Za sve koji su stalno zauzeti, ali nikad produktivni: izdvajamo super knjige za bolju organizaciju dana

Za sve koji su stalno zauzeti, ali nikad produktivni: izdvajamo super knjige za bolju organizaciju dana

Već smo se punim mahom počeli vraćati u rutinu nakon dugog i neočekivano opuštenog ljeta. ‘Back to the city’ sezona donosi nam puno lijepih stvari poput novih jesenskih knjiga, povratka u kazalište i omiljena nam after-work sastajanja u gradu. No, mnoge je od nas navala svakodnevnih obaveza jednostavno potopila, osjećamo se kao da stalno nešto radimo, a ispred nas je još mali milijun konkretnih ciljeva.

Potrebno nam je nešto što će nam razvrstati prioritete tijekom dana, razbiti monotoniju i olakšati da uživamo u danu, ali istovremeno obavimo sve što trebamo. Kako bi se ‘resetirali’ i maksimalno iskoristili tjedne, okrenuli smo se knjigama. Self-help ostavili smo sa strane i primili se raznih stručnijih naslova iza kojih stoje poznati autori, stručnjaci ili pak kreativci koji su osmislili super sistem uz koji bolje organiziraju vrijeme.

Atomic Habits, James Clear

Najčešće bi naši dani sasvim drugačije izgledali kad bismo neke navike promijenili, neke ukinuli, a neke poboljšali. James Clear jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka na tom području. U knjizi ‘Atomic Habits’ otkriva kako stvoriti vremena u danu za nove navike, organizirati svoj prostor kako biste bili što učinkovitiji i ostati motiviran. Naglašava i kako taktike možemo primijeniti na manje ciljeve, ali i puno šire, dugoročne ideje i želje. Čitatelji preferiraju njegov način pisanja jer svoje koncepte uvijek primjeni na svakodnevna ponašanja, a u knjizi paralelno pratimo i stvarne priče umjetnika, sportaša i poduzetnika koji su uspjeli promijeniti svoj dan promjenom navika.

Finish, John Acuff

“Godinu za godinom čitatelji me zovu sa strane na eventima i kažu mi: ‘Nikad nisam imao problem sa započinjanjem. Započeo sam milijun stvari, ali nikad ih ne dovršim. Zašto ih ne mogu dovršiti?”, piše Jon Acuff. Zanimljivo štivo iz prve ruke nam govori kako je to isprobati tisuću i jednu taktiku za produktivnost, a niti jedna ne upali.

Duhovito kaže kako se “počeo dizati ranije. Pio sam dovoljno energy pića da ubiju i konja. Angažirao sam životnog trenera i jeo superhranu. Ništa nije radilo.” Cuff tvrdi kako je onda sasvim slučajno na jednoj radionici uočio što ljude gura dalje. Tvrdi da prepreka maksimalno iskorištenom danu i dovršenom cilju nisu lijenost, već suprotno – perfekcionizam. U knjizi nam objašnjava kako većina nas puno stvari ne želi napraviti, ako ih ne možemo napraviti savršeno. Tako nudi niz jednostavnih strategija koje podupire istraživanjima, a koje nam mogu promijeniti svaki dan.

What the Most Successful People Do Before Breakfast, Laura Vanderkam

Za oko nam je zapela malo drugačija time-management knjiga Laure Vanderkam. Autorica otkriva kako biti što produktivniji i bolje organizirati tjedan kroz tri mini e-knjige koje je konačno ukomponirala u fizički primjerak ‘What the Most Successful People do Before Breakfast.’

Kroz niz intervjua i anegdota Vanderkam donosi savjete kako izgraditi dobre navike i lakše izdržati pritisak užurbane svakodnevice i popunjenog rasporeda. Otkriva što najuspješniji ljudi rade prije doručka kako bi jump-startali produktivnost, kako pune baterije i pripremaju se za novi tjedan te kako obavljaju više stvari u manje vremena.

Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less, Greg McKeown

Knjiga Grega McKeowna trebala bi biti za sve one koji se osjećaju kao da su konstantno zauzeti, ali nikad produktivni. Autor knjige ‘Essentialism’ radio je na gotovo svim najjačim (i najstresnijim) pozicijama u Silicon Valleyju, a u Googleu, Facebooku i Apple otkrio je da popularna tvrdnja ‘možete imati sve’ šalje sasvim krivu poruku.

Po McKeownu, najbolji je pristup organizaciji i produktivnosti ‘učini pravu stvari, na pravi način i u pravo vrijeme’ što automatski traži od nas da naučimo raditi prioritete kroz dan. Knjiga nas uči što je esencijalizam i kako biti selektivniji u tome što ćemo obaviti jedan dan, hoćemo li to obaviti uopće i kako. Čini se idealna za izbjeći onaj poznati information overload!

The Pomodoro Technique, Francesco Cirillo

‘The Pomodoro Tecnique’ jedna je od najslavnijih tehnika organiziranja vremena koju je prvu istražio Francesco Cirillo. Popularnost opravdava jednostavnošću jer, za razliku od mnogih kompleksnijih i brojnih uputa, Cirillova metoda izuzetno je direktna i primjenjiva. U pitanju je obavljanje posla u intervalima od 25 minuta nakon kojeg uvijek slijedi odmor od samo pet minuta. U knjizi autor objašnjava kako ju najbolje koristiti, u kojim situacijama, kako previdjeti koliko će nam vremena neka obaveza oduzeti te kako pratiti vlastitu produktivnost. U konačnici, radi se o knjizi koja je definirala cijeli žanr time-management knjiga!

The Bullet Journal Method, Ryder Carroll

Ryder Carroll kreator je planetarno popularne metode organizacije – bullet journalinga. Prije dvije je godine objavio dugoočekivanu knjigu ‘The Bullet Journal Method’ u kojoj objašnjava kako je došao do ideje koju danas koriste milijuni nakon što je isprobao stotine aplikacija i planera. Carroll nam otkriva i kako iskoristiti bullet journaling za praćenje prošlih misli i navika, za organizaciju svakog dana pri čemu se nećete izgubiti u obvezama i planiranje budućih ciljeva. Kako u opisu same knjige piše: “Carroll je napisao ovu knjigu za frustrirane list-makere, multitaskere kojima sve postaje previše i kreativce koji trebaju neki raspored.”

Foto: Amazon, Unsplash

Učitati još
Zatvori