Knjiga tjedna: ‘The Victorian and the Romantic’ je jedna skroz otkačena ljubavna priča

Knjiga tjedna: ‘The Victorian and the Romantic’ je jedna skroz otkačena ljubavna priča

Sally Rooney jedno nam je od omiljenih mladih imena s trenutne svjetske književne scene. U kratko je vrijeme razvila gotovo svoj kult zahvaljujući romanima ‘Conversations With Friends’ i ‘Normal People.’ Njezin naizgled jednostavan, suptilan stil pisanja kojim stvara bogati svijet likova osvojio nas.

Upravo zbog takve fascinacije, nije ni čudo da je nova Journalova knjiga tjedna ona autorice Nell Stevens koju uspoređuju s Rooney. ‘The Victorian and the Romantic’ zvuči kao šarmantan spoj romantike, književnosti i paralele između povijesti i sadašnjosti.

Dvije prepletene ljubavne priče

Nell Stevens napisala je roman inspiriran biografskim i autobiografskim elementima. Donosi nam zanimljivu priču o dvije autorice; studentici Nell u svojim 20-im godinama i engleskoj spisateljici Elizabeth Gaskell. Njihovi su životi udaljeni 150 godina, ali Nell je uvučena u Gaskellin svijet zbog sličnih doživljaja nesretne ljubavi. Gaskell i njezina veza s američkim kritičarem kojeg je upoznala u Rimu prepliće se s Nellinim odnosom s američkim scenaristom koji živi u Parizu. Duboka povezanost koju Nell stvara prema Gaskell postaje još jedna, treća i najljepša ljubavna priča u ovoj knjizi.

Autorica viktorijanskog doba postaje utjeha protagonistici iz našeg svijeta i postavlja se pitanje može li spasiti njezinu vezu, obitelj i književnu karijeru?

Čak i oni koji nisu bili oduševljeni Stevensinom prvom knjigom ‘Bleaker House’ zaljubili su se u ovo štivo. Knjiga ispunjena stvarnošću i fikcijom progovara o otkrivanju samog sebe, ljubavi i svijetu književnosti i pisaca. Istovremeno se radi o dinamičnoj priči koja će nas nasmijati, rasplakati i sasvim uvući u melankolični svijet Nell Stevens.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori