Knjiga tjedna: Nakon što pogledamo njegov novi film na Netflixu, čitamo knjigu ‘Antkind’ Charlieja Kaufmana

Knjiga tjedna: Nakon što pogledamo njegov novi film na Netflixu, čitamo knjigu ‘Antkind’ Charlieja Kaufmana

Scenarist Charlie Kaufman stoji iza nekih od naših omiljenih filmova poput ‘Being John Malkovich’ i ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind.’ Kad smo saznali da na Netflixu izlazi njegov novi film ‘I’m Thinking of Ending Things’, odmah smo nadolazeći vikend rezervirali za movie night.

Kad smo već usred takve Kaufman opsesije, svakako ćemo u rujanske knjige uvrstiti njegov roman ‘Antkind’ koji zvuči odlično!

Scenarist oskarovac o neurotičnom filmskom kritičaru

U svom književnom prvijencu, Kaufman nas upoznaje s B. Rosenberger Rosenbergerom, frustriranim filmskim kritičarem u njegovim 50-im godinama kojem ništa ne polazi za rukom. Kad slučajno naiđe na film samozatajnog outsidera, uvjeren je kako će mu upravo taj film promijeniti karijeru, ali i cijelu filmsku industriju i svijet kinematografije. Složili bismo se s njim – ipak je na filmu amaterski autor radio čak 90 godina. B. shvaća da je njegova misija da publika sazna za nikad viđeni film.

No, pitanje kako će u tome uspjeti uzevši u obzir da je materijal uništen, a on je jedini svjedok mogućeg remek-djela. Sve što sada ima je jedan kadar iz kojeg se mora prisjetiti čitave priče i upravo tako kreće u neobično, urnebesno putovanje u kojem se mora suočiti sa sobom i modernim svijetom u kojem živi.

Čitatelji mahom hvale Kaufmanov apsurdni humor kombiniran s kafkijanskom atmosferom. Na jedinstven način nas uvlači u svijet filma, filmske kritike i kinematografije, a istovremeno u to ubacuje teme inspirirane pitanjem današnjeg svijeta, identiteta i egzistencije.

Učitati još
Zatvori