Otkrivamo dva nova hrvatska izdanja kralja horora Stephena Kinga
Otkrivamo dva nova hrvatska izdanja kralja horora Stephena Kinga

Otkrivamo dva nova hrvatska izdanja
kralja horora Stephena Kinga

Ljubitelje žanra horora zasigurno je razveselila vijest kako je povodom  75. rođendana Stephena Kinga priređena prva cjelovita kronološka monografija o njegovom životu i djelu. Pod nazivom Stephen King – Svemir najčitanijeg pisca današnjice,monografija autora Beva Vincenta službeno izlazi 31. listopada.

No, to nije jedina vijest koja će, vjerujemo, oduševiti obožavatelja “kralja horora”. Naredni tjedni nam donose i dva nova hrvatska izdanja njegovih nadaleko poznatih romana.

Stephen King
Izdanje Lumen, Školska knjiga

Zelena milja

Prvi od njih je Zelena milja, nagrađivani roman iz 1996. godine, čiji je očekivani rok izlaska do 8. studenog. “Jedan od najboljih romana Stephena Kinga… Nemoguće je prestati čitati tu priču o neobjašnjivim misterijima, užasima i čudima, i sve to na Kingov način”, citat je istaknut u najavi ovog izdanja.

Vjerujemo kako je radnja romana dobro poznata i onima koji nisu nužno gorljivi obožavatelji Kingova opusa. Naime, spomenuti roman predstavio je predložak za scenarij istoimenoga filma, koji se danas smatra jednim od najboljih filmskih naslova u povijesti.

zelena milja

Tajne Salema

Drugi roman koji će dobiti svoj službeni prijevod na hrvatski je Tajne Salema. Poznavateljima Kingova opusa zasigurno je poznat podatak kako je riječ o drugom romanu koji je pisac ikada izdao.

Objavljen sada već davne 1975., roman Tajne Salema je zaintrigirao i predstavio milijune čitatelja pričom o neizrecivom zlu u fiktivnom američkom gradiću. Gotovo pola stoljeća poslije, kultni triler i dalje uspješno tjera strah u kosti, a odsad je dostupan u novom izdanju. Ono je upotpunjeno promijenjenim i izbrisanim prizorima te dvjema kratkim pričama. Očekivani rok izlaska je do 24. studenog.

stephen king

Za sve ljubitelje horor romana izdvojili smo još tri nova naslova koja mogu već sada pronaći u knjižarama.

Oduvijek živimo u dvorcu

Uvlačeći čitatelje duboko u labirint mračne neuroze, Oduvijek živimo u dvorcu raskošno je jeziv roman o osebujnoj, izoliranoj i vrlo vjerojatno ubojitoj obitelji. Zadivljujuća je to, no uznemirujuća priča u kojoj napetost raste sa svakom novom stranicom i vodi prema vrhuncu koji je istodobno neizbježan i šokantan.

Gotička priča Shirley Jackson o osebujnoj djevojci po imenu Merricat i mračnoj tajni njezine obitelji ubraja se u jedan od kulturnih klasika američke književnosti 20. stoljeća. Sada je po prvi puta možemo čitati i na hrvatskome jeziku.

knjiga

Gallant

U romanu Gallant autorica V. E. Schwab je istknula mračnu i originalnu priču o mjestu gdje se svijet susreće sa svojom sjenom. Priča je to o životu i smrti te mladoj ženi koju dozivaju obje strane, ona dobra i ona zla.

Pripovjedni stil u kojem se istodobno isprepleću smisao za gradnju napetosti i poetičnost ukazuje na svu raskoš talenta autorice koja je hrvatsku publiku osvojila romanom Nevidljivi život Addie LaRue.

 Pjevam a planina pleše

Roman Pjevam a planina pleše španjolske prozaistice i pjesnikinje Irene Solá dobitnik je Europske nagrade za književnost 2020. godine. Započinje pogibijom seljaka u udaru munje i niže priče u kojima se preklapaju stvarnost i fikcija.

Priče su to o mitskim bićima poput vodenih vila, o ratu, o ljudskom preživljavanju, divljim životinjama i fanatizmu, o ljepoti i dobroti.

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori