Knjiga ‘Veliki Panda i Sićušni Zmaj’ dobila je svoj nastavak, a mi smo razgovarali s njezinim autorom
Knjiga ‘Veliki Panda i Sićušni Zmaj’ dobila je svoj nastavak, a mi smo razgovarali s njezinim autorom

Knjiga ‘Veliki Panda i Sićušni Zmaj’ dobila je svoj nastavak, a mi smo razgovarali s njezinim autorom

Knjiga Veliki Panda i Sićušni Zmaj od svog je izlaska u listopadu 2020. godine postala bestseller. Ova prekrasno ilustrirana knjiga o prijateljstvu, namijenjena svim dobnim skupinama, postala je hit zahvaljujući usmenoj predaji oduševljenih čitatelja. Vjerujemo kako će svi oni koje je očarao ovaj naslov s oduševljenjem dočekati vijest kako je u naše knjižare stigao njegov nastavak, koji nosi naziv Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja.

Autor ovog djela je pisac i likovni umjetnik James Norbury, koji će u sklopu promocije novog izdanja uskoro posjetiti i Zagreb. U dijelu programa Stilus na Interliberu, spomenuta nakladnička kuća je na ovogodišnjem Interliberu zakazala druženje s autorom. Svi zainteresirani s Jamesom Norburyijem mogu se upoznati na štandu Stilus knjige u petom paviljonu Zagrebačkog velesajma u subotu, 12. studenog s početkom u 11:00 sati.

Dobili smo ekskluzivnu priliku s piscem razgovarati ususret njegova posjeta Interliberu, a što nam je otkrio o knjizi koja je promijenila njegov život doznajte u nastavku.

Iza književnog uspjeha stoji filmska priča

Iza uspjeha James Norburya krije se gotovo filmska priča jer je pisac i likovni umjetnik sve donedavno živio na granici siromaštva. Studirao je, naime, zoologiju na Sveučilištu Swansea, a san mu je bio zaposliti se nakon studija kao nadzornik u nacionalnom parku. Pokazalo se da je taj posao nemoguće dobiti. Okrenuo se svojoj drugoj ljubavi – knjigama i ilustracijama, maštajući kako će jednog dana otvoriti sklonište za životinje. No, agenti nisu pokazivali pretjeran interes za njegove svjetove, a Norbury je za život zarađivao uglavnom obavljajući fizičke poslove.

Istovremeno je volontirao u udruzi Samaritanci, a to ga je nadahnulo da pokrene malu skupinu za podršku u svojoj lokalnoj zajednici. Pojava COVID-a zaustavila je njegove planove, no odlučio je pomoći na drugi način. Na Instagramu je počeo objavljivati priču o putovanju dvojice neobičnih, odanih prijatelja koji zajednički uče kako živjeti u trenutku i nositi se s neizvjesnošću, kako pronaći snagu i zajedno nadvladati sve životne prepreke. U trenutku kad je objavio prve crteže, imao je tri pratitelja.

Ostvarenje životnog sna

Gotovo preko noći, Veliki Panda i Sićušni Zmaj osvojili su srca mnogih korisnika Instagrama diljem svijeta. Norbury je prvotno sam odlučio izdati knjigu, ali broj narudžbi bio je toliki da se više nije mogao sam nositi s njima te se javio književnim agentima koji su ovaj put odmah reagirali. Pronašao je i britanskog izdavača, a prava su, u iznimno kratkom roku, prodana diljem svijeta.

Njegova knjiga postala je pravi književni fenomen, a nas je zanimalo kako se osjeća vezano uz ovaj podatak. “S jedne strane, iznimno sam zahvalan i uzbuđen zbog toga. Oduvijek sam sanjao o tome da bude izdana. S druge strane, to mi je učinilo život zaposlenijim i kompliciranijim, ali tome se prilagođavam. Sve u svemu, ne mogu biti zadovoljniji i vrlo je korisno raditi nešto što istinski pomaže ljudima.”

Neobično prijateljstvo koje je ganulo ljude

Ilustrirana priča o neobičnom prijateljstvu Velikog Pande i Sićušnog Zmaja u kratkom je vremenu oduševila brojne čitatelje. Zanimalo nas je kako doživljava recenzije koje je zaprimio.

“Nemam tendenciju čitati recenzije u cjelini, ali povremeno vidim djeliće i mislim da je ono što me uvijek iznenadi koliko moj rad utječe na ljude. Čini se da su knjige mnoge čitatelje iskreno dirnule (i pomogle im) i to je nešto što na mene jako utječe”, priznao nam je James.

Nastavno na ovu izjavu, zanimalo nas je što misli koja je to tajna njegovog književnog uspjeha. “Pišem iskreno i iz srca te mislim da su čitatelji to shvatili. Iako su glavni likovi životinje, priča je nešto s čim se ljudi mogu duboko povezati”, kazao je.

 

Djelo koje mu je vratilo vjeru u sebe

Knjiga Veliki Panda i Sićušni Zmaj njegov je život izmijenila iz temelja. “Prije objavljivanja morao sam sve učiniti sam i nakon mnogo godina bez uspjeha stvarno može biti jako teško prizvati duh koji vam je potreban za nastavak stvaranja. Rad s nevjerojatnim ljudima iz izdavačke kuće Penguin Michael Joseph i s mojom agenticom Eve White revitalizirao je moju ljubav prema kreativnosti i to mi je vrlo važna stvar. Puno im zahvaljujem”, napomenuo je James u našem razgovoru.

Novi nastavak Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja dvojicu prijatelja će odvesti u novu pustolovinu, daleko od kuće, ali bliže jedno drugoga i samih sebe…

Knjige i danas mogu mijenjati svijet

Knjige su stoljećima slovile za moćno oružje, a neke su uspješno promijenile i tok povijesti. Zanimalo nas je vjeruje li James kako one i danas imaju tu moć, a pisac nam je na to kazao sljedeće: “Apsolutno. Svi znamo kakav učinak djelovanje jedne osobe može imati na svijet (na primjer moćnog političara ili prvaka naroda) i na tu osobu vrlo lako mogu utjecati ideje koje dobiva iz knjiga. A u manjoj mjeri, osobno znam da su moj svijet promijenile knjige koje sam pročitao, tako da je to sasvim sigurno.”

Podsjetimo, svi zainteresirani s Jamesom Norburyijem mogu se upoznati na štandu Stilus knjige u petom paviljonu Zagrebačkog velesajma u subotu, 12. studenog s početkom u 11:00 sati. Knjigu Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja već sada možete pronaći online na službenim stranicama Stilus knjige.

Foto: Stilus, Instagram

Učitati još
Zatvori