Journal Book Club: Probrale smo najbolje od najboljih knjiga koje trenutno možete nabaviti u našim knjižarama

Journal Book Club: Probrale smo najbolje od najboljih knjiga koje trenutno možete nabaviti u našim knjižarama

čitanje-knjiga-kava

Proljeće je i službeno tu, a tako i proljetno izdanje Journal Book Cluba! Nedavno smo vam pisale o knjigama idealnim za proljetni reset, a sad je vrijeme da se vratimo onoj omiljenoj fikciji. Umjesto samih noviteta, ovog smo mjeseca izdvojile knjige koje su proteklih mjeseci plijenile našu pažnju, kojima smo se često vraćale, o kojima smo raspravljale i koje se neprestano čine aktualne. Journal Book Club stoga donosi najbolje od najboljeg trenutno u našim knjižarama ili web shopovima!

Djevojka, žena, drugo, Bernardine Everesto

Bernardine Everesto oduševila je knjigom ‘Djevojka, žena, drugo’ o kojoj su se raspisali strani, a zatim i domaći mediji kad je dobila hrvatski prijevod. Knjiga nas upoznaje s 12 likova koji imaju svoju priču i žive u drugačijim trenucima u povijesti. Svaki lik ima svoju ‘ulogu’ i mjesto u koje pripada pa tako roman postaje i fikcija o budućnosti i o prošlosti. ‘Djevojka, žena, drugo’ dobila je brojna priznanja i nagrade kao što su Booker Prize, Women’s Prize for Fiction i Orwell Prize, a Bernardine Everesto proglašena je najboljom autoricom 2020. godine.

Mljekar, Ann Burns

najbolje-nove-knjige-Mljekar

Ovih dana čitamo upravo knjigu Ann Burns koja je pridobila brojne pohvale i nagradu Man Booker! Iako detaljan i opsežan tekst, ‘Mljekara’ ne možete pustiti iz ruku. Knjiga progovara o životu u maloj zajednici, obilježenoj političkim previranjima, u kojoj živi naša protagonistica. Uvijek glavom izgubljena u knjigama, počinje ju uznemiravati stariji muškarac pod nadimkom ‘Mljekar.’ Uskoro se počinje kristalizirati snaga glasina i ucjena u maloj zajednici, a priča postaje sve napetija.

Normal People, Sally Rooney

najbolje knjige za proljeće 2021. - Normalni ljudi

Nebrojeno smo puta u preporuke stavile knjige mlade autorice Sally Rooney koja je sa svoja dva romana potpuno promijenila aktualnu književnu scenu. ‘Normal People’ (po kojoj je snimljena i izvrsna serija) prati odrastanja i sazrijevanja dvoje ljudi, Marianne i Colonela, njihov put od srednje škole do fakulteta i promjene u njihovom odnosu, ali i vlastitoj psihi. Istovremeno knjiga zadire u pitanje društvenih klasa, statusa i mentalnog zdravlja te kako isti neizbježno utječu na njihove živote.

Vanessa moja crna, Elizabeth Russell

Knjiga o kojoj su se raspričali strani book blogeri prošle je godine bila ‘Vanessa moja crna’ odnosno ‘My Dark Vanessa’ autorice Elizabeth Russell. Proglašena jednom od najpotresnijih priča 2020., ušla je i u uži izbor za Goodreadsovu knjigu godine! Knjiga preispituje što znači seksualno maltretiranje i zlostavljanje i koliko daleko seže trauma istog. Radnja se pokreće oko Vanesse Wye koju pratimo u dva vremenska razdoblje. Prvo kao ambicioznu studenticu 2000. godine kad ulazi u aferu s dvostruko starijim profesorom, a zatim gotovo 17 godina kasnije, u vrijeme #MeToo pokreta, kad saznaje da je isti profesor optužen za seksualno nasilje. Kad se jedna žrtva obrati Vanessi za pomoć, ona se mora suočiti s vlastitom prošlošću.

Ubojstvo Komendatora, Haruki Murakami

Ubojstvo-komendatora-Haruki-Murakami

Harukija Murakamija nije, vjerujemo, potrebno predstavljati niti opisivati težinu koju ima dolazak još jedne njegove knjige u hrvatski prijevod. ‘Ubojstvo komendatora’ roman je skladan u dva dijela i kroz priču glavnog lika progovara o umjetnosti, stvaranju, ljubavi i samoći. Radnja prati slikara koji, nakon zahtjeva za razvod, boravi u kući poznatog umjetnika i na tavanu otkriva tajanstveno platno čiji naziv nosi i ovaj roman. Slika prikazuje fragment iz Mozartove opere ‘Don Giovanni’, a ugledavši sliku, naš glavni lik započinje niz misterioznih događaja koje samo on mora zaustaviti.

Mi koji smo preživjeli, Georgia Hunter

Bestseller koji je dobio lavinu pozitivnih kritika, kako od strane književnika, tako i od same publike na Goodreadsu, govori o tri generacije obitelji Kurc. U pitanju je istinita priča koja prikazuje židovsku obitelj kroz svakojake etape koje su morali proći – kao izbjeglice, borce, zatočenike…Knjiga je fascinirala i činjenicom da je autorica morala za nju provesti opsežno i temeljito istraživanje, a sve je počelo tako što je otkrila priču vlastite obitelji.

Tjeskobni ljudi, Fredrik Backman

Gotovo svaka knjiga Fredrika Backmana postane internacionalni uspjeh. ‘Tjeskobnim ljudima’ malo je nedostajalo da osvoji titulu najbolje knjige 2020. godine, ali unatoč tomu, postala je mnogima omiljeni naslov. Backman se dotiče tema samoubojstva, krhkih odnosa i činjenice da baš ništa nije crno-bijelo. I sve to u priči o neobičnoj talačkoj krizi koja počinje nakon što pljačkaš banke upadne u stan kojeg upravo razgledavaju potencijalni kupci – i odmah zažali jer je dobio najnaporniju skupinu taoca na svijetu.

Foto: Fraktura, Ljevak, Instagram, Profil knjiga, Vuković&Runjić

Učitati još
Zatvori