Knjiga tjedna: Ako pročitate samo jedan roman ovog mjeseca, neka to bude ovaj

Knjiga tjedna: Ako pročitate samo jedan roman
ovog mjeseca, neka to bude ovaj

Ovog smo vam mjeseca kao Journalove knjige tjedna servirali brojne pozitivne priče koje su nas podizale i inspirirale u trenucima kad su nas okruživale, eufemistički rečeno, loše vijesti. Sad se vraćamo fikciji i predstavljamo vam bestseller, roman’Kim Jiyoung, Born 1982′ autorice Cho Nam-joo koji je pokrenuo lavinu kritika u Južnoj Koreji i postao jedan od pokretača novog vala feminizma u toj zemlji. Istovremeno je oduševila publiku u cijelom svijetu skroz originalnom radnjom i likovima.

Roman kakav još niste čitali

Radnja romana upoznaje nas s Kim JIyoung, tridesetogodišnjom ženom koja je nedavno napustila svoje osrednje radno mjesto kako bi brinula za svoju tek rođenu kćer. Baš kao i njezino ime koje je najpopularnije ime za žensku djecu, Kim Jiyoung je primjer tipičnog ženskog puta u Južnoj Koreji – ostavila posao je kako bi postala full time mama.

Međutim, ta tranzicija, koliko god je za Kim bila očekivana, počinje pokazivati jednu jezivu, neobičnu nuspojavu koja straši njezinog supruga i sve oko nje. Jiyoung počinje oponašati i izvoditi glasove drugih žena i onih umrlih i onih živih i onih koje poznaje i one koje nikad nije vidjela. Sve dublje ju ta psihoza proždire i sve intenzivnije izgovara tuđe misli i sudbine, a to natjera njezinog supruga da je pošalje muškom psihijatru.

Tijekom tih susreta s psihijatrom počinjemo otkrivati cijeli, dugački i teški put koji je Jiyoung doveo do ovog trenutka gdje je sada. Saznajemo kako su njezino ponašanje diktirale muške figure s kojima se susretala tijeokm života, kako je iz perspektive njezinog oca ona sama kriva zašto su je muškarci zlostavljali i zašto njezin suprug smatra da je jedino logično da se nakon rođenja kćeri posveti samo njoj i ostavi posao. Kroz Jiyounging život počinjemo otkrivati novu dimenziju Koreje uz mnoge zakone koji su preuzeti iz stvarnosti, a koji na toliko načina oblikuju svakodnevicu žena i njihovih obitelji.

Roman ‘Kim Jiyoung Born 1982’ potaknuo boom kontroverzi

Književni kritičari hvalili su kako je Cho Nam-Joo opisala iskustvo koje može biti iskustvo svake, bilo koje žene, a posebice u društveno konzervativnoj Južnoj Koreji. Objavljena je upravo u trenucima kad se počeo rađati i internacionalni MeToo pokret koji je u Koreji dosegao vrhunac najvećim ikad ženskim protestima u povijesti 2018. godine, a roman ‘Kim Jiyoung, Born 1982’ bio je veliki dio inspiracije iza pokreta.

Po romanu je snimljen i film 2019. godine koji je jednako potaknuo osude prema autorici i glumcima koji su pristali glumiti u filmu. Baš zato ‘Kim Jiyoung, Born 1982’ roman je koji nam treba i koji planiramo uvrstiti u našu listu, posebice s obzirom na sve potresne priče koje su i nas prodrmale posljednjih dana.

Foto: Instagram, Amazon

Učitati još
Zatvori