Svi pričaju o Barrackovim književnim prijedlozima, no nas zanima što čita Michelle Obama
Svi pričaju o Barrackovim književnim prijedlozima, no nas zanima što čita Michelle Obama

Svi pričaju o Barrackovim književnim prijedlozima, no nas zanima što čita Michelle Obama

Po struci pravnik, po zanimanju političar i bivši predsjednik SAD-a, no trenutno glavni influencer kada su u pitanju ljetna štiva. Što čita (i sluša) Barrack Obama ovih je dana vruća tema zahvaljujući izlasku njegove, sada već tradicionalne, ljetne liste. Ipak, nas je zanimalo što to čita njegova supruga Michelle Obama. 

Ona sama autorica je triju popularnih publicističkih izdanja koji u originalu nose naziv American Grown, Becoming i The Light We Carry, koji su poharali književne ljestvice. Ovoga puta izdvojili smo pet naslova po preporuci nekadašnje prve dame SAD-a.

Educated ( Tara Westover)

Briljantno napisana knjiga o odrastanju u očekivanju Sudnjeg dana, djetinjstvu bez obrazovanja, liječnika, čak i bez rodnog lista… Riječi su koje stoje u opisu knjige Educated, memoara autorice Tare Westover, kojeg u domaćim knjižarama možete pronaći u prijevodu na hrvatski, kao i u izvorniku.

White Teeth (Zadie Smith)

Roman White Teeth britanske spisateljice Zadie Smith fokusira se na kasnije živote dvojice ratnih prijatelja – Bangladešanina Samada Iqbala i Engleza Archieja Jonesa – i njihovih obitelji u Londonu. U središtu romana je odnos Britanije s imigrantima iz Britanskog Commonwealtha.

Commonwealth (Ann Patchett)

Zanimljivo, na listi nekadašnje prve dane našao se i roman koji nosi ime Commonwealth američke spisateljice Ann Patchett. Jedan nedopušteni poljubac izazvat će lavinu reakcija, a posljedice ove odluke imat će utjecaj na šestero aktera kroz pedeset godina, koliki razmak obuhvaća ova knjiga.

Exit West (Mohsin Hamid)

Na listi se našao i roman Exit West pakistanskog autora  Mohsina Hamida. Tematizira problem izbjeglištva putem fikcionalne priče, a osim Michelle njegovo čitanje preporučili su i Barack Obama te Sarah Jessica Parker.

An American Marriage ( Tayari Jones)

Roman An American Marriage američke spisateljice Tayari Jones uz Michelle je oduševio i Oprah Winfrey, koja ga je uvrstila u obavezno štivo svog popularnog kluba čitatelja. Roman se fokusira na brak afroameričkog para iz srednje klase, čiji se životi raspadnu kad suprug biva nepravedno osuđen za silovanje koje nije počinio.

PS: Cijela lista Michellinih favorita dostupna je na linku.

Foto: Profimedia, Pexels

Učitati još
Zatvori