Za Amandu Gorman baš svi moramo znati

Za Amandu Gorman baš svi moramo znati

Inauguracija novog američkog predsjednika Joea Bidena bila je po mnogočemu upečatljiva; od novih tradicija preko glazbenih spektakla do modnih kombinacija i memeova.

U nekoliko je sati tako i pjesnikinja Amanda Gorman na društvenim mrežama skočila s otprilike 50 tisuća pratitelja na vrtoglavih 2 i pol milijuna. Takav skok nije nas ni začudio s obzirom na nastup na inauguraciji koji je bez sumnje bio jedan od najljepših momenata cijele ceremonije.

Nastup 22-godišnje pjesnikinje koji ćemo pamtiti

Na pozornicu jedne od najpraćenijih ceremonija u svijetu popela se kao najmlađa izvođačica, a za tu ju je prigodu odabrala nova Prva dama SAD-a, dr. Jill Biden koja je prisustvovala već jednoj njezinoj izvedbi.

Recitirala je poeziju posebno napisanu za inauguraciju Joea Bidena, naslova ‘The Hill We Climb.’ Stihove je pisala tjednima uoči inauguracije, a iako se borila s blokadom u pisanju, ponovno ju je inspirirao i potaknuo tragični napad na američki Kapitol 6. siječnja u kojem je život izgubilo petero ljudi. Osvrće se na ponovno ujedinjenje američkog naroda koji se mora oporaviti i koji, unatoč svemu, nije poražen. Pjesmom se prepliću i teme identiteta, nasljeđa i nade za budućnost. Cijelu je možete pročitati ovdje. Izuzevši same stihove, Gorman je dirnula publiku načinom recitacije, pokretima i emocijama koje je uspjela prenijeti.

Oduvijek angažirana u svojoj poeziji

Amanda Gorman zvučno je ime u književnim krugovima još od 2017. godine kad je proglašena prvom ikad nacionalnom mladom pjesničkom laureatkinjom. Pjesništvom plijeni pozornost odmalena i iza nje je niz postignuća. Iz petominutne izvedbe nije lako zaključiti, no, Gorman se poeziji okrenula u vrlo ranoj dobi kako bi se lakše borila s poteškoćama u govoru.

Iza nje je već objavljena, prva zbirka pjesama ‘The One for Whom Food Is Not Enough’, a oduvijek su se u njezinim radovima preplitale teme rase, marginaliziranih društvenih skupina, feminizma i politike. Talent za pisanje i ljubav prema poeziji oduvijek je poticala njezina majka s kojom je i odrastala u Los Angelesu uz brata i sestru blizanku. Od tinejdžerskih je dana uključena u brojne kreativne grupe i neprofitne aktivističke organizacije. Nakon što je svjedočila govoru mlade Nobelovke Malale Yousafzai, postala je delegatkinja UN-a 2013. godine.

Gorman prošle godine diplomirala sociologiju na Harvardu s pohvalom, a izvedbom na inauguraciji pridružila se kultnom krugu autora koji su imali isti zadatak poput Maye Angelou, Roberta Frosta, Elizabeth Alexander, Richarda Blanca.

Zbirke na vrhu bestselling lista

Unutar samo nekoliko sati nadolazeće knjige odnosno zbirke pjesama već su se svrstale na vrh najiščekivanijih knjiga na Amazonu. U rujnu ove godine objavit će dvije nove knjige poezije ‘Change Sings’ i specijalno izdanje pod nazivom inauguracijske pjesme ‘The Hilll We Climb.’ Njezine nove radove željno iščekujemo jer nemoguće je zaobići osjećaj da baš sad svjedočimo nastajanju vodećeg pjesničkog imena o kojem se tek počinje pričati.

Foto: Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori