Knjiga tjedna: ‘The Midnight Library’ knjiga je zbog koje ćete doslovno preispitati svoj život

Knjiga tjedna: ‘The Midnight Library’ knjiga je zbog koje ćete doslovno preispitati svoj život

Pomalo smo se zasitili biografija, ljubavnih romana i trilera pa smo za novu Journalovu knjigu tjedna odabrali nešto sasvim drugačije. Djelo Matta Haiga svojevrsni je love-letter knjižnicama, ali prvenstveno dirljiva priča o životnim odlukama, mentalnom zdravlju i počinjanju ispočetka.

Što kad biste mogli proživjeti na stotine životnih priča?

Matt Haig već je poznat publici, posebice američkoj, po knjigama ‘Reasons to Stay Alive’ i ‘How to Stop Time’ te ‘Notes on a Nervous Planet.’ Voli zadirati u teme tjeskobe, depresije i mentalnog zdravlja, ali uvijek na inovativan i pitki način. ‘The Midnight Library’ nije iznimka.

“Negdje između života i smrti postoji knjižnica u kojoj se police nastavljaju u nedogled. Svaka knjiga prilika je da isprobamo život koji smo mogli živjeti. Prilika da vidimo kako bi nam život izgledao da smo donijeli druge odluke- Biste li učinili nešto drugačije kad biste imali priliku poništiti stvari za kojima žalite?”, kaže sinopsis knjige.

Radnja prati neobičnu knjižnicu koja sadrži na tisuće i tisuće životnih priča osobe koja se s njima suočava. Na tisuće scenarija koji bi se odigrali da ste samo jednu stvar napravili drugačije. Iako zvuči primamljivo, biste li zaista odabrali posjetiti knjižnicu i kako bi se na kraju svi ti životi razlikovali od onog koji ste proživjeli? Bi li zaista bili toliko bolji?

Haig s takvim pitanjima suočava Noru Seed koja cijeli život pokušava ugoditi drugima, a kad se nađe u zaista teškim životnim trenucima počinju joj se javljati mračne misli i najcrnji scenariji zbog kojih i završi u tajanstvenoj knjižnici. Za vrijeme putovanja knjižnicom mora utvrditi što je uopće ispunjava i zašto je njezin život vrijedan proživjeti.

‘The Midnight Library’ na prekrasan način kombinira sci-fi, fantasy, ali i contemporary žanrove i stilove pisanja i kroz čitavo nas vrijeme upoznaje s malim životnim filozofijama o kojima nikad ne mislimo.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori