Lady Gaga i J.Lo oduševile na inauguraciji Joea Bidena

Lady Gaga i J.Lo oduševile na
inauguraciji Joea Bidena

Lady gaga_inauguracija

Joe Biden prisegnuo je kao 46. predsjednik SAD-a, a inauguracija je zbog cijele aktualne situacije izgledala poprilično drugačije nego što smo navikli. Na poljani ispred kongresa gdje bi inače boravilo stotine tisuća ljudi, sada je bilo postavljeno stotine tisuća zastava. Možemo to pripisati epidemiološkim mjerama, ali i nedavnim incidentima Trumpovih pristaša na istom tom mjestu. Ova inauguracija bila je drugačija i po tome što se Trump i Biden nisu susreli te tako mirno i civilizirano jedan drugome predali vlast. Ono što je obilježilo ovu inauguraciju je svakako zanimljiv glazbeni i umjetnički program kojeg su predvodile Lady Gaga, Jennifer Lopez i Amanda Gorman.

inauguracija_joe Biden

Lady Gaga i J. LO oduševile

Američku himnu izvela je Lady Gaga i pritom oduševila sve prisutne emotivnom izvedbom. Odabir Gage za inauguraciju nije nimalo iznenadio jer je upravo ona bila jedna od njegovih najvećih podupirateljica tijekom cijele kampanje. Twitter je doslovno poludio na njezinu izvedbu američke himne, a sa svih strana stizale su pozitivne poruke. Pogledajte izvedbu koja ostavlja bez daha.

https://www.youtube.com/watch?v=WcUQ0rR_C2s&feature=emb_title

Svoje mjesto na najgledanijoj svjetskoj glazbenoj pozornici pronašla je i latino diva Jennifer Lopez koja je na svoj način izvela klasik Woodyja Gunthrieja “America, This Is Your Land”, a u jednom trenu se zauzela i za svoje latino korijene te uzviknula “Justica para todos!”, što na španjolskom znači Pravda za sve.

https://www.youtube.com/watch?v=DqVDh4s9htE

Prisegnula i Kamala Harris

Na emotivnoj inauguraciji prije Joea Bidena prisegnula je i Kamala Harris te tako postala prva crna potpredsjednica u povijesti SAD-a. Kalifornijska senatorica jamajkansko-indijskih korijena poznata je po ustrajnosti i tome da ne odustaje od onog što je naumila, a kako kaže, bacila se na “osvajanje Bijele kuće.” Kamala od svoje pojave redovito uzburkava javnost, a isto se dogodilo i s najnovijom naslovnicom Voguea na kojoj je “ispala preležerno” pa čak i “prebijelo” po mišljenju javnosti, pa je Vogue morao izdati još jedno limitirano izdanje s Kamalom na naslovnici u nešto ležernijem izdanju. Ležerna, ali profesionalna, ova snažna žena definitivno ima priliku povesti Ameriku u nekom drugačijem i boljem smjeru.

Kamala-Harris

Amanda Gorman oduševila sve prisutne

Još jedno oduševljene američke inauguracije je svakako bio dirljivi nastup mlade afroameričke pjesnikinje Amande Gorman. Ova 22-godišnja pjesnikinja recitirala je svoju pjesmu “The Hill We Climb”. Od malena umjetnički nastrojena već je sa 16 godina imenovana za mladu pjesničku laureatkinju LA-a, a kasnije i nacionalnu. Od malena se borila s govornom manom (kao i Joe Biden) što joj je bio i dodatni motiv za rad na sebi i ustrajnost ka uspjehu. Za pisanje ove pjesme nije dobila točne smjernice, ali glavni motiv je bio Ujedinjena Amerika, što je složit ćemo se i lajt motiv cijele inauguracije.

Ujedinjena Amerika

Napad na Kongres 6. siječnja ostavio je gorak okus u ustima većini Amerikanaca, ali i cijelom svijetu. Nacija – kolijevka demokracije, podbacila je upravo u onome čime se najviše dičila. Mnogo je onih koji u toj državi snažno vjeruju u napredak koji se može ostvariti na drugačije načine od onih na koje se to dosad radilo, a možda je sada prilika da se u tom smjeru i krene. Inauguracija je svakako bila specifična pa je možda i prvi korak ka nekakvoj drugačijoj Americi – jednakoj za sve.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori