Jeste li na policama naših knjižara već uhvatili najljepše ilustriranu knjigu godine?

Jeste li na policama naših knjižara već uhvatili najljepše ilustriranu knjigu godine?

Veliki Panda i Sićušni Zmaj Jamesa Norburyja bestseller je koji od svog izlaska u rujnu ne silazi s top-ljestvica najprodavanijih knjiga. Ova prekrasno ilustrirana knjiga o prijateljstvu i nadi kroz priču o putovanju Velikog Pande i Sićušnog Zmaja, namijenjena svim dobnim skupinama, postala je hit zahvaljujući usmenoj predaji oduševljenih čitatelja. Objavljuje se diljem svijeta, u više od 25 zemalja.

Ali, iza fascinantnog uspjeha krije se gotovo filmska priča. 

Naime, pisac i likovni umjetnik 44-godišnji James Norbury sve donedavno živio je na granici siromaštva, a ilustracije koje su mu donijele svjetsku slavu počeo je objavljivati potaknut svojim radom volontera u udruzi Samaritanci.

James Norbury studirao je, naime, zoologiju na Sveučilištu Swansea, a san mu je bio zaposliti se nakon studija kao nadzornik u nacionalnom parku. Pokazalo se da je taj posao nemoguće dobiti. Okrenuo se svojoj drugoj ljubavi – knjigama i ilustracijama, maštajući kako će jednog dana otvoriti sklonište za životinje. No agenti nisu pokazivali pretjeran interes za njegove svjetove, a Norbury je za život zarađivao uglavnom obavljaju fizičke poslove.

Iskustvo volontiranja u udruzi Samaritanci nadahnulo ga je da pokrene malu skupinu za podršku u svojoj lokalnoj zajednici. Pojava COVID-a zaustavila je njegove planove.

Odlučio je pomoći na drugi način. Na Instagramu je počeo objavljivati priču o putovanju dvojice neobičnih, odanih prijatelja koji zajednički uče kako živjeti u trenutku i nositi se s neizvjesnošću, kako pronaći snagu i zajedno nadvladati sve životne prepreke. U trenutku kad je objavio prve crteže, imao je tri pratitelja. 

„Vjerovao sam da je to još samo jedan moj projekt koji neće izazvati poseban interes“, istaknuo je u razgovoru za Guardian.

Ali prevario se. Veliki Panda i Sićušni Zmaj doslovno preko noći osvojili su srca mnogih. Norbury, koji na Instagramu trenutačno ima više od 150 000 pratitelja, odlučio je i sam objaviti knjigu, ali broj narudžbi bio je toliki da se više nije mogao sam nositi s njima te se javio književnim agentima koji su ovaj put odmah reagirali. Pronašao je i britanskog izdavača, a prava su, u iznimno kratkom roku, prodana diljem svijeta. 

„U početku mi nije bilo ni nakraj pameti da će moji crteži postići uspjeh, ali javili su mi se mnogobrojni ljudi, pripadnici različitih kultura, religija, država i dobnih skupina i dali mi do znanja koliko su im moji crteži pomogli u teškim trenucima. Unio sam cijelo svoje srce u svaki crtež i mislim da zbog toga oni govore ljudima – svaki, baš svaki sadržava komadić moje duše“, ističe u svojoj knjizi komentirajući interes koji su izazvali njegovi crteži i poruke koje je njima htio prenijeti.

Odgovarajući pak na isto pitanje u Guardianu istaknuo je u kojoj je mjeri na njegove radove utjecalo iskustvo volontiranja u Samaritancima: „Možda je u tome razlog, razumijem tugu“, te dodao: „Sve što se događa jest doista nevjerojatno. No puno više od toga veseli me utjecaj mojih radova na ljude i to što im pomažu da se bolje osjećaju. To je ono što je važno.“

James Norbury trenutačno radi na novoj knjizi, a uspjeh koji je postigao omogućit će mu ostvarenje još jednoga sna, kupnju kuće i zemljišta namijenjenog skloništu za životinje.

S engleskoga preveo Slavko Sobin. 

Foto: PR, Instagram

Učitati još
Zatvori