Super knjige koje možete posuditi u lokalnoj knjižnici – i uštedjeti!

Super knjige koje možete posuditi u lokalnoj
knjižnici – i uštedjeti!

Život se polako vraća u normalu. Barem u ono ‘novo normalno’ na koje se navikavamo. Tako još uvijek ne možemo ići u kazalište i kina, ali zato od prošlog tjedna možemo obilaziti omiljene gradske knjižnice. O tome zašto je učlaniti se u knjižnicu izvrsna ideja već smo pisali ovdje. Jedna od najvećih prednosti je svakako činjenica da besplatno, odnosno po cijeni godišnje članarine koja je često minimalna, možemo  čitati izvrsne knjige.

Ako ste se odlučili i učlanili online u svoju obližnju knjižnicu, možda se pitate što posuditi u knjižnici? Ako se, s druge strane, još uvijek nećkate i sumnjate u književnu ponudu dobrih starih knjižnica, planiramo  vas razuvjeriti!

Knjižnice grada Zagreba

Knjižnice grada Zagreba otvorene su za posuđivanje i vraćanje knjiga, a popis svih knjižnica po naseljima u Zagrebu možete pronaći na njihovim službenim stranicama.

  • E-knjige

Knjižnice grada Zagreba imaju mogućnost čitanja e-knjiga preko aplikacije na koju su povezani. Trenutno najpopularniji naslovi su svakako knjiga Liane Moriarty ‘Devet potpunih neznanaca.’ Moriarty je inače poznata kao autorica best-sellera po kojem je nastala serija ‘Big Little Lies.’ E-knjige dostupne za posudbu provjerite ovdje.

  • Vrijeme swinga, Zadie Sink

Priča Zadie Smith prati dvije prijateljice koje odrastaju u slabim ekonomskim uvjetima u predgrađu Londona i imaju ambicije postati plesačice. Samo je jedna od njih talentirana za ples, a njihovo djetinjstvo definira im ostatak života.

  • Prodana duša, Paul Beatty

Za roman Paula Beattyja mnogi kažu da je jedan od najvažnijih američkih romana 21. stoljeća. Satirična je to priča o zemljoradniku Bombonu i njegovom kontroverznom ocu. Govori o tome što se dogodi kad se u 21. stoljeću u malom gradiću Dickensu ponovno uvede ropstvo i rasna segregacija.

  • Sve što vam nikad nisam rekla, Celeste Ng

Jedna od trenutno najslavnijih spisateljica, Celeste Ng, proslavila se romanom o obiteljskim odnosima i tragediji koja može postati konačna propast ili pak spas. Priča prati obitelj iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća i zavrzlame koje prate ubojstvo djevojke Lydije.

  • Nijema pacijentica, Alex Michaelides

Kriminalistički roman prati umjetnicu Aliciju Berenson koja na prvi pogled živi jednostavno idealan život. Ima divnu kuću, oženjena je za modnog fotografa i na nju je okolina ljubomorna. A onda jedne večeri upuca svog supruga pet puta i zauvijek prestaje govoriti.

  • Conversations With Friends, Sally Rooney

Sally Rooney trenutno je jedna od najvažnijih suvremenih autorica. ‘Conversations With Friends’ navodi se uz njezin drugi roman ‘Normal People’ kao jedna od najboljih knjiga proteklog desetljeća. Ova knjiga prati dvoje studenata i njihovu neobičnu povezanost s jednim oženjenim parom.

  • American Dirt, Jeanine Cummins

Roman Jeanine Cummins naišao je na izuzetno pozitivne kritike. Govori o ženi koja živi savršeno miran život tipičan za srednju klasu u Acapulcu gdje svakim danom narkokarteli sve više rastu. Jednog dana život joj se promijeni iz temelja i ona i njezin sin postaju imigranti.

  • Sedam muževa Evelyn Hugo, Taylor Jenkins Reid

Taylor Jenkins Reid proslavila se ovim romanom u kojem hollywoodska ikona Evelyn Hugo napokon odluči otkriti istinu o svom glamuroznom i skandalonom životu. Za to odabire ‘sitnu’ novinarku Monique Grant, a nitko u svijetu novinarstva nije više začuđen time nego sama Monique.

  • Igrač broj 1, Ernest Cline

Fantasy distpijski roman Ernesta Clinea izazvao je ogromno oduševljenje 2011. godine kad je objavljen. Priča je smještena u 2044. godinu, u stvarnost kakvu si ne želimo zamisliti i od koje možemo pobjeći samo u virtualn utopiju. Danas postoji i istoimeni film nastao prema hit knjizi.

Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu

Baš kao u Zagrebu, gradska knjižnica u Splitu također nudi opciju online učlanjenja. Tu su isto tako dostupne e-knjige i brojni hit naslovi koje na taj način možete čitati bez da dolazite u kontakt s ljudima. Izdvojili smo izvrsne knjige koje možete i u tiskanom izdanju pronaći u knjižnici u Splitu.

  • Postaja Jedanaest, Emily St. John

Roman izdan 2014. godine smješten je u dane kad je civilizacija u kolapsu, a kroz priču nas vodi hollywoodska zvijezda, osoba koja ju planira spasiti i grupa glumaca koji žele riskirati sve za umjetnost i čovječanstvo.

  • Mali požari posvuda, Celeste Ng

Još je jedna knjiga genijalne Celeste Ng dostupna u Hrvatskoj u knjižnicama. Po ovom je romanu nastala istoimena hit serija s Reese Witherspoon u glavnoj ulozi.

  • Kradljivica knjiga, Mark Zusk

Ako već niste, sad je idelan trenutak da pročitate dirljivu knjigu Marka Zusaka. Govori o djevojčici koja u žarištu nacističke Njemačke krade knjige koje spašava od uništavanja.

  • Nestala, Gillian Flyn

Mnogi su od nas gledali film s Benom Affleckom i Rosamund Pike u glavnim ulogama, ali jeste li znali da je napeti biser nastao prema istoimenom romanu koji lako možete nabaviti u vašoj knjižnici?

  • Sve same laži, Clare Mackintosh

Kriminalistički roman govori o misterioznoj smrti Caroline Johnson. Dok policija tvrdi da se radi o samoubojstvu, njezina kći Anne tvrdi da se radi o umorstvu. Anne kreće u potragu za istinom, ali kopajuči po prošlosti riskira budućnost.

Gradska knjižnica Rijeka

Gradska knjižnia Rijeka također je počela s postupni otvaranjem. Na svojim stranicama redovito dijele zanimljive recenzije, ali ii liste knjiga koje vrijedi pročitati.

  • Noćni cirkus, Erin Morgenstern

Izuzetno popularni roman Erin Morgenstern kombinira fantasy žanr i romantiku. Govori o cirkusu koji dolazi bez upozorenja i isto tako nestaje te mikrosvijetu koji se nalazi u njemu.

  • Zovi me imenom svojim, Andre Aciman

Film koji je proslavio Timotheeja Chalameta zapravo je nastao po istoimenom romanu. U središte radnje stavlja neočekivanu ljubavnu aferu između adolescenta i netipičnog gosta koji dolazi u vilu njegovih roditelja.

  • The Hate U Give, Angie Thomas

Šesnaestogodišnja djevojka Starr živi dvostruku realnost: jedna je ona u zabačenog, siromašnom kvartu u kojem živi, a druga je u luksuznoj školi koju pohađa. Međutim, njezini se svijetovi spajaju kad svjedoči ubojstvu svog prijatelja Khalila kojeg ubija policajav.

  • Sunce i njeni cvjetovi, Rupi Kaur

Rupi Kaur začetnica je tzv. ‘instapoezije’ za kojom luduju mnogi. Upravo u našim knjižnicama možemo i sami provjeriti uživamo li u tim jednostavnim i upečatljivim stihovima iz njezine poznate zbirke ‘Sunce i njeni cvjetovi.’

Gradska knjižnica u Osijeku

  • Zadnje što sam vam lagala, Riley Sager

Za ljubitelje trilera roman Riley Sager bit će pravi gušt. Govori o ljetnom kampu u kojem su nestale tri djevojčice koje nikad nisu nađene. Nastao je medijski skandal, kamp je zatvoren, a više od 10 godina kasnije u taj se isti kamp vraća Emma, jedina djevojčica iz grupe koja tada nije nestala.

  • S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu, Gail Honeyman

Nagrađivani roman govori o 30-godišnjakinji čiji život nije u skladu s društvenim normama. Ona je sama po sebi intrigantna, živi jednostavan život i uvijek je spremna reći ono što misli. Izbjegava druženja i obožava pizzu i vodku, a onda jedan događaj razbija cijelu njezinu svakodnevicu.Uljez, Stephen King

  • Ušao konj u bar, David Grossman

David Grossman jedan je od sigurno najpoznatijih izraelskih autora. Ovim je romanom osvojio prestižnu nagradu Man Booker, a priča govori o jednom komičaru i jednom sucu čiji se životu spajaju jedne noći. Sve maske padaju, a izviru crni humor i apsurdi života.

Foto: Unsplash, Amazon, Bleak House Books

Učitati još
Zatvori