja se proslavila svojim raskošnim književnim svijetom koji gradi sve bolje i bolje iz knjige u knjigu. Naslovi s njezinim potpisom gotovo se uvijek nađu na bestseller listama renomiranih magazina. Najnoviji roman The Four Winds nastavlja taj uspješni niz.

Radnja je smještena u Texas 1934. godine za vrijeme velike suše zbog koje se farmeri trude sačuvati ono što mogu, dok im godine rada propadaju pred očima. U teškom periodu u povijesti, jedna žena, Elsa Martinelli, mora odabrati hoće li ostati ondje i pokušati spasiti što se spasiti da ili će napustiti sve i otputovati u Kaliforniju.

Sve ostale najbolje knjige 2021. godine dosad pogledajte ovdje!

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori