Najbolje knjige 2021. godine koje su izašle dosad i želimo ih odmah na polici

Prošle nam se godine u jeku pandemije svakodnevica vrtoglavo promijenila. Iako smo tjedne proveli većinom kod kuće i uz manje druženja s bližnjima, lockdown nam je priuštio da se napokon više posvetimo omiljenim hobijima. Visoko na listi prioriteta odjednom se našlo čitanje romana koje prije jednostavno nismo stigli uhvatiti. Ritam koji smo tada uhvatili, mnogi su od nas uspjeli i nastaviti! Tijekom ove godine pristigao nam je čitav niz fantastičnih novih romana, stranih autora, tako i domaćih. Mnoge smo vam naslove svakog mjeseca predstavili u našem Journal Book Clubu i tamo uvijek možete pronaći književne preporuke za koje vam garantiramo da će vas oduševiti.

No, kako vrijeme odmiče i već smo zagazili u jesensku sezonu, vrijeme je da vam predstavimo popis najboljih knjiga 2021. godine dosad. Listu smo sastavili s obzirom na naše vlastite preference, ocjene publike na raznim platformama i komentare kritike u nekim od najpoznatijih novina u svijetu. Vjerujemo da ni s jednom od ovih knjiga jednostavno ne možete promašiti!

Klara and the Sun, Kazuo Ishiguro

Nobelovac Kazuo Ishiguro oduševio je publiku svojim novim romanom, prvim nakon što je osvojio Nobela 2017. godine. Klaru i Sunce predstavili smo vam u book clubu, a u kratkom roku roman je postao predmet komentiranja brojnih ljubitelja knjiga. Radnja je smještena u svijet u budućnosti u kojem je tehnologija umjetne inteligencije vrlo bliska ljudima. Posebice djeci koja se školuju kod kuće zbog čega se manje socijaliziraju pa im roditelji kupuju androide umjetne inteligencije tzv. Umjetne Prijatelje koji im prave društvo i postaju utjeha u svakoj situaciji. Kroz priču nas vodi upravo takav jedan izum, Klara, koja strpljivo čeka svoj red u trgovini i dijete koje će ju ponijeti kući. Jednom kad uđe u posebnu obitelj, njezina budućnosti donosi joj svakojake doživljaje, a Ishiguro nam priča o tome što znači biti čovjek.

Somebody’s Daughter, Ashley C. Ford

najbolje-knjige-za-ljeto-2021.-Somebodys-Daughter

Ashley C. Ford popularna je novinarka čije smo tekstove pronalazili u novinama i časopisima kao što su Elle, The Guardian, New York Times i Marie Claire. Neki je mogli upoznati i preko brojnih podcasta i emisija u kojima je sudjelovala pa ne čudi da je njezina prva knjiga, zapravo memoar, dočekana s velikim iščekivanjem. Somebody’s Daughter donosi priču o njezinom odrastanju, ocu kojeg je idolizirala, a koji je završio u zatvoru, traumi i rasi. Izašla je početkom lipnja i u kratkom roku oduševila kritičare i dobila izvrsne ocjene publike.

Crying in H Mart, Michelle Zauner

Michelle Zauner dobro je poznata američkoj publici. Glazbenica izbacuje pjesme pod imenom Japanese Breakfast, 2018. godine napisala je esej za New Yorker koji je postigao viralnu popularnost. Svojevrstan nastavak eseja odnosno njegov širi kontekst, sažela je u knjizi Crying in H Mart koja se odmah svrstala među najuspješnija literarna djela 2021. Zauner priča o svom životu, odrastanju na istočnoj obali SAD-a, terminalnoj dijagnozi svoje majke, obitelji i svom suprugu te kako ju je svakodnevica udaljila od svog korejskog porijekla i utopila njezin identitet. Njezina knjiga ispunjena je obiteljskim fotografijama i raznim anegdotama zbog čega je ova topla životna priča još življa na stranicama koje su oduševile kritičare.

