Najbolje knjige 2020. godine s kojima ne možete pogriješiti

Najbolje knjige 2020. godine s kojima
ne možete pogriješiti

Godina je na izmaku, a iako nije bila idealna, svijet knjiga svakako nam ju je olakšao. Lockdown i vrijeme kod kuće utopili smo u književnim novitetima koji su pristizali tijekom 2020., a koji su nas barem na kratko maknuli od crnih brojki i loših vijesti. Posljednjih nekoliko mjeseci svakog vam petka donosimo aktualnu Journalovu knjigu tjedna, a sad je došlo vrijeme da izdvojimo najbolje od svega što smo čitali i što je puno naše police ili Kindle uređaje. Za ovu smo listu uzeli u obzir ocjene publike na Goodreadsu, reakcije kritičara u novinama poput ‘Time’ magazina i ‘The Guardiana’, ali i vlastite preferencije.

Neke od ovih knjiga idealne su za last minute poklon pod borom, a provjerite i ostale genijalne naslove stranih i domaćih izdavača u velikom božićnom shopping vodiču. Vrijeme je za najbolje knjige 2020. godine!

Najbolje knjige 2020. godine – Fikcija

  • The Midnight Library, Matt Haig
Najbolje knjige 2020. godine - The Midnight Library (1)

Knjiga Matta Haiga proglašena je najboljom knjigom 2020. godine po Goodreadsu. Radnja prati neobičnu knjižnicu koja sadrži na tisuće i tisuće životnih priča osobe koja se s njima suočava. Na tisuće scenarija koji bi se odigrali da ste samo jednu stvar napravili drugačije. Detalje knjige pročitajte ovdje.

  • My Dark Vanessa, Kate Elizabeth Russell

Kate Elizabeth Russell nova je autorica kojoj je oslikavanje itekako riskantne ljubavne veze i osjetljive tematike pošlo za rukom. U romanu ‘My Dark Vanessa’ Russell propitkuje dinamiku odnosa između naivne 15-godišnje tinejdžerke i njezinog manipulativnog profesora i kako isti ostavlja trag i puno godina kasnije.

  • The Vanishing Half, Britt Bennett

Knjiga Brit Bennett jedna je od najpopularnijih ove godine i HBO već je otkupio prava na snimanje serije. Knjiga prati dvije identične blizanke mješovite rase, sestre Vignes, koje odrastaju zajedno u maloj južnjačkoj zajednici i bježe sa samo 16 godina.

  • Deacon King Kong, James McBride

Dobitnik Pulitzerove nagrade, James McBride, u ožujku je izdao novu knjigu ‘Deacon King Kong’ koja je odmah po objavi potegnula za sobom bujicu pozitivnih kritika. McBride oslikava mozaik likova koji su na neki način pogođeni šokantnom pucnjavom u Brooklynu. Njihove se životne pozadine međusobno drastično razlikuju, ali baš su svi uvučeni u uzburkane 1960-e godine u New Yorku. 

Najbolje knjige 2020. godine – Trileri i horori

  • Home Before Dark, Riley Sager

. Maggie Holt je restauratorica povijesnih kuća koja je prije 25 godina s roditeljima preselila u Baneberry Hall, viktorijansko imanje u šumi. Tamo su proveli samo tri tjedna prije nego što su pobjegli glavom bez obzira usred noći. O tom je iskustvu i susretima s paranormalnim bićima pisao njezin otac Ewan, a knjiga je postala svjetski fenomen, ali i potaknula mnogo skepticizma. No, kad njezin otac premine i ostavi joj kuću u naslijeđe, shvatit će da je njegova knjiga bila potpuni non-fiction.

