Povodom 75. rođendana izlazi najopsežnija monografija o ‘kralju horora’ Stephenu Kingu
Povodom 75. rođendana izlazi najopsežnija monografija o ‘kralju horora’ Stephenu Kingu

Povodom 75. rođendana izlazi najopsežnija monografija o ‘kralju horora’ Stephenu Kingu

Za 75. rođendan Stephena Kinga, koji se 21. rujna slavi diljem svijeta, 35 nakladnika iz cijelog svijeta, uključujući i Lumen izdavaštvo, priprema izniman dar tom kralju horora, krimića i epskog fantasyja uz čije smo romane i priče odrastali, uživali u vlastitome strahu i učili o pop-kulturi. Riječ je o monografiji Stephen King Svemir najčitanijeg pisca današnjice Beva Vincenta s najavljenim rokom izlaska do 31. listopada.

Hrvatsko izdanje te prve cjelovite kronološke monografije o Kingovu životu i djelu, od početaka 1950-ih do danas (u prijevodu Marka Marasa) već se može nabaviti u prednarudžbi u webshopu i svim knjižarama Školske knjige s popustom od 10 posto.

Stephen King

Sve tajne kralja horora

Bev Vincent, izniman poznavatelj Kingova opusa i njegov prijatelj, znalački progovara o autorovim početcima, književnim uspjesima i osobnim nevoljama koje počesto postaju dijelom habitusa njegovih likova.

Autor monografije zaviruje u radionicu jednog od najpopularnijih pisaca današnjice i otkriva što je Kinga nadahnulo za pisanje neke priče ili romana, koje ekranizacije svojih djela voli, a kojih se odriče, zašto tako silno voli bejzbol i bostonski Red Sox, koje su se priče otele njegovoj kontroli i napisale se same te koja je pjesma najsnažnije utjecala na njegovo književno stvaralaštvo.

Stephen King
Izdanje Lumen, Školska knjiga

Uz više od 400 fotografija iz obiteljskog albuma, uz naslovnice prvih izdanja njegovih djela ova je monografija i priča o kulturi koju su iznjedrila djela Stephena Kinga.

„Gotovo pola stoljeća od objavljivanja premijernog romana Carrie i obilježavajući svoj 75. rođendan, Stephen King ostaje književni majstor bez premca: njegova nazočnost u pop-kulturi nadmašuje sve ekranizirane apologete mača, magije i zmajeva, a produkcija mu je zastrašujuća poput videozapisa na TikToku – ne prestaje. Ovog mjeseca objavio je roman ‘Fairy Tale’, a njegova nova filmska adaptacija, ‘Mr. Harrigans Phone’, stiže na Netflix u listopaduˮ, ističe Bojan Mušćet, jedan od najboljih hrvatskih poznavatelja Kingova opusa i autor bibliografije naslova u hrvatskome prijevodu monografije.

Stephen King

Upoznavanje s piscem

Neki vjeruju da je moguće upoznati pisca pomnim čitanjem njegova opusa. Drugi misle da se književna djela najbolje razumiju ako se znaju pojedinosti iz piščeva života. Monografija Beva Vincenta sažima oba pristupa.

Autor nudi kronološki prikaz svih aspekata Kingova života i književnog djela s mnoštvom meandara koji široj javnosti otkrivaju nepoznate elemente. Upoznajemo Kinga kao istinskoga književnog inovatora, kao filmsku zvijezdu, kao navijača i sportskog pisca, scenarista, redatelja i glazbenika, a ne samo velemajstora horora.

Stephen King
Izdanje Lumen, Školska knjiga

Ova knjiga, prema njegovim riječima, daje mnoge fascinantne uvide i pomaže u redefiniranju čitateljskog odnosa prema Kingu. Poslastica je ne samo za vojsku Kingovih fanova koji se nazivaju Stalni čitatelji (Constant Readers) nego i za sve ostale – one koji se tek upoznaju s Kingom, kao i one koji se s njime povremeno druže već pedesetak godina.

Foto: Školska knjiga, Profimedia

Učitati još
Zatvori