Luster, Raven Leilani

Raven Leilani još je jedna žena koja je obilježila književnost ove godine. Romanom Luster postala je novo ime na svjetskoj književnoj sceni koje plijeni pažnju britkom obradom svijeta bliskog millennial generaciji. Njezin roman prati Edie, 23-godišnju ženu crne rase koja se uđe u odnos sa starijim bijelim parom u otvorenom braku. U tom suvremenom kontekstu i kroz prizmu njihovog odnosa, Edie navigira kroz svakodnevicu koju definiraju rasističke politike, digitalni svijet, aplikacije za online dating i otkrivanje seksualnosti. Luster je podijelio publiku, kao što je to slučaj s još jednom millennial autoricom – Sally Rooney. No, svakako je u pitanju jedna od najvažnijih knjiga 2021. godine.

Project Hail Mary, Andy Weir

Andy Weir izazvao je lavinu oduševljenja u svijetu science fictiona. Project Hail Mary privukao je ljubitelje žanra i zadivio kritiku elementima trilera i misterije zbog čega ga se vrlo brzo čita. Radnja se vrti oko Rylanda Gracea, jedinog preživjelog koji na sebi ima ogromnu misiju. O njemu ovisi hoće li čovječanstvo i zemlja preživjeti ili zauvijek nestati. Međutim, on toga nije svjestan, zapravo ne zna ni što mu se dogodilo ni kakva je misija u pitanju. Jer jednog se dana Ryland jednostavno probudio daleko od svoje kuće i svega što poznaje. Kako mu se uspomene vraćaju, polako slaže slagalicu i shvaća koliko je važan zadatak koji mora ispuniti, a srećom – ima i netipičnog partnera u toj avanturi.

People We Meet on Vacation, Emily Henry

najbolje-knjige-za-ljeto-2021.-You-and-Me-on-Vacation

Emily Henry publiku je iznenadila romanom Beach Read prošle godine, a People We Meet on Vacation (ili You and Me on Vacation) pokazala se savršenom pričom za ljetne mjesece. Pitka i nevjerojatno zabavna, po komentarima čitatelja, također je izvrsno napisana i likovi su neodoljivi. Sve se vrti oko Alexa i Poppy, najboljih prijatelja koji svake godine ljetuju zajedno, a iako su sasvim različiti, spojila ih je jedna zajednička vožnja još za vrijeme fakulteta. Od tog susreta, svake godine provode zajedno jedan genijalan tjedan odmora ljeti. Točnije, provodili su ih do prije dvije godine kad su sve zakomplicirali i prestali razgovarati. Nešto će sada potaknuti Poppy da se javi Alexu za jedno posljednje zajedničko ljetovanje ikad, a začudo – on se složi.

The Four Winds, Kristin Hannah

Knjige Kristin Hannah uporno su među najbolje ocijenjenim knjigama na Goodreadsu. Iznimka nije bila ni novi roman The Four Winds. Uz više od 250 tisuća reakcija, knjiga ima ocjenu 4.33! Radnja je smještena u Texas 1934. godine za vrijeme velike suše zbog koje se farmeri trude sačuvati ono što mogu, dok im godine rada propadaju pred očima. U teškom periodu u povijesti, jedna žena, Elsa Martinelli, mora odabrati hoće li ostati ondje i pokušati spasiti što se spasiti da ili će napustiti sve i otputovati u Kaliforniju. Prekrasna i raskošna priča o ljubavi i povijesti zasjela je na ljestvice mnogih renomiranih svjetskih novina i magazina.

Malibu Rising, Taylor Jenkins Reid

najbolje-knjige-za-ljeto-2021.-Malibu-Rising

Taylor Jenkins Reid ne prestaje nizati bestseller za bestsellerom. Nakon izvrsnog romana Daisy Jones and the Six i The Seven Husbands of Evelyn Hugo, Reid je oduševila knjigom Malibu Rising ove godine. Radnja nas upoznaje s Mickom Rivom, glazbenom superzvijezdom osamdesetih godina i njegovom djecom koja se pripremaju za tradicionalni, glamurozni Riva party u svom domu u Malibuu. Međutim, ljetni tulum epskih razmjera na površinu će izvući brojna obiteljska pitanja, na kocku staviti njihove odnose, a do kraja večeri čitav svijet ove obitelji će eskalirati, zajedno s kućom – u vatri, doslovce.

Foto: Amazon, Instagram

1