  • Long Bright River, Liz Moore

Moore je ideju o romanu dobila još 2009. godine kad je posjetila Kensington, naselje u Philadelphiji obilježeno velikim brojem ovisnika, predoziranjem i seksualnim prijestupima. Knjiga nas vodi kroz odnos dvije sestre čiji životi ne mogu biti veće suprotnosti. Kacey živi na ulicama kaotičnog naselja u Philadelphiji, istim ulicama kojima Mickey hoda u policijskoj odori. Nisu u dobrim odnosima i više se ne čuju. No, kad se u naselju počnu događati misteriozna ubojstva i Kacey nestane, njezina sestra postaje opsjednuta slučajem i pokušava je na sve načine pronaći prije nego što završi na popisu žrtva

Najbolje knjige 2020. godine – Fantasy i SF

  • The City We Became, N.K. Jemisin

Potpuno jedinstveni koncept knjige oduševio je kritičare. U Jemisininoj knjizi svaki grad ima dušu. Veliki New York ima ih čak pet, a sad mu prijeti opasnost zbog prastare sile ispod površine zemlje koja će ga uništiti. Sve je na pet Njujorčana koji se moraju ujediniti i zaustaviti katastrofu.

  • Piranese, Susanna Clarke

Susanna Clarke pokupila je lavinu pozitivnih reakcija novom knjigom. Piranesijeva kuća nije obična kuća. U njoj su sobe bez kraja, ima ih na tisuće, svaka je drugačija i hodnici su labirint, a sve je okruženo oceanom koji neprestano grmi i poplavljuje kuću. Piranesija nije strah života u toj kući i s njim je još jedan osoba ‘The Other.’ No, kako zajednički istražuju događanja u labirintu, počinju shvaćati da nisu sami. I da postoji mračna istina o kući.

Najbolje knjige 2020. godine – Ljubavne knjige

  • Beach Read, Emily Henry

Ljetos smo uživali u potpuno otkačenoj ljubavnoj priči. Augustus Everett je proslavljeni autor književne fikcije. January Andrews piše bestselling ljubavne priče. Kad ona napiše sretan kraj, on pobije pola likova. Potpune su suprotnosti. Spletom okolnosti, tri mjeseca provode na istom mjestu i sklapaju dogovor: Augustus će pokušati napisati nešto sretno, dok će se January prihvatiti ‘ozbiljne’ književnosti.

  • Get a Hint, Dani Brown, Talia Hibbert

U nastavku serijala Talije Hibbert pratimo ambicioznu Daniku Brown., potpuno usmjerenu na poslovne i akademske uspjehe. Nakon što joj zaštitar Zafir Ansari doslovno spasi život od nezgode na poslu, Dani misli da je on kandidat upravo za usputnu avanturu. No, kad video ‘spašavanja’ dospije na internetu i razvije čitavu bazu fanova, bivša zvijezda rugbyja ima bizarnu ideju. On želi da nastave glumiti vezu zbog publiciteta, a ona se slaže jer već ima plan; glumit će vezu u javnosti, ali Zafira će zaista zavesti.

Najbolje knjige 2020. godine – Memoari

  • Memorial Drive, Natasha Tretheway

Tretheway je poznata američka pjesnikinja i dobitnica velike Pulitzerove nagrade za svoju zbirku pjesama ‘Native Guard.’ Ovo je njezin prvi memoar o stravičnoj obiteljskoj tragediji koju je doživjela. Trethewey se život preokrenuo kad joj je očuh upucao i tako ubio majku. Tad je imala samo 19 godina, a morala se istovremeno nositi s nasilnom smrću majke i otkriti kako samostalno nastaviti živjeti. U memoarima istražuje kako su je ta tragična iskustva oblikovala u osobu kakva je danas i kako su utjecala na stil njezine poezije.

Najbolje knjige 2020. godine – Povijesna fikcija

  • Hamnet, Maggie O’ Farrell

‘Hamnet’ govori o braku i tragičnom gubitku djeteta i to u obitelji Williama Shakespeara. Četiri godine nakon smrti dječaka Hamneta koji je preminuo s 11 godina, Shakespeare piše kultnu dramu ‘Hamlet.’ O’Farrell donosi priču o sinu slavnog autora o kojem povijest ne govori dovoljno i njegovoj majci koja je jednako zaboravljena.

Foto: Unsplash, Pexels, Amazon

Učitati još
Zatvori